Bursa - Cuntz: "Türkiye Önce Ab İle 'İade Anlaşması' Yapmalı"
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (btso) Tarafından Düzenlenen Toplantıda Konuşan Almanya Federal Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile "iade Anlaşmasıö İmzalaması Halinde Vize Sorunun Ortadan Kalkacağını Söyledi.
BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Almanya Federal Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile "İade Anlaşmasıö imzalaması halinde vize sorunun ortadan kalkacağını söyledi.
Türkiye- Almanya İşbirliği Günü nedeniyle BTSO ve Alman- Türk Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Bursa'da düzenlenen toplantıda Türk ve Alman işadamları bir araya geldi. BTSO Konferans salonunda yapılan toplantıya Alman- Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Franz Koller, Almanya Federal Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ve işadamları katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Parseker, toplantının iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendireceğini kaydederek, Almanya'da 70 bin Türk girişimci bulunduğunu vurguladı. Parseker, Büyükelçi Cuntz'dan Almanya'ya gitmek isteyen işadamları için vize kolaylığının sağlanmasını da istedi.
"TÜRKİYE'DEKİ PAZAR PAYIMIZ YÜZDE 10'A YÜKSELDİ"
Alman -Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Franz Koller de, 2008 yılı sonundaki küresel krizden Türkiye ekonomisinin de ciddi bir şekilde etkilendiğini, ancak bunun ikili ilişkilerde kalıcı bir zarara yol açmadığını söyledi. 2009 yılının ikinci çeyreğinde Almanya'nın Türkiye'ye olan ihracatında tekrar artış olduğunu bildiren Koller, "2010 yılının ilk çeyreği ile bir önceki yılın ilk çeyreği arasında hafif bir artış oldu. 2010 yılının ilk çeyreğinde ise ihracat artışı yüzde 20'lere ulaştı. Toplam değerin gerilemesine rağmen Almanya'nın Türkiye'deki pazar payı yüzde 9'dan yüzde 10'a yükseldi" dedi.
Almanya'nın yatırım ülkesi olan Türkiye'ye ilginin azaldığını dile getiren Koller, "Geçen yıl Alman sermaye ortaklı yaklaşık 500 yeni şirket kuruldu. Ancak Türkiye'nin dış ticaret ilişkisinde Alman ekonomisinin konumunu etkileyen bazı yapısal değişimler yaşandı. Rusya kısa süre önce Türkiye'nin ithalatında birinci sıraya yerleşti. 2010 yılının birinci çeyreğinde ise Çin ilk kez ikinci sıraya yükseldi. Bu gelişmelere rağmen Almanya Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı. Rusya ve Çin'in Türkiye'den gerçekleştirdiğin ithalatın düzeyi hala düşük. Almanya Türkiye'nin en önemli ihracat pazarı olmaya devam ediyor. Türkiye'nin Almanya'dan ihracatı yılın ilk çeyreği 2.6 milyar dolar, Almanya'nın Türkiye'den ihracatı ise 3.5 milyar dolara ulaştı. Toplam ikili ticaret hacmi 6.1 milyar dolara geldi. Artış eğilimi 2010 yılında da sürüyor. Bu artış odamıza da yansıdı üye sayımızda yüzde 25 artış sağladık" diye konuştu.
"TÜRKİYE DÜNYA'NIN EN DİNAMİK ÜLKESİ"
Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz ise, Türkiye'nin Avrupa'nın hatta dünyanın en dinamik ülkelerinden biri olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin 4'üncü büyük kenti ve 2'inci büyük ekonomisi olan Bursa'nın bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti. Türkiye ve Almanya kadar bir birine yakın ülke bulunmadığını ifade eden Cuntz, Almanya'da yaklaşık 3 milyon Türk'ün yaşadığını bunların bir kısmının da Alman vatandaşı olarak ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Almanya'da yaşayan Türklerin sadece işçi olarak değil girişimci olarak da katkı sağladığını ifade eden Cuntz, Fatih Akın, Sibel Kekilli gibi yönetmen ve oyuncuların kültür ve sinema alanına katkı sağladığını hatırlattı. Alman Milli Takımında iki Türk asıllı oyuncu olduğunu da anlatan Cuntz, Bursaspor'un Turkcell Süper Lig'deki şampiyonluğunu da kutladı.
"TÜRKİYE'DE 4 BİNİN ÜZERİNDE ALMAN ŞİRKET VAR"
Türkiye'deki hiçbir şehirde Bursa'daki kadar Alman girişimci bulunmadığını aktaran Cuntz, "Bursa'da 60 Alman, 150 ortak girişimci var. Bunların çoğu büyük şirketler ve binlerce iş imkanı, istihdam sağlıyor. Ekonomik kriz döneminde dahi Alman şirketler Bursa'da yatırım yapmayı sürdürdü. 2006 yılında Türkiye'ye geldiğimde 2 bin 100 Alman şirketi vardı bu gün 4 bini geçti. Türkiye ekonomik konjonktür açısından Almanya'da önemli bir yere sahip. Biz sadece sanayi için değil doğal güzellikleri içinde buraya gelinmesini tavsiye ediyoruz. Türkiye'den Almanya'ya ziyaretlerin kolaylaşması içinde çok şey yapıyoruz. Avrupa Birliği vize sisteminin kalkmamasına rağmen biz telefonla randevu veriyoruz. Uzun süreli vize verilebilmesi içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle işadamlarının uzun süreli vizeler alabilmesi için zorlayacağız. Bu bilim adamları ve öğrenciler içinde geçerli" şeklinde konuştu.
"ALMAN VATANDAŞLARININ TÜRKİYE'DE ÇALIŞMASINA İZİN VERİLMELİ"
Türkiye'nin temel sorunun Avrupa Birliği ile yapması gereken 'İade Anlaşması' olduğunu vurgulayan Eckart Cuntz, "Yasadışı yollarla Avrupa'ya gitmiş olan kişiler konusunda Avrupa Birliği ile müzakere yapılması gerekir. Bu anlaşma müzakere ediliyor en kısa zamanda sonuçlanacak. Bu anlaşma imzalanır ve sınır koruma tedbirleri alınırsa o zaman AB Komisyonu vizedeki kolaylıklar konusunda görüş bildirebilir" dedi.
Almanya olarak kendilerinin de Türkiye'den istekleri olduğunu söyleyen Büyükelçi Cuntz, "Türkiye'de Almanya'dan gelen işçilere izin verilmiyor. Ben zaman zaman Alman vatandaşlarına çalışma izni verilmemesini şaşkınlıkla izliyorum. Böylece milyonluk yatırımlar engelleniyor. Bu tür kararlar ileri görüşlülük değil" diye konuştu. Cuntz, Bursa'da bulunan Bosch'un buna en büyük örnek olduğunu vurguladı. Almanya'nın sadece üretim değil yüksek teknolojide geliştirdiğini anlatan Cuntz, araştırma ve geliştirme alanında Almanya'nın Avrupa'nın birinci ülkesi olduğuna işaret etti.
Türkiye'deki üniversiteler ve TÜBİTAK'ın da desteği ile teknoloji alanında ortak projeler geliştirilebileceğini kaydeden Eckart Cuntz, Türkiye ile kısa vadeli değil uzun vadeli işbirlikleri istediklerini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından İlhan Parseker, Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz'a İznik çinisi plaket hediye etti.