Haberler

Bulgaristan'daki Tarihi Caminin Müslümanlara İade Edilmesi Kararı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de yaşayan Bulgaristan göçmenleri, Karlovo kentindeki tarihi Kurşun Camisi'nin yerel mahkemece Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğüne iadesi kararını protesto eden belediye yönetimi ve ...

Türkiye'de yaşayan Bulgaristan göçmenleri, Karlovo kentindeki tarihi Kurşun Camisi'nin yerel mahkemece Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğüne iadesi kararını protesto eden belediye yönetimi ve Hristiyan din adamlarına tepki gösterdi.

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, İzmit ilçesindeki bir lokalde düzenlediği basın toplantısında, caminin Müslümanlara iade kararının Bulgar yöneticileri ve din adamlarını rahatsız ettiğini söyledi.

Filibe'ye bağlı Karlovo ilçesindeki 528 yıllık Osmanlı eseri Kurşun Camisi'nin il mahkemesince Müslümanlara iadesine karar verilmesinden sonra şehirde çeşitli gösteriler yapıldığını anımsatan Çolakoğlu, protestolara yerel yöneticiler ve din adamlarının da katıldığını anlattı.

"Bulgar Mahkemesinin kararına rağmen Kurşun Camisi'nin iade edilmesini ve ibadete açılmasını istemeyen belediye yönetimi ve din adamlarının tutumu kabul edilemez" diyen Çolakoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Karlovo'da caminin Müslümanlara iade edilmemesi, müze yapılması için birtakım gösteriler ve imza kampanyaları başlatıldı. İnsanların ibadethanelere sahip çıkması ve ibadet etmesi en temel haktır. Biz de buradan yola çıkarak ve ülkemizdeki uygulamaları dikkate alarak, Bulgaristan'daki Başpatriğe ve İstanbul'daki Bulgar Cemaati Patriği'ne mektup yazdık. Bu mektupta işin hassasiyetinden, hoşgörünün, milletlerin birbirine empatiyle bakmasının öneminden bahsettik.

Türkiye'de gayrimüslsmlerin vakıf malları iade edilirken, Balkanlar'da bu tür sıkıntılar yaşanması, din ve ibadet özgürlüğünün kısıtlanması açısından suçtur ve her şeyden önce hoşgörüsüzlüktür. Cami, ibadete açılana kadar konunun takipçisi olacağız."

Kurşun Camisi

1964'te kültür mirası ilan edilen Kurşun Camisi, "kültür abidesi" statüsü taşıyor. II. Beyazıt'ın komutanlarından Karlızade Ali Bey, 1496 yılında kasabayı camiye vakfetti ve oğullarını vakfın mütevellisi yaptı.

1485 yılında inşa edilen caminin Arapça kitabesinde şu ifadeler yer alıyor:

"Bu cami-i şerifi Sultan Murad Han'ın oğlu, Sultan Mehmed'in oğlu Cem Sultan'ın lalası, askeri komutan Karlızade Ali Bey, Allah'ın yardımıyla 890/1485 tarihinde inşa etti. Dünya var oldukça ayakta kalsın." - Kocaeli

Kaynak: AA / Güncel
title
Close