Burdur Gölü Kıyı Yönetim Çalıştayı
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6.Bölge Müdürlüğü'nce "Burdur Gölü Yönetim Çalıştayı" düzenlendi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6.Bölge Müdürlüğü'nce "Burdur Gölü Yönetim Çalıştayı" düzenlendi.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Konferans Salonunda düzenlenen çalıştayda konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz, 2013 yılında ilk revizesi yapılan Burdur Gölü Yönetim Planı kapsamında gerçekleştirilmesi gereken çalışmalardan birinin, göl kıyısındaki çekilen alanların korunması ve etkin yönetilmesi olduğunu söyledi.
Çalıştayın bu açıdan büyük önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, "Burdur Gölü, ülkemizdeki sulak alanlar içerisinde küresel ısınma ve diğer etkiler nedeniyle çekilmenin en çok hissedildiği sulak alanlardan biridir. Aynı zamanda Ramsar alanı olan Burdur Gölü'nün seviye ve yüzey alanı değişimleri zaman zaman yerel ve ulusal basında yer tutmakta ve haber konusu olmaktadır." dedi.
Çalıştayı, yönetim planının uygulanması, Burdur Gölü kıyısındaki talep ve sorunların ilgili kurum ve kişilerin katılımıyla bir disiplin içerisinde konuşulması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla düzenlediklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Sulak alan yönetim planları ve koruma bölgelerinin belirlenmesi gibi konularda genel müdürlüğümüzce etkin ve başarılı çalışmalar yürütülmektedir. Çalıştayın kıyı yönetimi konusunda bu perspektifte ülkemizdeki sulak alanlarla ilgili yapılacak ilk çalıştaylardan olması, Burdur Gölü'nün Ramsar alanı içinde yer alması hasebiyle sonuçlarının ülkemiz sulak alanlarıyla ilgili yarar sağlayacağı düşünülmektedir."
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6.Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk ise Burdur Gölü'nün bazı sorunları nedeniyle ülke gündeminde yer aldığını belirtti.
Gölde su seviyesinde yaşanan azalma nedeniyle kıyılarda oluşan boşlukların nasıl kullanılması gerektiği konusunda çalıştıklarını vurgulayan Yılmaztürk, "Bu boşlukların farklı amaçlarla kullanılması konusunda talepler geliyor. Bu taleplerin bir kısmı gölün biyolojik yapısı ile ekosistemini tehdit ettiği gibi bazı talepler ise uygulanabilir bulunmuştur. Bu talepleri masaya yatırarak bir çıkış yolu arayacağız." diye konuştu.
Yarın sona erecek çalıştayda akademisyenler ve ilgili kurumlar, Burdur Gölü'nün sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışacak.