Bulgaristan'da vatandaşlar son 3 yılda 7'nci kez seçim için sandık başına gidecek
Bulgaristan'da 3 yıldır süren siyasi istikrarsızlık nedeniyle vatandaşlar, 27 Ekim'de 7'nci kez erken seçimlerde oy kullanmak üzere sandık başına gidecek.
Bulgaristan'da 3 yıldır süren siyasi istikrarsızlık nedeniyle vatandaşlar, 27 Ekim'de 7'nci kez erken seçimlerde oy kullanmak üzere sandık başına gidecek.
Yaklaşık 6,3 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 27 Ekim'de düzenlenecek seçim için 19 siyasi parti ve 9 koalisyon aday gösterdi. Oluşturulacak 240 üyeli 51'inci Meclisin yeni milletvekillerinin isimlerinin belirlenmesi için yurt içinde ve dışında yaşayan vatandaşlar eş zamanlı oy kullanabilecek.
Merkez Seçim Kurulu (MSK), yurt dışında 57 ülkede toplam 719 sandık kurulacağını duyurdu.
Dışişleri Bakanlığı, yurt dışında en çok Bulgaristan vatandaşının yaşadığı Türkiye'de çeşitli noktalarda 168 sandık kurulacağını bildirdi.
Bulgar diasporasının kalabalık olduğu İngiltere ve Kuzey İrlanda'da 112'şer sandık kurulacağı belirtildi.
Öte yandan Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, güvenlik konusunda sorunların yaşandığı Ukrayna, Lübnan, İsrail ve İran gibi bazı ülkelerde sandık kurulmaması önerisinde bulundu.???????
Ülkede yapılan son kamuoyu araştırmaları, parlamento için yüzde 4 olan giriş barajını en az 7 siyasi oluşumun aşabileceğini gösterdi.
Bulgaristan'da 9 Haziran'da gerçekleştirilen son erken genel seçimlere katılım oranı yüzde 34 düzeyinde kaldı. Seçim arifesinde yapılan son anketler, 27 Ekim'deki erken seçimlerde katılımın yüzde 30 düzeyinde kalacağını gösterdi.
Halkın düşük ilgi gösterdiği, sessiz geçen bir aylık kampanya bugün sona erecek. Seçim propagandasının yasak olacağı 26 Ekim, "düşünme ve karar verme günü" olarak ilan edildi.
Bulgaristan'da Türk ve Müslümanların seçimden beklentileri
Siyasi elit, 3 yıldır halkın istikrarlı hükümet beklentilerini karşılamazken vatandaşlar, bu seçimlere de çelişkili duygularla yaklaşıyor.
Bir yandan geçmişteki hükümet kurma çabalarının başarısızlığından dolayı duydukları hayal kırıklığını beyan eden seçmenler, diğer yandan bu yıpratıcı sürecin yeni dönemde sona ermesini istediklerini belirtiyor.
Ülke nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan Türkler ve Müslümanlar, seçim sonrası dönemle ilgili Bulgaristan vatandaşlarıyla benzer duyguları paylaşıyor.
Türk ve Müslüman nüfusunun kalabalık olduğu ülkenin güneydoğusundaki Kırcaali bölgesinin sakinleri beklentilerini AA muhabirine anlattı.
İl merkezi Kırcaali ve bölgedeki vatandaşlar, seçimlerden sonra istikrarlı bir hükümetin kurulması, yatırımların artırılması, yurt dışına gurbete giden gençlerin geri dönmesi, çevreye daha büyük önem verilmesi, sağlık sektöründe reformların yapılması ve gelirlerin artırılmasını bekliyor.
Yaklaşık 3 yıldır süren başarısız denemeler nedeniyle yorulan vatandaşlar, seçimin ardından oluşturulacak 51'inci Parlamentodan her şeyden önce hükümet kurabilmesini bekliyor.
Mestanlı kasabasında yaşayan müzisyen Ahmet Emin, "Artık 7-8 seçim geldi geçti. Artık doğru bir şey yapılsın. İnşallah gelecek seçim sonrası da Bulgaristan doğru bir yol alır." dedi.
Mustafa Özen de siyasilerin daha dürüst çalışmalarını beklediğini belirterek, "Bir an önce hükümetimizin kurulması, daha uzun ömürlü olması ve çok daha iyi çalışması lazım." diye konuştu.
"Gençlerimiz geri dönsün"
Ülkenin genç neslinin toplu halde yurt dışına gurbete gitmesinden dolayı endişelerini paylaşan Özen, "Halk memnun kalmalı ki gençlerimiz geri dönsün. İyi eğitim vermeleri lazım. Okuyan kişi 'Artık Avrupa'ya gitmek istemiyorum, burada hizmet verip yaşamak istiyorum.' desin. Nüfusumuz artsın, gençlerimiz daha doğurgan olsun." ifadelerini kullandı.
Emekli Naciye Temiz de yeni seçim sonucundan da umutlu olmadığını ifade ederek, "7'nci seçime doğru giderken de artık umudumuz kalmadı. Bu seçim de başarısız olacak." yorumunu yaptı.
Temiz, "Hayvanlar bile en güçlü olanın önden gitmesine yol verir. Biz, insanlar ise içten hesaplı kişilere bu görevi niye veriyoruz? Niye en güçlüsünü seçemiyoruz?" ifadelerini kullandı.
Emekli öğretmen Yılmaz Ali, Bulgaristan'da artık sadece yaşlıların kalmış olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Gençler dağıldı gitti. Kimileri Avrupa'ya kimileri ise Türkiye'ye gittiler. Burada kalanlar ise sıkıntıda. Her seçimde aynı sistem tekrarlanıp duruyor. Köyler battı, okullar kapatıldı, yollar bakımsız." değerlendirmesinde bulundu.
"Çevreye, sağlığa önem verilsin"
Taksi şoförlüğü yapan Beyazıt Ahmet Hüseyin, "Bulgaristan'da genç-yaşlı herkes temiz bir çevrede yaşamalı." dedi.
Avrupa'da 22 sene yaşadığını anlatan Hüseyin, "Oradaki insanların çevreye gösterdikleri saygı ve özeni gördüm. Neden biz de böyle bir ortamda yaşamayalım?" diye konuştu.
Sağlık sektöründe çalışan Mümüne Çilingir, "Sağlık sektöründe köklü reformlar yapılmalı. Sağlık sektörü ticarete döndü. Paran varsa parayla gidiyorsun. Yolunu bulamayan hasta ölüyor. Bu sektörde çok şey değişmeli." dedi.
Girişimcilerin umutları
Kırcaali'ye bağlı Mıdretz köyünde küçük otel ve lokanta işleten genç iş insanı Seven Ali, tüm bölgenin çok güzel olduğunu, turist çekebildiğini ancak kalkınması için finansmana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
İşletmesini tamamen kendi çabalarıyla geliştirdiğine işaret eden Ali, Avrupa Birliği'nin (AB) sağladığı fonlara onun gibi iş insanlarının da erişime sahip olmasını istedi.
Ali, "Avrupa fonlarından destek görmek istiyoruz. Devlet tarafından bize daha çok destek sağlanırsa biz de halkımıza daha güzel hizmet verir, istihdam yaratırız." ifadelerini kullandı.
Mestanlı Zeybekler adlı sivil toplum kuruluşunun başkanlığını yapan Metin Hasan da kendileri için bu devletten daha çok proje beklediklerini anlattı.
Hasan, "Kaç yıldır (kültürel) azınlıklara yönelik proje yapılmıyor. Zorluk çekiyoruz. Bizim gibi STK'lere devletten daha çok ilgi ve proje bekliyoruz." diye konuştu.
???????Siyasi gözlemciler, 27 Ekim sonrası oluşacak parlamentoda siyasi güçlerin muhtemel dağılımını göz önünde bulundurarak ülkenin yönetimi için tek alternatifin koalisyon hükümeti olacağını belirtiyor.