Burhan Kuzu: Siyasetçi Ufak Tefek Hata Yapar, Su da Götürür
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Kuzu, adalet üzerine yaptığı konuşmada; "Siyasetçi ufak tefek hata yapar, su da götürür, sandıkta hesabını verir " dedi.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Ben hep derim; siyasetçi ufak tefek hata yapar, su da götürür, sandıkta hesabını verir. Hükümet bazı hatalar yapabilir, bunun da seçim yoluyla hesabını bir şekilde vatandaşa verir" dedi.
Avrasya İnisiyatif ve İş Birliği Derneği tarafından İstanbul'da düzenlenen 'Uluslararası Türk-Rus Hukuk Forumu İstişare Toplantısı', Türk ve Rus, çok sayıda hukukçuyu bir araya getirdi. Aynı zamanda Azerbaycan'ın tanınmış hukukçularından Prof. Dr.İlham Rahimov'un 'Suç ve Ceza' ile 'Suç ve Ceza Felsefesi' adlı iki kitabın tanıtımının da yapıldığı toplantı Beşiktaş'taki Four Seasons Otel'de gerçekleşti.
Toplantıya Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Safi, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu 1. Daire Başkanı Halil Koç, eski Milletvekili Nevzat Yalçıntaş, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Rusya Parlamento alt kanadı Anayasa Komisyonu Başkanı Vladimir Pligin, ile çok sayıda davetli Türk ve Rus hukukçular katıldı.
"SUÇ VE CEZA TOPLUMSAL YAŞAMI BELİRLEYEN EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Burhan Kuzu, tarihe bakıldığında Türk-Rus ilişkilerinde zaman zaman çatışmalar olmasına rağmen halklar arasında her zaman iyi ilişkiler olduğunu söyledi. Hukukun toplumları bağlama noktasında çok önemli kurallardan biri olduğunu ifade eden Kuzu, Türk-Rus ilişkilerinden hem bilim adamı hem de siyasetçi olarak elinden gelen gayreti göstereceğini belirtti. Tanıtımı yapılan İlham Rahimov'un kitaplarına önsöz yazdığını aktaran Kuzu, kitapların çok zor bir alanda çalışma yapılarak hazırlandığını kaydetti. Suç ve cezanın toplumsal yaşamı belirleyen en önemli konulardan biri olduğuna dikkat çeken Kuzu, "Dünyada hukuk sistemi içinde hangi suça hangi cezanın verileceği gibi konularda genel bir mutabakat yok. Ancak suç ve ceza konusunda genel bir kabul var" diye konuştu.
"NİHAİ HEDEFİ ADALET OLAN BİR DÜZENLEMELER BÜTÜNÜDÜR"
Kuzu, şöyle devam etti:
"Hangisi suçtur, hangisi cezadır, hangi suça hangi cezayı vereceksin. Buna sadece salt hukuk bakımından da bakamazsın, yani bunun ölçüsü de yok. Teraziye koydun, pazarda bir şey tartar gibi yapma şansın da yok. Çünkü senin karşına devasa bir sosyoloji çıkıyor. Birçok ülkede cezasını ağır olarak gördüğün ve ceza verdiğin eylem ve fiillerin başka bir ülkede aynı şekilde bakılmadığını görüyoruz. Ama ortak olarak dünyaya baktığımız zaman bir suç ve ceza denen bir kavram ortalama olarak var. Peki bunu yanlış tartarsan ne olur? Toplumda huzur kalmaz. Gayrı adil cezalar, gayrı adil hukuk. Hukuk dediğimiz tanımına baktığımız zaman nihai hedefi adalet olan bir düzenlemeler bütünüdür. Sanatın hedefi güzelliği hedeflemektir, bu da adaleti gerçekleştirmektir."
"ADALET KAVRAMI" ÜZERİNE
Konuşmasında adalet kavramının hassasiyeti üzerinde duran Burhan Kuzu şöyle konuştu:
"Dünyada hiç bir ülke 'ben dört dörtlük adaleti getirdim' derse bu doğru olmaz. Ama yaklaşımlı, göreceli bir adalet, yani hedefte bir ideal vardır ve ona doğru giden yapı içinde olabilirse, mümkün olduğu kadar bu esastır asıl olan. Adalet olmayan yerde huzur olmuyor. Adalet üzerindeki ufacık bir leke, beyazdaki siyah bir leke gibi sırıtıyor, gözüküyor. Ben hep derim; siyasetçi ufak tefek hata yapar, su da götürür, sandıkta hesabını verir. Hükümet bazı hatalar yapabilir, bunun da seçim yoluyla hesabını bir şekilde vatandaşa verir. Ama adalet anlamında yargı modelinde bunların uygulamasında çıkacak sorunları herhalde ötekilere nazaran çok daha toplumu sarsan boyutlara varan sonuca doğru götürdüğünü hepimiz zannediyorum gözlemliyoruz."
HALİL KOÇ: "BU TOPLANTI BİZİM ÜLKEMİZDEKİ 'SUÇ VE CEZA'YA BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİREN BAŞLANGIÇ OLUR"
Toplantıda konuşmacılardan HSYK 1. Daire Başkanı Halil Koç da 'Suç ve Ceza'nın felsefesinin Türkiye'de en çok işlenmesi gereken konulardan biri olduğunu söyledi. Koç, "Biz daha çok maddi olaylar üzerinden işlemleri ve düzenlemeleri yürütmeye çalışıyoruz. Ancak hukukun felsefesini hep gözardı ediyoruz. Belki sistemimizin zaman zaman çıkmaza girmesinin birisi de bu ihmalimizden kaynaklanıyor. Suç ve Ceza felsefesi evrensel bir konudur. Tek bir ülkenin meselesi olamaz. İnşallah bu toplantı bizim ülkemizdeki suç ve cezaya bakış açısını da değiştiren bir başlangıç olur" dedi.
Toplantının açılış programının sonunda ise Prof. Dr. İlham Rahimov'a 'Avrasya Nişanesi' takıldı.