Bursa Büyükşehir, Geleceğin Mühendislerine Rehber Oluyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri uygulamalarında UÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü öğrencilerine rehber oldu.
Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi öğrencilerine rehber oldu. Öğrenciler, Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü'nün proje ve çalışmalarıyla CBS farkındalığı hakkında bilinçlendirildi. BUSKİ toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve öğretim görevlileri katıldı. Doç. Dr. Tülin Akkaya Aslan'ın da öğrencilerle birlikte izlediği toplantıda, Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü'nün yaptığı projeler ve bilişim teknolojilerinin kentin yönetimi bağlamında etkileri ele alındı. Öğrenciler, Türkiye'de yürütülen CBS uygulamalarının ana veri kaynağı olan Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 19 yıldır aktif olarak kullandığı CBS teknolojileri hakkında detaylı bilgi sahibi oldu.
Toplantıda, Türkiye'de CBS teknolojilerini ilk olarak kullanan önder bir belediye olan Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin ve kentlinin tüm verilerinin CBS teknolojilerine uygun olarak veri tabanında tutulduğu, bu verilerin yönetim kadrolarının karar ve destek mekanizmalarını oluşturduğu, yapılan analizlere göre projeler üretildiği ve bu sayede de tüm kamu kurumlarıyla güvenli ortamlarda veri paylaşımına olanak sunulduğu vurgulandı.
Öğrenciler CBS hakkında farkındalık kazandı
Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürü Necla Yörüklü, toplantının açılış konuşmasında, katılımcılara bilişim teknolojilerinin oluşturduğu fırsatlardan bahsederek CBS uygulamalarının önemine işaret etti. Coğrafi bilgi sistemlerinin meslek hayatlarında nasıl karşılarına çıkacağını ve karar destek sağlayıcı olarak yararlılıklarını örneklerle anlatan Yörüklü, CBS algısının ve değerinin iş hayatının her alanında karşılarına çıkacağını belirtti.
Kısa süre sonra Biyosistem Mühendisi olacak öğrencilerin CBS teknolojilerinden yararlanarak birçok konuda kararlar ve projeler üretebileceklerine dikkati çeken Yörüklü, biyosistem kavramının önemi kapsamında mutlak CBS teknolojileriyle çalışmaları, araştırma ve geliştirme yapmaları konusunda öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Yörüklü, Türkiye'nin geleceğinde önemli yere sahip olan Biyosistem kavramının gelişmesi ve sağlıklı kararların alınabilmesi noktasında, öğrencilerin CBS teknolojilerini iyi kavramaları ve kullanmaları gerektiğini belirtti.
Toplantının devamında Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü adına Harita Mühendisi Mehmet Koşak Büyükşehir Belediyesinin CBS uygulamalarını ve vizyon projelerin anlatan bir sunum yaptı. Ardından Şehir Plancısı Esra Mutlu CBS projelerinin biyosistem mühendisliği alanlarında nerelerde kullanılabileceğini yapılan proje ve analiz harita örnekleri üzerinden sunumla anlattı.
Öğrencilerin merak ettikleri konularda sorular da sordukları toplantı, geleceğin biyosistem uzmanlarına önemli bir birikim kazandırdı.