Burdur'da 'Alaca Dokumacılığı' Yaşatılıyor
Burdur'da 'alaca dokumacılığı' yaşatılıyor*- BURDUR'da geçmişi yaklaşık 150 yıl öncesine dayanan ancak halıcılık sektörünün gelişmesiyle kaybolmaya yüz tutan Alaca Dokumacılığı, belediye atölyesinde yaşatılıyor.
Burdur'da 'alaca dokumacılığı' yaşatılıyor
*- BURDUR'da geçmişi yaklaşık 150 yıl öncesine dayanan ancak halıcılık sektörünün gelişmesiyle kaybolmaya yüz tutan Alaca Dokumacılığı, belediye atölyesinde yaşatılıyor.
Burdur'un en eski geleneksel el sanatlarından olan Alaca Dokumacılığı, halıcılık sektörünün gelişmesi ve fabrikasyon üretime geçilmesi nedeniyle yok olmakla karşı karşıya kaldı. Genellikle zemin üzerine sarı çubuklu, 'beşparmak' olarak da bilinen dayanıklı ve kullanışlı bir kumaş türü olan Alaca Dokumacılığı, Burdur Belediyesi Atölyesi'nde 2004 yılından bu yana kadınların elinde hayat buluyor. Burdur Belediyesi'nin Halı Sarayı Hizmet Binası'ndaki Alaca Dokuma Atölyesi'nde çalışan 10 kadın hem eski el sanatını yaşatıyor hem de evlerine ekonomik katkı sağlıyor.
Atölyede 10 kadının çalıştığını söyleyen Atölye Sorumlusu Emel Erte, "Kamçılı el tezgahlarında dokuma yapıyoruz. Ürünümüz sadece pamuktur. Pamuğun üzerine ipek çalışması yapıyoruz. Bunun yanı sırada İbecik dediğimiz yöresel dokumamız da var. Onunla da namaz tülbentleri, baş örtüleri, fularlar, şallar yapıyoruz" dedi.
Atölyede masa örtüsü, yastık kılıfı, çarşaf, kıyafet ve perde gibi ürünler ürettiklerini kaydeden 50 yaşındaki Nilüfer Gönenli, 12 yıldır atölyede çalıştığını aktardı. Atölyede her türlü kumaşı dokuduklarını anlatırken, "3 günde biten de var, 15 günde biten de. İpeklerimiz var, onlar daha narin dokunuyor" diye konuştu.
51 yaşındaki Zeynep Bal da 12 yıldır atölyede çalıştığını hem evine ekonomik katkı sağladığını hem de kaybolmaya yüz tutmuş bir geleneği yeniden hayata döndürmenin mutluluğunu yaşadığını vurguladı.