Haberler
TEM Otoyolu'nda kaza! Edirne yönünde tüm şeritler kapatıldı

TEM Otoyolu'nda kaza! Tüm şeritler kapatıldı

Bomba iddia: Erdoğan, DEM-İmralı görüşmesi için Adalet Bakanı'na talimat verdi

Bahçeli'nin İmralı çağrısı sonrası Erdoğan'dan dikkat çeken talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Muhaliflerin ikinci büyük kenti ele geçirmesi an meselesi

Taksilere acil durum butonu ve kamera zorunluluğu getirildi

Taksilerde yeni dönem başlıyor

Bulgaristan'da Romanların entegrasyonu tartışıldı-

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan Parlamentosunda düzenlenen "Bulgarisan'da Romanların Entegrasyonu" konulu konferansta Roman azınlığının toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasi sorunları tartışıldı.

Bulgaristan Parlamentosunda düzenlenen "Bulgarisan'da Romanların Entegrasyonu" konulu konferansta Roman azınlığının toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasi sorunları tartışıldı.

Anamuhalefet konumundaki Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi'nin (GERB) himayesinde düzenlenen konferansta konuşan GERB lideri ve eski Başbakan Boyko Borisov, "Ülkemizde Roman bir cumhurbaşkanı, başbakan veya milletvekili olduğunda ve bu durum toplumda endişe yaratmadığında, entegrasyondan söz edebiliriz" dedi.

"Entegrasyon" sözcüğünün başlı başına ortada bir sorun olduğunu ima ettiğini belirten Borisov, (nüfusu 7,3 milyon olan) Bulgaristan'da yüz binlerce Roman kökenli vatandaşın işsiz ve eğitimsiz olduğunu vurguladı.

Romanların okuyup çalışmaları ve piyasada rekabet edebilecek nitelikleri olmaları gerektiğinin altını çizen Borisov, "Bulgaristan gibi bir devlette 1,5milyon kişi çalışıyor ve geri kalanlar emeklilik maaşı veya sosyal yardımlara dayanarak yaşıyorsa, o devletin geleceğinden iyi olacak hiç bir şey beklenemez" ifadesini kullandı.

Konferansa katılan Sofya Belediye Başkanı Yordankova, yaptığı konuşmasında çok sayıda etnik ve dini grupların yaşadığı başkentteki uyumun bir entegrasyon örneği teşkil ettiğini söyledi.

Romanların toplumsal uyumunun sağlanmasının uzun yıllar süren kalıcı bir çalışmanın ürünü olabileceini belirten Fandıkova, "Avrupa Komisyonu'nun 4 Nisan'da yayınladığı Romanların entegrasyonuna ilişkin bir raporda, Bulgaristan'da uygulanan mecburi okul öncesi hazırlık eğitimi başarılı bir adım olarak gösterildi" diye konuştu.

Entegrasynun ilk ve en önemli adımın eğitimden geçtiğini söyleyen Fandıkova, Avrupa Birliği'nin verdiği maddi destekle Romanların kendi içine kapanmış topluluğun dışına çıkmalarının sağlanması gereketiğini ifade etti.

Sofya Belediyesi'nin Romanların entegrasyonu alanında yoğun biçimde çalıştığına vurgu yapan Fandıkova, çocukların okula gitmelerinin desteklendiğini, kadın ve çocuklara takviye sağlık hizmetlerinin verildiğini belirtti.

Konferansta konuşan Parlamonutonun Ayrımcılıktan Koruma Komisyonu Başkanı Anna Straşimirova da Romanların entegrasyonun ülkeye sağlayacağı ekonomik ve sosyal yararlara vurgu yaparak, Romanların emek piyasasına daha geniş şekilde katılımının devletin sosyal sistemine katkı sağlayacağını belirtti.

Resmi kayıtlara göre Bulgaristan'da 400 bin civarında, gayrirasmi rakkamlara göre ise bir milyonu aşkın Roman yaşıyor. Ülkedeki en hızlı nüfus artışı, eğtim düzeyi genel olarak düşük olan Romanlar ülkede en büyük etnik azınlık olarak görülüyor. Dünya Bankası'nın istatistiğine göre Bulgaristan'daki Romanların yüzde 47'si Hristiyan, yüzde 32'si Müslüman. Romanların yüzde 66'sı kendi ana dilini konuşurken, yüzde 21'i Bulgarca, yüzde 13'ü ise Türkçe konuşuyor.

Muhabir: İhvan Radoykov

Yayınlayan: Eyüphan Kılıç

Kaynak: AA / Güncel
title