Haberler

Bursa'da Mezar Kültürü ve Mezar Taşları

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yard. Doç. Dr. Bedri Mermutlu ise 'Bursa'da Mezar Kültürü ve Mezar Taşları' konulu sunum yaptı.

BKK Kültür Sanat Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Kültür Sanat Haftası programının beşinci gününde dokuma ve filografi sanatı üzerine atölye çalışmaları yapılırken, Yard. Doç. Dr. Bedri Mermutlu ise 'Bursa'da Mezar Kültürü ve Mezar Taşları' konulu sunum yaptı.

Bursa Kent Konseyi (BKK) tarafından düzenlenen 'Kültür Sanat Haftası'na konuk olan Yard. Doç. Dr. Bedri Mermutlu, Bursa'da yaklaşık 10 tane büyük tarihi mezarlık, 150 kadar küçük mezarlık olan hazire bulunduğunu belirtti.

BKK Kültür Sanat Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Kültür Sanat Haftası, unutulmaya yüz tutmuş el sanatları Bursalılarla buluşturmaya devam ediyor. Ressam Şefik Bursalı-RŞB Sanat Galerisi'ndeki programın beşinci gününde dokuma ve filografi sanatları üzerine atölye çalışmaları yapıldı. Çalışmaların inceliklerini uygulamalı bir şekilde anlatan sanatçılar, sanatseverler tarafından ilgiyle takip edildi. 'Ustalarla Söyleşi' bölümünde ise Yard. Doç. Dr. Bedri Mermutlu tarafından 'Bursa'da mezar kültürü ve mezar taşları' konulu sunum yapıldı.

Bursa'nın her bakımdan önemli şehir olduğunu söyleyen Dr. Bedri Mermutlu, coğrafi konumundan ziyade Osmanlı Devleti'nin ilk payitahtı olmasıyla sahip olduğu eserler sebebiyle değerli olduğunu belirtti. Bursa'nın mezarlarının bile özellik taşıdığını ifade eden Mermutlu, "Diğer İslam şehirlerinden bir farkı var. Onlara örnek teşkil eden, başlangıç kabul edebileceğimiz tarafları var. Sınırlarımız içerisinde en zengin mezarlık şehri İstabul'dur. Epeyi yok olmasına rağmen hala araştırmaya konu olabilecek sayıda ve nitelikte mezarlık şehridir. Ancak Bursa, ilk Osmanlı mezarlarının bulunduğu bir şehirdir. Bursa'da bulunan bazı İslam mezar örnekleri, İstanbul'da bile yoktur. 1453'ün öncesindeki örnekler Bursa'da karşımıza çıkıyor" dedi.

Bursa'daki mezarlıklar sadece tarihi derinlik bakımından değil, nicelik bakımından da önemli olduğuna değinen Mermutlu, Bursa'da yaklaşık 10 tane büyük tarihi mezarlık, 150 kadar küçük mezarlık olan hazire bulunduğunu anlattı. Tamamen kaybolmuş, kaynaklarda ismi geçmeyen mezarlıkların olduğunu dile getiren Mermutlu, Zeyniler gibi bazı mezarlıkların da hazire olarak geçmesine karşın büyük mezarlık olduğunu hatırlattı. Günümüzde 150 hazirenin 50'sinin yerinde olmadığı açıklayan Mermutlu, geri kalan 100 tanesinin de korunması gerektiğini söyledi.

Son günlerde bir dizi sebebiyle Şehzade Mustafa'nın türbesine ilgi gösterilmesine de değinen Mermutlu, "Şehzade Mustafa'nın Bursa'daki türbesinin yeni farkına vardık. O türbe 450 senedir duruyor. Bir televizyon dizisi hatırlattı. İstanbul'dan Bursa'ya gelirken bir grupla karşılaştım. Kazakistan'dan İstanbul'a gelmişler. Sırf Şehzade Mustafa'nın türbesini görmek için de Bursa'ya uğramışlar. Onun hemen yanın Cem Sultan türbesi var. Kimsenin aklına gelmiyor. Cem Sultan'ın macerası, Şehzade Mustafa'dan aşağı değildir. Sanırım onu da ziyaret ettirmek için bir dizi yaptırmak gerekiyor. Bursa'nın her köşesinde ziyaret edilmesi gereken birçok insanın mezarı var. Sarı Timurtaş Paşa, Kara Timurtaş Paşa, Umur Bey, İvaz paşa gbir tarihte rol oynamış birçok ismin yurdu Bursa'dır. Ev sahipliği yaptığı ölüleri sebebiyle Bursa'nın değeri kıyamete kadar bitmeyecek" dedi.

Bursa'nın tarihi mezarlıkları ve mezar taşlarını fotoğraf gösterisiyle anlatan Mermutlu, tarihi şahsiyetlerin ve mezar taşlarının tarihi bilgilerini dinleyicilere aktardı.

Programın sonunda BKK Genel Sekreteri Enes Battal Keskin tarafından Yard. Doç. Dr. Bedri Mermutlu'ya verdiği bilgilerden ötürü plaket takdim edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close