Haberler

Burası İspanya Değil Muğla!

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Yerkesik Beldesi'nde, 27 yıldır ağustos ayının son haftasında düzenlenen boğa güreşleri yoğun ilgi görüyor.

Muğla'nın Yerkesik Beldesi'nde, 27 yıldır her ağustos ayının son haftasında düzenlenen boğa güreşleri yoğun ilgi görüyor. Beldede 181 hanede boğacılık yapıldığını dile getiren Belediye Başkanı AK Parti'li Yusuf Demirci, "Yerkesik Boğa Güreşleri Festivalimiz şölen havasında geçiyor. Güreşlerimize her yıl yaklaşık 200 boğa katılıyor" dedi.

Muğla'da boğalar, Ege Bölgesi'nin en önemli yaz eğlenceleri arasında yer alan ve asırlardır devam eden boğa güreşleri festivallerine hazırlanıyor. Merkeze bağlı Yerkesik Beldesi'nde boğa sahipleri, hayvanlarına bir sporcu gibi büyük titizlik içerisinde antrenman yaptırıyor. Bin ile bin 250 kilogram ağırlığındaki güreşçi boğaların aylık masrafı, 350 ile 500 lira arasında değişiyor. Fiyatları ise 6 bin liradan başlıyor. Güreş meydanlarında başarı kazanan boğaların fiyatları ise 25 bin liraya kadar yükselebiliyor. Kategorilerine göre güreşlerde başarı gösteren boğaların sahiplerine, çeşitli ödüllerin yanı sıra 300 ile 3 bin lira arasında para da veriliyor. Turizmciler tarafından İspanya'dakilere alternatif olarak gösterilen boğa güreşlerinden elde edilen gelirler su, cami, yol, eğitim ve sağlık alanlarında kullanılıyor. Muğla ve Aydın'da yazın düzenlenen güreşlere, çevre il ve ilçelerden çok sayıda vatandaşın yanı sıra yabancı turistler de geliyor. Vatandaşlar, üzerini naylonla kapattıkları traktör veya kamyon kasalarında güreşleri seyrederek, bir yandan da piknik yapıyor. İspanya'dakinin aksine boğalara eziyet edilmeyen güreşlere valilikler, folklorik amaçlı olması ve hayvanlara eziyet edilmeme şartıyla izin veriyor.

Yerkesik Belediye Başkanı Yusuf Demirci, 26 Ağustos 2012 tarihinde 28'inci boğa güreşlerini düzenleyeceklerini belirtti. Bu işin ehli olan bir tertip komitesi kurarak hazırlıkları sürdürdüklerini anlatan Demirci, "Yerkesik Boğa Güreşleri Festivalimiz şölen havasında geçiyor. Güreşlerimize her yıl yaklaşık 200 boğa katılıyor. Zaten beldemizde 181 hanemizde boğacılık yapılıyor. Beldemizde 7'den 77'ye herkes bu işle meşgul" dedi. Demirci, boğa sahipleri, güreşlere hazırladıkları boğalara günlük antrenman yaptırdıklarını kaydetti. Demirci, "Bunun için boğa, gençler ve çocuklar tarafından ortalama 10 kilometre yürütülüyor. Kondisyondan düşmemesi için tarla sürdürülüyor. Güreşlerden bir ay önce kampa alınan boğanın günlük beslenmesine de büyük önem veriliyor. Sabah 5 kg. burçak ve 3 kg. besi yemi, öğle ot, akşam arpa, besi yemi, pekmez, incir ve yulaf veriliyor" diye konuştu.

Güreşlere katılan boğalara ilginç isimler veriliyor. Bunlardan bazılar şöyle: Şımarık, Çakıcı, Bozbey, Çakal Carlos, Reis, Atabey, Tatar Ramazan, Büyük Arap, Arafat, Efe, Sakar Efe, Ege, Tarzan, Dokuzbuçuk, Gladyatör, Çakıcı, Baron, Varlı, Coşkun, Çöl Kartalı, Canbey ve Serseri. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close