Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip 'Karabiber gibi yanarsın' dediler

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip "Karabiber gibi yanarsın" dediler

Bürokratlardan ve Hekimlerden "Organ Bağışına" Tam Destek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Ankara İl Sağlık Müdürü Seraceddin Çom ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Turan Buzgan'ın da bulunduğu çok sayıda bürokrat, organ bağışı kampanyas...

YEŞİM SERT KARAASLAN - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yıllar önce bir başkasına can olabilmek için organlarını bağışlarken, aralarında TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Ankara İl Sağlık Müdürü Seraceddin Çom ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Turan Buzgan'ın da bulunduğu çok sayıda bürokrat, organ bağışı kampanyasına "tam destek" oldu.

Gerçekleştirilen başarılı organ nakli ameliyatları ile dünyanın gözünü üstüne çeken Türkiye, organ bağışının artırılabilmesi için büyük çaba harcıyor. Konunun tüm paydaşları ile yakın işbirliğine giren Sağlık Bakanlığı, hem sağlık çalışanlarına hem vatandaşlara yönelik eğitim ve bilgilendirme etkinlikleri düzenliyor. Nakilleri kolaylaştırmak için mevzuat altyapısını uluslararası standartlara taşıyan Bakanlık, eğitim, donanım, teknoloji, lojistik konularında nakil merkezlerine ve ekiplerine destek sağlıyor.

Ülke genelinde bugün itibariyle Bakanlığa ruhsatlandırılmış tam donanımlı 111 nakil merkezi bulunuyor; bu merkezlerde dünya çapında deneyime sahip, tecrübeli ekipler görev yapıyor. Nakil merkezlerinde yapılan transplantasyonlarda yüzde 96'lara varan sağ kalım oranı ile çağdaş ülkelerle eşdeğer başarıda organ nakilleri gerçekleştiriliyor.

-"Türkiye, kadavra verici sayısında gelişmiş ülkelerin gerisinde"

Bakanlık verilerine göre, Türkiye'de beyin ölümü bildirimi, son 10 yılda on kat arttığı halde, kadavra bağışı aynı düzeyde artış göstermiyor. Geçen sene bin 477 beyin ölümü gerçekleşen vatandaşlardan, bin 132'sinin aileleri izin vermediği için organlarının kullanılamadığı belirtiliyor.

Bu vatandaşların organlarının kullanılabilmesi durumunda 2012 yılında organ bulunamadığı için vefat eden bin 779 kişinin önemli bir kısmının hayatlarının kurtulabileceğine dikkat çekiliyor. Organ bağışı ile ilgili uluslararası istatistikler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bu konuda daha fazla aydınlatılması gerektiğini gösteriyor.

Türkiye, dünyada başarılı organ nakli gerçekleştiren önemli ülkeler arasında yer alıyor. Ancak gelişmiş ülkelerde, nakillerin çoğunluğu kadavradan sağlanırken, Türkiye'de canlı donör ağırlık kazanıyor. Dünya çapında nakil merkezleri ve organ nakil ekiplerine sahip olan Türkiye, kadavra verici sayısı ve kadavradan yapılan organ nakli sayısı bakımından gelişmiş ülkelerin çok gerisinde bulunuyor. Sağlık Bakanlığı da düzenlenen kamu spotları, eğitim faaliyetleri, broşürlerin yanı sıra bürokratlarının da organlarını bağışlamaları ile vatandaşlara hem örnek oluyor hem de herkesi kampanyaya destek vermeye çağırıyor.

-"Bir saatte en fazla organ bağışı"nda Türkiye Guinness Rekorlar Kitabı'nda"

Bakan Müezzinoğlu, Bakanlığın Türkiye Organ Nakli Vakfı ile düzenlediği "Her Bağış Yeni Bir Hayattır: Hazır mısınız?" konulu programda, kendisinin 2005-2006 yıllarında organ bağışında bulunduğunu belirtirken; bürokratlar ve nakil ameliyatlarında başarıları ile öne çıkan hekimler de organ bağışında bulunduklarını söyledi.

Bakan Yardımcısı Ağah Kafkas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ bağışının, başka biri için "yaşam" anlamına geldiğini belirterek, kendisinin de organ bağışında bulunduğunu söyledi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, "Cenab-ı Hak'ın verdiği bir can var, o can birgün bitiyor, ama hayat başka insanlar için devam ediyor. Organ nakline ilişkin işin İslami yönü ile ilgili kafalardaki soru işaretleri de giderildi. Diyanet işleri Başkanlığı defalarca açıklamalar yaptı. İnsan, yaratılmışların en şereflisidir. Dolayısıyla, eşrefi mahlukatın devamı anlamında organ bağışının son derece önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Ünüvar, bugüne kadar bağışlama fırsatı bulamadığını belirterek, "Bugün bağışlamayı düşünüyorum" dedi.

Ankara İl Sağlık Müdürü Seraceddin Çom, bu konuda çeşitli nedenlerle çekimser kalındığını ifade ederek, "Hayat için çok sayıda kişi organ bekliyor. Ben, çok önce tüm organlarımı bağışladım. Şahsım adına, öldüğüm zaman, bağışla bir başka insan benim organlarımla hayat şansı bulacak. Yani, ben yaşamaya devam edeceğim. Gözümle görecek, kalbim onda atmaya devam edecek, birisi benim organımla soluyacak. Bu, muhteşem bir duygu. Bu inanılmaz sevabı olan birşey" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Turan Buzgan da kendisinin tüm organlarını bağışladığını belirterek, organ bağışının hayat kurtardığının unutulmaması gerektiğini belirterek, kendisinin de organ bağışında bulunduğunu dile getirdi.

Ankara Vali Yardımcısı Ayhan Çiftarslan, kendisinin de organ bağışında bulunduğunu belirterek, bağış kartını aldığını söyledi.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin, organ bağışı için hastane bünyesinde sağlık çalışanlarına yönelik bir kampanya hazırlığında olduklarını dile getirerek, tüm organlarını burada bağışlayacağını söyledi.

Antalya Sağlık Müdürü Adem Bilgin de "bir saatte en fazla organ bağışı" kampanyasında kendisinin de bağışta bulunduğunu belirterek, "Bir saattte en fazla organ bağışı rekoru 1981 kişiyle Türkiye'nin oldu. Türkiye, bu alanda Guinness Rekorlar Kitabı'nda yerini aldı. Bundan dolayı gururluyuz" dedi.

GÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Dalgıç ise yıllardır transplansyon ameliyatlarının içinde olduğunu ifade ederek, kendisinin de yaklaşık 20 yıl önce tüm organlarını bağışladığını bildirdi.

Nakil operasyonlarında Türkiye'nin saygın hekimleri arasında yer alan Prof. Dr. Ata Bozoklar da 1987 yılında genel cerrahi ihtisası yaptığında organ nakli ameliyatlarında yer aldığını ifade ederek, "Başladım gibi tüm ekip olarak, organlarımızı bağışladık. Ancak dramatik olan, o güne kadar bağış yapmak aklımıza gelmemişti. Aslında, bunu daha önceden yapmalıydık. Neden, daha önce yapmadık, aklımıza gelmedi? Bu cevaplanması gereken önemli bir soru" dedi.

Türkiye'de ilk yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ömer Özkan da organ bağışının tartışmasız bağışlanması gerektiğini vurgulayarak, "organ bağışı 'hayat' demek. Ben de tüm organlarımı bağışladım" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title