Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Burdur Göller Buz Tuttu, Kuşlar Başka Yere Göç Etti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, bu yıl sorumluluk sahalarındaki Beyşehir, Eğirdir ve Kovada göllerinin buz tutması nedeniyle burada yaşayan kuşların başka alanlara gittiğini söyledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, bu yıl sorumluluk sahalarındaki Beyşehir, Eğirdir ve Kovada göllerinin buz tutması nedeniyle burada yaşayan kuşların başka alanlara gittiğini söyledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü, sorumluluk alanındaki Antalya, Burdur ve Isparta'da her yıl peryodik olarak kış ortası kuş sayımı yapıyor. Ocak ortasında başlayıp, şubat ortasında sona eren sayımın ardından elde edilen veriler, hazırlanacak bir raporla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne veriliyor. Bu yılki sayım çalışmalarıyla ilgili Burdur Gölü kıyısında gazetecilere açıklama yapan Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, "Bölge müdürlüğümüz sorumluluk alanında Türkiye'nin en önemli sulak alanlarının da bulunduğu 16 sulak alanımız var. Bunlardan bir tanesi de aynı zamanda 'ramsar alanı' olan Burdur Gölü" dedi.

SAYIMLARIN AMACI EKOSİSTEMİ KONTROL ETMEK

Kış ortası kuş sayımlarının amacının ekosistemin dengede olup olmadığını kontrol etmek olduğunu anlatan Yılmaztürk, "Kuşların popülasyonunu ve çeşitlerini her yıl peryodik olarak sayıyoruz. Ciddi bir azalma varsa buradaki ekosistemde bozukluk olduğu anlamına geliyor. Bununla ilgili gerekli tedbirleri alıyoruz. Bir önceki yılla bir sonraki yılı kıyaslayarak bunları öğreniyoruz" diye konuştu.

'BEYŞEHİR, EĞİRDİR VE KOVADA GÖLLERİ BUZ TUTTU'

Kuş sayımında dürbün ve teleskop kullandıklarını vurgulayan Yılmaztürk, şöyle dedi:

"Kuş sayımı yaparken arkadaşlarımız aynı zamanda saydıkları yerlerin gözlemini de yapıyor. Kuş sayımlarında önceki yıllara göre ciddi bir düşüş varsa bunun nedenlerini araştıracağız. Geçen yıl bu zamana kadar yaptığımız sayımlarda bölgede 500 bin rakamlarına ulaşmıştık. Bu yıl şu ana kadar 300 bin kadar kuş saydık. Bunun en önemli nedeni bölgemizdeki önemli sulak alanlar arasında yer alan Beyşehir, Eğirdir ve Kovada göllerinin buz tutmuş olmasıdır. Bu göller buz tutunca kuşlar beslenebilecekleri başka alanlara gidiyor."

KAÇAK AVCILIK DA GÖZLEMLENİYOR

Kuş sayımı yapılan sulak alanların ve kuşların çevresinde baskı oluşup oluşmadığı ile kaçak avcıların durumu hakkında da bilgiler edindiklerini kaydeden Yılmaztürk, "Ekiplerimiz bölgede kuş sayımı yaparken bu konular üzerinde de çalışma yapıyor. Ekosistemin zarar görüp görmediğini gözlemliyorlar. Biz de onların verdiği bilgiler kapsamında tedbirlerimizi alıyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title