Burkina Faso'da Olağanüstü Hal
Devlet Başkanı Compaore'nin görev süresini uzatma isteğine tepkiler üzerine hükümet feshedildi ve bir süre olağanüstü hal ilan edildi.
Burkina Faso'da 27 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin görev süresini uzatmak için anayasada değişikliğe gitmesi protesto gösterilerine, parlamentonun ateşe verilmesine, hükümetin feshedilmesine ve olağanüstü hal ilan edilmesine neden oldu.
Afrika'nın batısında yer alan ülkenin içinde bulunduğu sosyo-politik kriz, 1960'da Fransa'dan bağımsızlığını kazanan ülkenin şahit olduğu 5 darbeyi akıllara getirdi.
İlk olarak, 4 Ocak 1966'da tek partili sistemin gelmesi ve muhalefetin engellenmesiyle halk ayanlanması başladı. Devlet Başkanı Maurice Yameogo'nun sıkı kemer sıkma planı genel grev ve ardından olağanüstü hal ilanıyla sonuçlandı. Halkın öfkesini bastırmakta zorlanan Yameogo istifa etmek zorunda kaldı. Ordu yönetimi ele geçirdi. Genelkurmay Başkanı Aboubacar Sangoule Lamizana devlet başkanı oldu.
25 Kasım 1980 darbesi -
Ülkedeki rüşvet ve iltimaslar halkı sokağa döktü. Ulusal Kalkınma İçin Askeri Kalkınma Komitesi (CMRPN) yönetimi ele geçirdi. 25 Kasım 1980'de Albay Saye Zerbo devlet başkanı oldu. Bu darbe, 2. Cumhuriyet Anayasası'nın kabulü ve 1978'de Lamizana'nın yeniden devlet başkanı seçilmesinden sonra bölge için örnek teşkil eden demokratik süreci sekteye uğrattı. 1984'te Lamizana yargılandı ve aklandı.
7 Kasım 1982 darbesi -
CMRPN içinde kriz çıktı. Bu karmaşa Thomas Sankara'yı iktidara getirdi. Sankara yerini siyasi deneyimi bulunmayan askeri tabip Jean-Baptiste Ouedraogo'ya bıraktı.
4 Ağustos 1983 darbesi -
Sömürgeci zihniyetiyle eleştirilen ve yabancı güçlere hizmet etmekle suçlanan Ouedraogo zor durumda kaldı. 1982 darbesinde kilit rol oynayan, Ouedraogo yönetiminde yapılan darbe sonucu başbakanlık görevini üstlenen Sankara, darbe yaptı, 13 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Demokratik ve sosyal reform ile sömürgecilik karşıtı politika yürütme sözü veren Ulusal Devrim Konseyi oluşturuldu. Küba modelinden etkilenen Sankara, eski adı Yukarı Volta olan ülkenin adını Burkina Faso olarak değiştirdi.
15 Ekim 1987 -
Sankara, ekonomik hayatta önemli bir düzelme olmaması nedeniyle halkın tepkisiyle karşılaştı. Sankara'yı devrim ruhuna ihanetle suçlayan Blaise Compaore'nin yönetiminde yeni bir darbe yapıldı. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve hükümet feshedildi. Birkaç gün sonra askeri bir tabip Sankara'nın doğal sebeplerden öldüğünü açıkladı.
Daha sonra Sankara'nın darbe sırasında çıkan çatışmalarda darbeciler tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. - Tunus