Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Burdur Gölü'ne 3 Kanalizasyon Hattı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği, gölün kuruyan kısımlarına Keçiborlu ve Senir belediyelerince açılmış kanallarla kanalizasyon atığı bırakıldığı, Isparta OSB'den açılan bir kanalla da kirli atık bırakıldığı yönünde Isparta Valiliği ve ilgili kurumlara suç duyurusunda bulundu.

Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği, gölün kuruyan kısımlarına Keçiborlu ve Senir belediyelerince açılmış kanallarla kanalizasyon atığı bırakıldığı, Isparta OSB'den açılan bir kanalla da kirli atık bırakıldığı yönünde Isparta Valiliği ve ilgili kurumlara suç duyurusunda bulundu.

Kuraklık tehlikesinin yaşandığı ve böyle giderse 20 yıl sonra tamamen kuruyacağı öngörülen Burdur Gölü'nün yakın zamanda kuruyan kısımları, kanalizasyon atıklarıyla doldu. Burdur Gölü'nün kıyısının bulunduğu Isparta'dan Keçiborlu Belediyesi ve Senir Belediyesi'nin, açılan iki hattan göl yatağına kanalizasyon atığı bıraktığı belirlendi. Ayrıca Isparta Organize Sanayi Bölgesi'nden yine bir kanalla temiz olmadığı belirtilen atık suyun tarlalara verildiği öne sürüldü. Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği'nin yaklaşık 1 yıldır yürüttüğü araştırmalar sonucu ortaya çıkan felakete ilişkin Isparta Valiliği, Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve DSİ Isparta Bölge Müdürlüğü'ne 3 kurum hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

DOĞAL ARITMADAN GÖL YATAĞINA KANALİZASYON HATTI

Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği yöneticisi Hasan Türkel, Senir beldesinde yıllar önce yapılan, doğal arıtma da denilen çökertme havuzunun dolduğu ve yenisini yapmak yerine, havuza gelen atığın bir boru hattıyla doğrudan kuruyan göl yatağına verildiğini söyledi. Göl yatağının kanalizasyon atıkları nedeniyle yeşermesinin de iyi bir şey gibi savunulduğunu anlatan Hasan Türkel, "O bölgede hayvancılık yaygın ve insanlar hayvanlarını kanalizasyon atıklarının oluşturduğu alanda otlatıyor, sonra sütünü, etini yiyor. Sağlık açısından çok büyük tehlike olduğunu düşünüyoruz" dedi.

BİR ATIK HATTI DA KEÇİBORLU'DAN

Göl yatağında yine kanalizasyon atığı bırakılan ikinci bir kısım daha belirlediklerini anlatan Türkel, "6 ay kadar önce kurumuş göl yatağında bir kazı çalışması başlamıştı. Biz bunun DSİ'nin çalışması olduğunu düşündük. 2 ay önce gittiğimizde kuru göl yatağına kirli su verildiğini tespit ettik. Bölge halkı, kanalı Keçiborlu Belediyesi'nin kazdığını, kanalla Çapalı Gölü'nden göle su taşındığını söyledi. Bir süre sonra o kanaldan da kanalizasyon atıklarının geldiğini belirledik. Kurumuş göl yatağını bataklık haline getirmiş. Resmen orada pislik görünüyor" diye konuştu.

ÜÇÜNCÜ ATIK HATTI OSB'DEN

Isparta OSB'nin arıtma tesislerine girdiklerini ve bir açık kanalla atık bırakıldığını tespit ettiklerini anlatan Hasan Türkel, "O açık kanalı takip ettiğimizde, göl yatağına yakın tarlalarda sona erdiği ve tarlalara sulama suyu olarak verildiğini gördük. Yine çıplak gözle bakıldığında Isparta OSB'den bırakılan atıkların da kirli, renkli olduğu, saydam ve temiz görünmediğini tespit ettik" dedi.

GÖL YATAĞINDA AĞIR KOKU VE KİRLİLİK

Keçiborlu ve Senir belediyeleriyle Isparta OSB hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirten Türkel, "Kanalizasyon atıkları Burdur Gölü yatağına bırakılmakla kalmıyor, mısır ekili alanlara da sulama suyu olarak veriliyor. Kurumuş göl yatağına yayılmış kanalizasyonun yaz sıcaklarının da etkisiyle ağır bir koku ve kirlilik yarattığı, kanalizasyon deşarjının devamı halinde, yakın zamanda Senir önündeki kurumuş göl yatağının mikrop yayarak bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkaracak. Bu yalnızca insanları değil, kurumuş göl yatağında otlatılan hayvanları ve tarımsal ürünleri de olumsuz etkileyecektir" diye konuştu.

DOĞA KORUMA HAREKETE GEÇTİ

Dernek başkan yardımcısı Süleyman Faki ise kurumuş göl yatağına sorumsuzca kanalizasyon ve kimyasal atık deşarj edilmesi konusunun peşini bırakmayacaklarını söyledi. Faki, kanalizasyon atıklarının göl yatağına bırakılmasına yönelik Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'nün inceleme başlattığını aktardı. Faki, yapılan tespitlerin Isparta'daki ilgili kurumlara iletildiğini, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'nce konunun hassasiyetle takip edilerek, gereken işlemin yapılacağına inandıklarını kaydetti. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title