Burdur'a Doğa Tarihi Müzesi
Burdur'un Zafer Mahallesi'nde 19'uncu yüzyıldan kalma Kavaklı Rum Kilisesi, Doğa Tarihi Müzesi olarak restore ediliyor.
Burdur'un Zafer Mahallesi'nde 19'uncu yüzyıldan kalma Kavaklı Rum Kilisesi, Doğa Tarihi Müzesi olarak restore ediliyor.
Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, 2011 yılında başlayan çalışmaların 2 ay içinde tamamlanacağını söyledi. Amaçlarının hem binayı korumak hem de topluma yararlı hale getirmek olduğunu aktaran Tanır, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın aldığı karar kapsamında kilisenin Doğa Tarihi Müzesi olarak hizmet vermesi için 2011 yılında çalışma başlatıldığı vurguladı.
MASTADON KEMİKLERİ SERGİLENECEK
Müzede, Elmacık Köyü'nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan fillerin atası olarak kabul edilen 10 milyon yaşında olduğu tahmin edilen 'mastadon' fosilleri ve dişlerinin sergileneceğini söyleyen Tanır, "Burdur Müzesi Müdürlüğü denetiminde, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Berna Alpagut'un bilimsel danışmanlığında ve Yard. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman'ın alan sorumluluğunda 2006-2009 yıllarında Kemer ilçesinin Elmacık köyünde kazı çalışması yapılmıştı. Kazılarda, büyük çoğunluğu filgillere ait olmak üzere gergedangiller, atgiller, otçullar ve kimi kuş türlerine ait kalıntılar ile yumuşakçalara ait bol miktarda kavkı (Yumuşakçaların sert kabuğu), 3.30 metre uzunluğundaki savunma dişleri ve fosiller bulunmuştu. Bunların yanı sıra Çin'de yaptırılan bir prototipi, kuş, balık, toynaklı hayvanların kemik ve iskeletleri de sergilenecek" diye konuştu.
ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL BÖLÜM
Müzede jeolojik ve tarihsel gelişimle ilgili bilgiler alınabileceğini ve çocuklar için eğitim amaçlı bölümler olacağını anlatan Tanır, "Burada doğa tarihiyle ilgili bilgiler yer alacak ve eğitim çalışmaları yaptırılacak. Bölgemizdeki bu birikimlerin yanında çevre illerden de ilerleyen zamanda doğa tarihiyle ilgili sergilemeler yapılacak" dedi.
Mastadonların yaşadığı dönemi anlatan animasyon çalışmasının da 2 ay içerisinde tamamlanacağını belirten Tanır, "Dijital anlamda bir canlandırma görebileceksiniz. Nadir bir Doğa Tarihi Müzesi olacak. Burdur'a gelmek isteyen turistler için bir neden daha oluşturduk" dedi.
KİLİSE HAKKINDA
Burdur'da 1850'li yıllarda yapılan Kavaklı Rum Kilisesi, 1924 yılındaki nüfus mübadelesine kadar ibadete açık kaldı ve Ortodoks Rumlar tarafından kullanıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1977 yılında 'kültür varlığı' olarak tescillenen kilisenin, Doğa Tarihi Müzesi olarak kullanılması için 2011 yılında çalışma başlatıldı. Kilise, toplam 1670 metrekare alana kurulu.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölüm'ünde bulunan fosillerin müzeye konulması çalışmaları da başladı. - Burdur