Haberler
Suriye Devlet Başkanı Esad'dan ilk açıklama: Müttefiklerimizin yardımıyla tüm düşmanlarımızı yeneceğiz

Suriye Devlet Başkanı Esad'dan ilk açıklama

Suriye'de Esad'a darbe iddiası! Başkent Şam'da şiddetli çatışmalar yaşanıyor

Esad'a darbe iddiası! Başkent Şam'da şiddetli çatışmalar var

Halep Havalimanı'nın kontrolü artık muhaliflerde

Halep'te kritik nokta artık muhaliflerde

Suriye'de muhalifler mahkumları serbest bırakıyor

Muhalifler ele geçirdikleri yerde ilk iş bunu yapıyor

Burkina Faso'daki Olaylar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burkina Faso'da darbeyle iktidardan indirilen eski Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin uluslararası tutuklama kararının hala geçerli olduğu bildirildi.

Burkina Faso'da darbeyle iktidardan indirilen eski Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin uluslararası tutuklama kararının hala geçerli olduğu bildirildi.

Ulusal basında, ismi açıklanmayan askeri bir hakimin "Eski Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin uluslararası tutuklama kararının hala geçerli olduğu" yönündeki açıklamalarına yer verildi.

Hakim, sadece darbeyle bağlantısı olduğu öne sürülen kişilerin uluslararası tutuklama kararının iptal edildiğini, eski Devlet Başkanı Thomas Sankara'nın cinayetinden sorumlu tutulan Compaore'nin kararının ise kaldırılmadığını kaydetti.

Yargıtay Başsavcısı Armand Ouedraogo 28 Nisan'da, ülkede 16 Eylül'de düzenlenen askeri darbeyle ve Sankara cinayetiyle bağlantısı olduğundan şüphelenilen bazı kişiler için askeri yargının aralık ve ocak ayında çıkardığı uluslararası tutuklama kararlarının kaldırdığını açıklamıştı.

Karardan faydalanan kişilerin sayısına ilişkin bilgi verilmemişti ancak Sankara cinayetiyle bağlantısı olduğu iddia edilen Compaore ve darbeye destek vermekle suçlanan Fildişi Sahili Parlamentosu eski Başkanı Guillaume Soro'nun bu isimler arasında yer aldığı belirtilmişti.

Ouedraogo, yetkililerin prosedür hatası yaptığını ve hakimin Ceza Muhakemesi Kanunu'nu ihlal edip yetkisi olmadığı halde uluslararası tutuklama kararı çıkardığı için kararların iptal edildiğini ifade etmişti. İncelemeler sonucunda da uluslararası tutuklama kararlarının yeniden devreye girebileceği kaydedilmişti.

Sankara cinayeti

Ülkede 1983-1987 döneminde devlet başkanlığı görevini yürüten Sankara, Compaore'nin 15 Ekim 1987'de düzenlediği darbede öldürülmüştü. Cinayeti aydınlatmak amacıyla, Mayıs 2014'te Sankara'nın mezarı açılmış ve DNA testi yapılmıştı. Ekim ayında açıklanan otopsi raporunda ise "Burkina Faso Cumhuriyeti'nin babası" olarak adlandırılan Sankara'ya defalarca ateş edildiği belirlenmişti.

Anayasa değişikliği krizi

Burkina Faso'da Ekim 2014'te, 1987'de iktidara gelen Compaore'nin, tekrar aday olmasına imkan veren anayasa değişikliği tasarısı ülkede krize neden olmuştu. Tasarıya karşı çıkanlar sokakları savaş alanına çevirmiş, Compaore, protestolar üzerine 1 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmış ve Fildişi Sahili'ne sığınmıştı.

Kriz, 16 Kasım'da Michel Kafando'nun bir yıl olarak belirlenen geçiş döneminin devlet başkanı olarak seçilmesiyle son bulmuştu.

Askeri Mahkeme, "suikast, saldırı ve ceset gizleme" suçlarına karıştığı iddia edilen Compaore'ye 4 Aralık 2015'te uluslararası tutuklama kararı çıkartmıştı.

16 Eylül'deki darbe

Eski Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, başkent Vagadugu'da yapılan kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu ilan etmişti. Darbe ile yönetimden uzaklaştırılan Kafando, bir hafta sonra iktidarı geri aldığını, başkanlığını yaptığı geçici hükümetin yönetime döndüğünü açıklamıştı.

Darbecilerin kurduğu Ulusal Demokrasi Konseyi'nin (CND) Başkanı General Diendere'nin, Compaore rejiminin Dışişleri Bakanı General Djibril Bassole'nin desteğiyle yönettiği darbecilerin, dış güçlerle iş birliği içinde olduğu iddia edilmişti.

Ülkede geçiş sürecinin sona ermesini sağlayan devlet başkanı seçimi ise 29 Kasım'da yapılmıştı. İktidara gelen yeni Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore 29 Aralık'ta göreve başlamıştı.

Kaynak: AA / Güncel
title