Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Bursa'da Tarihi Miras Sevinci

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da Cumalıkızık, Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması kentte büyük sevinç yarattı.

Bursa'da Cumalıkızık, Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması kentte büyük sevinç yarattı. Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Recep Altepe, Tarihi ve Kültürel Mirasın ayağa kaldırılması yönünde verdikleri mücadelenin UNESCO tarafından da tescillenmiş olduğunu belirterek, Bursa'nın tarih ve kültür turizminden hak ettiği payı alması için önemli bir fırsat doğduğunu söyledi. Kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluş ve meslek örgütlerinin temsilcileri de kentin tanıtımına önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık'ın UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alınması için harekete geçildi. Bu doğrultuda yetki ve sorumluluk sahibi kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, hak sahipleri, uzmanları, alanların yönetilmesi ile ilgili hedef ve stratejileri belirleme, ortak kararlar alma ve uygulamalar yapmak üzere Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu Başkanlığı'nda 'Bursa Alan Başkanlığı' kuruldu. 26 kişilik Danışma Kurulu ile 9 kişilik Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu'nu oluşturan Alan Başkanlığı, gerek hak sahipleri gerekse alan üzerinde etkili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bugüne kadar önemli çalışmalar yaptı. Titizlikle hazırlanan Bursa'nın adaylık dosyası Eylül ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, oradan da UNESCO'ya iletildi. Geçen aylarda UNESCO'dan gelen heyet, Bursa dosyasında yer alan tüm bölgelerde incelemelerde bulunup, hazırladıkları raporu UNESCO merkezine sundu.

Katar'ın başkenti Doha'da Katar Ulusal Kongre Merkezinde yapılan 38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, Türkiye'den Bursa ve İzmir Bergama dosyaları ele alındı. Bursa'da 14 yıl önce başlayan Dünya Mirası Listesi'ni girme hayali, Komite'nin kararıyla gerçek oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla hazırlanan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık'ın Unesco Dünya Mirası Listesi'ne alınmasına karar verildi.

"ÇALIŞMALARIMIZDA MUTLU SONA ULAŞTIK"

UNESCO kararını değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın dünya çapında keşfedilmeyi bekleyen cennet bir köşe olduğunu söyledi. Bursa'nın öncelikle turizm alanında gelişmesi amacıyla bu değerleri en iyi şekilde tanıtmakta kararlı olduklarını dile getiren Altepe, "Dünya'da 936 yerin bulunduğu listede Türkiye'den sadece 11 yer vardı. Bursa olarak bu listeye girerek, değerlerimizi dünyaya tanıtmak ve turizmle gündemde olmak istiyorduk. Alan başkanlığı görevine getirdiğimiz konunun uzmanı olan hocamız Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ve ekibi de özveriyle çalıştı. 2000 yılında başlayan ama sonuç alınamayan çalışmalarda mutlu sona ulaştığımız için emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu kararla Bursa artık tarih ve kültür turizminden daha fazla pay alacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

"TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİNİ ARTTIRMAMIZ GEREKİYOR"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise Cumalıkızık, Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasının sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti. Tarihi Hanlar Bölgesi ve Kapalı Çarşı ile ilgili kendi çalışmalarının da bulunduğunu hatırlatan Burkay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burası yaklaşık 1.5 yıldır üzerinde çalıştığımız önemli bir bölge. Orada özellikle tarihi, kültürel yapısı ile modern çağın da kümelenme modelinin önemli bir dokusu var. İnşallah Büyükşehir Belediye Başkanı önderliğinde günümüz alışveriş kültürünü hizmet edecek bir yapı için protokol yaptık. Dünyada bununla ilgili birkaç örnek var. Onlardan faydalanıp sadece Bursa değil, Türkiye'nin önemli agorası yapma modeli çalışmalarımız var. Bu tarz bölgeleri günümüz şartlarına uyarlandığımızda özellikle projelerimizde tüketici gözündeki güvenilirlik endeksini arttırmamız lazım. Tüketici ofisleri, bununla birlikte halkın rahat kullanabileceği tuvalet, emzirme odaları, sosyal alanlar koymamız lazım. Halkın buluşabileceği alanlar oluşturmalıyız. Bunlar yapıldığında Bursa'nın yurtiçi ve yurtdışı turizminde çekim merkezi konumu güçlenecek. Bugün Uludağ'a kayak yapmaya gelen İskender yeyip ayrılmak değil, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde de gezip alışveriş yapacak."

"TURİSTLERİN BAKIŞ AÇISI DEĞİŞECEK"

Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, kararın son derece güzel bir gelişme olduğunu belirterek, kentin tanıtımında önemli bir gelişmenin yaşandığını dile getirdi. Söz konusu bölgelerin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasının turistlerin bakış açısını da değiştirdiğini söyleyen Beceren, "Oralara seyahat etmek, gitmek istiyorlar. O da seyahat sürelerini uzatabilir diye düşünüyorum. Belediyenin de bundan sonra farklı düzenlemeleri olacaktır" diye  konuştu.

"KENTİMİZİ TURİZM MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, Bursa'nın tarihi açıdan önemli bir kent olduğunu vurgularken  Osmanlı Devleti'ne de başkentlik yapan bir kent olduğunu hatırlattı. Bugüne kadar Bursa'yı önplana çıkarmak için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Akkuş, şöyle dedi:

"Birleşmiş Milletler'in aldığı kararı sevindirici bulduk. Bundan sonra Bursa turizminin önünün açılması için belediye, valilik, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları ile daha koordineli çalışarak, kentimizi turizm merkezi haline getireceğiz. Orta Doğu ile yaptığımız çalışmaları Batı ile de koordineli şekilde yürütmeliyiz. Fuarlara katılmamız ve anlatmamız gerekiyor. O yüzden Orta Doğu'da güvenilirliği arttırdıysak, Batı'da da bunu anlatmamız gerekiyor."

İl Kültür Müdürü Ahmet Gedik kararın sevindirici olduğunu, çalışmaların meyvesini aldıklarını kaydetti. İznik'in de listeye aday olduğunu hatırlatan Gedik, "Yerli ve yabancı turistlerin bir kısmı tatil plan ve programlarını UNESCO'nun listesine bakarak, yapıyor. İstanbul'a gelince çok yakın olan Bursa'yı da ziyaret edecek, belki de direk Bursa'daki kültür miraslarını gezmeye gelecek. Bu konuda belirli seviyedeki kişi ve tur operatörleri programlarına alacak. Emeği geçen herkese teşekkürler" diye konuştu.

Güney Marmara Profesyonel Turist Rehberleri Derneği Başkanı Uğur Çelikkol ise alınan kararın Bursa'nın turizm alanına önemli desteğinin olacağını kaydetti. Konunun Bursa'nın tanınmasına da yardımcı olacağını söyleyen Çelikkol, şöyle dedi:

"Bursa'nın en büyük eksiği Avrupalı, Amerikalı ve Japon turistlerin Bursa'ya gelmesi için bir vesile olur diye düşünüyorum. Öte yandan Bursa'nın tarihi yapısının, özgün mimarisinin de geçtiğimiz 30 - 40 senede yıpratıldığını, günümüze çok yansıtılmadığını bilmek lazım. Bursa'da turistleri gezdirirken, Osmanlı dönemi mimarisi örneklerinden gösteremiyoruz. Kent için bu durum büyük eksiklik. 1990'lı yıllaın başında Kale Sokak Projesi vardı. Birkaç ev restore edildi, sonra bırakıldı. Eskişehir'deki Odunpazarı'nı örnek veriyorum. Burada sırıtan bir yapı yok, modern bina olmadan bir bölge projelendirilmiş."

BURSA DA EKLENDİ

UNESCO'nun 1972 yılında kabul ettiği ve 186 ülkenin taraf olduğu 'Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nce Türkiye'den Dünya Mirası Listesi'ne bugüne kadar İstanbul'un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Safranbolu şehri, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale Hierapolis ve Çatalhöyük Neolitik Kenti girmişti. Türkiye'den 11 bölgenin yer aldığı listeye bu tarihi kararla Bursa da eklenmiş oldu. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title