Haberler

Burdur Depremle Yıkılan Köylerde Acı 48 Yıldır Taze

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur'da 12 Mayıs 1971'de meydana gelen ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği depremin merkez üssü olan Yarıköy ve Yazıköy'de acı 48 yıldır tazeliğini koruyor.

Burdur'da 12 Mayıs 1971'de meydana gelen ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği depremin merkez üssü olan Yarıköy ve Yazıköy'de acı 48 yıldır tazeliğini koruyor. Burdur'da 12 Mayıs 1971 tarihinde saat 08.25'te meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde kent merkeziyle Yazıköy, Yarıköy ve çevresinde birçok ev yıkılırken, 57 kişi yaşamını yitirdi. Depremin yıktığı evlerini olduğu gibi bırakan Yazıköy ve Yarıköylüler yeni yerleşim yerlerine taşındı. Depremin izlerini taşıyan eski evler ise 48 yıldır olduğu gibi duruyor.

'KÖYÜN HER TARAFI TOZ DUMAN OLDU'

Yarıköy'ün 1971 yılındaki muhtarı Mehmet Kocabıyık (87), 1971'de köy muhtarıydım. Değirmenin yanındaydım. Bir baktım köyün her tarafı toz duman oldu. Benim ev yıkılmamıştı, çocuklarıma bir şey olmadı. Kardeşimin 8 yaşındaki çocuğu enkaz altında kalarak öldü dedi.

'ACIMIZ 48 YILDIR AYNI'

Deprem anında 8, yaralanıp hastaneye gidenlerden de 3 kişinin öldüğünü anlatan Kocabıyık, Acımız 48 yıldır aynı duruyor. Allah bir daha göstermesin. Çadırlarda çok zorluk çektik. Hayvanlarımız, eşyalarımız yıkıntı altında kaldı. Devlet yiyecek, içecek, battaniye getirdi. Çok yağmur yağdı. İlk gün çok zahmet çektik. Daha sonra devlet yardımları geldi. Zamanın cumhurbaşkanı geldi. Depremden sonra köyümüz şu andaki yerine taşındı diye konuştu.

'AMCAMIN KIZI ENKAZ ALTINDA ÖLDÜ'

Yarıköy'de oturan Osman Nuri Şen (66), Sabah deprem olduğunda köyün yüzde 90'ı yıkıldı. Çok az sağlam bina kaldı. Çadırlarda çok rezil olduk. Çok yağmur yağdı. Benden 3 yaş küçük amcamın kızı enkaz altında kalarak öldü. Deprem olduğunda nişanlıydım ve düğün hazırlıkları içindeydik. Deprem olunca bütün eşyalarımız enkaz altında kaldı. Çadırda düğün yapamadık. Düğünü bir yıl ertelemek zorunda kaldık dedi.

'ANLATIRKEN GÖZLERİM DOLUYOR'

Remzi Selçuk (75), kendisinin deprem sırasında yurt dışında çalıştığını anlatırken, Depremi duyunca iki gün sonra köye geldim. Çadır kurduk. Çadırda kaldık. Bunları anlatırken gözlerim doluyor diye konuştu.

'AKTİF BİR BÖLGEDEYİZ'

Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde görevli jeoloji yüksek mühendisi Tamer Kurtman da Burdur'un birinci derece deprem bölgesinde olduğunu belirtti. Kurtman, şöyle dedi Türkiye'yi etkileyen Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı gibi Burdur Fethiye Fay zonunda bulunan segmentler yani fay parçaları sol yanal atımlı bir doğrultu fayı hattına dönüşmeye çalışan bir sisteme sahip. Uzun jeolojik dönemlerde Kırıkkale- Çorum üzerinden Kuzey Anadolu Fayı'na bağlanacak ancak bu sistemi KB GD yönlü Ege Graben Sistemi yavaşlatıyor. Bu nedenle aktif bir bölgedeyiz. Ancak bu fay hattının içerisinde Burdur'un olduğu yer KB GD yönlü bir graben (açılma) sistemi söz konusu ve burada çöküntülerle meydana gelen düşey akımlı fayların etkileriyle depremler oluşuyor. Bu nedenle aktif bir fay ortamında olan ilimiz 1914 depreminden sonra 1971 depremini yaşadı. O günden bu yana ciddi bir depremle karşı karşıya kalmadık.

'1914 DEPREMİNDE BURDUR'DA 657 KİŞİ ÖLMÜŞ'

Kurtman, 'Büyük felaket' olarak anılan 1509 İstanbul depreminin ardından 1510 ve 1876 yıllarında Burdur ve Isparta'yı kapsayacak şekilde depremler yaşandığını ve binlerce insanın öldüğünü vurgularken, 1914 depreminde Burdur'da 657 kişi ölmüş. 500 civarında da Isparta'da ölü var dedi.

FARKINDALIK EĞİTİMİ VERİLİYOR

Yazıköy- Yarıköy deprem yıkıntılarına 'deprem köyü' adını verdiklerini kaydeden Kurtman, bölgenin afet farkındalığı açısından önemli olduğuna işaret etti. Kurtman, Türkiye'nin her yerinden otobüslerle öğrencilerin bu deprem köyüne gelmesini istiyoruz. Onlara deprem köyünü gezdirip, oluşturacağımız müzede buradaki yıkıntılardan çıkanları sergileyeceğiz. Konferans salonumuzda gelen öğrencilerimize afet farkındalık eğitimleri vereceğiz. Deprem simülasyonu izleyecekler. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) konusunda bilgilendirilecekler ve buradan öğrencilerimizi Afet Farkındalık Sertifikası ile geri göndermeyi düşünüyoruz diye konuştu.

Burdur Depremle Yıkılan Köylerde Acı 48 Yıldır Taze
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close