Haberler
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

Bursa'da Siyah İncir Dölleme Bahçesi Kuruluyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da bulunan UYMSİB, kentin dünyaca ünlü siyah incirinin üretiminde ilekleme işlemlerinin kontrollü gerçekleşmesi için, 'İlek Bahçesi' kurulacağını açıkladı.

Bursa'da bulunan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), kentin dünyaca ünlü siyah incirinin üretiminde ilekleme (dölleme) işlemlerinin kontrollü olarak gerçekleşmesi için, 'İlek Bahçesi' kurulacağını açıkladı. UYMSİB Yönetim kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kabul ettiği projenin ilk ürünlerinin beş yıl sonra yenmeye başlanacağı belirttti.

Bursa'nın yurt dışında büyük ilgi gören siyah incirinin kalite ve verimliliğinin artırılması için, UYMSİB tarafından hazırlananan, 'İlek İnciri Çeşit ve Tiplerinin Saptanması ve İlek Bahçesi Kurulması' projesi, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca onaylandı. Projenin Bakanlık tarafından kabul edilmesini değerlendiren UYMSİB Yönetim kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, bunun güzel bir gelişme olduğunu söyledi. İhracatta ön koşulun kalite olduğunu vurgulayan Dr.Çalı, "Bursa Siyah İnciri, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke tarafından yoğun talep görüyor. İncirimizin daha kaliteli ürün verebilmesi için mutlaka tozlanması ve döllenmesi gerekiyor. Bu projeyi geliştirmekteki amacımız, Bursa Siyah İnciri'ne uygun tozlayıcı tip ve çeşitleri belirlemek. Uğraşlarımızın karşılığını alıyoruz. Artık incirimiz anavatanı olan Bursa'da, izole bir alanda sağlıklı ve tekniğine uygun biçimde yetiştirilebilecek. Böylelikle Bursa Siyahı İnciri'nde en üst seviyede kalite elde edebileceğiz" dedi.

Uludağ Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirilen projenin maliyetinin yaklaşık 210 bin lira olduğunu hatırlatan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, projenin yüzde 10'luk bölümünün ihracatçıların desteği ile yaşama geçeceğini sözlerine ekledi.

EGE İNCİRİ İLE DÖLLENİYOR

Bursa'da üretilen siyah incirin, Ege bölgesinden alınan ilekler ile gerçekleştiğine vurgu yapan Dr.Salih Çalı, "Bu yörelerden getirilen ileklerin kalitesi değişik oluyor. İçerisindeki arıcıklar yeterli değil. Hatta, bazı hastalıkları taşıdıklarından şüphe duyuluyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı projemizi kabule derek, yalnızca ihracatımızın önünü açmakla kalmadı, üreticininde rahat nefes almasını sağladı. Projenin ilk somut sonucunu iki yıl içersinde alacağız. Önümüzdeki beş yıl içersinde projenin ilk meyvelerini yiyeceğiz" diye konuştu.

20 TON ÜRETİLİYOR

Türkiye'nin siyah incir ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayan Bursa'da senede ortalama 20 ton siyah incir üretiliyor. Bu incirin yüzde 80'i ihraç edilerek 25-28 milyon dolar arasında döviz girdisi sağlanıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title