Haberler

Bulgaristan'da Gdaü Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Toplantısı'ndaki çalışmalar - Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov ve GDAÜ Bölgesel İşbirliği Konseyi Başkanı Goran Svimlanoviç'in ortak basın toplantısı - Bakan Mitov'un Türkiye ile ilgili açıklaması SOFYA (AA) – Kuruluşunun 20. Yıldönümünü kutlayan Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) başkent Sofya'nı doğusundaki Pravets kentinde dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantı yaptı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Toplantısı'ndaki çalışmalar - Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov ve GDAÜ Bölgesel İşbirliği Konseyi Başkanı Goran Svimlanoviç'in ortak basın toplantısı - Bakan Mitov'un Türkiye ile ilgili açıklaması SOFYA (AA) – Kuruluşunun 20. Yıldönümünü kutlayan Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) başkent Sofya'nı doğusundaki Pravets kentinde dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantı yaptı.

Toplantıya Türkiye temsilen katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, "Bulgaristan bizim komşu ülkemiz. Biz çok uzun yıllardır Bulgaristan ile çok yakın ilişkiler içerisindeyiz. Siyasi ilişkilerimiz, ekonomik ilişkilerimiz oldukça iyi bir düzlemde devam ediyor." dedi.

Batı Balkanların Avrupa Birliği'ne (AB) katılım süreci, Güneydoğu Avrupa Ülkelerindeki yasa dışı göç başta olmak üzere bir çok ortak sorunun ele alındığı toplantıda Bulgaristan'ın 30 hazirende tamamlanacak GDAÜ dönem başkanlığı Hırvatistan'a devredildi. Pravets'te ayrıca, GDAÜ İşbirliği Konseyi Toplantısı da düzenlendi.

Bulgaristan dışişleri Bakanı Daniel Mitov'un yaptığı oturum başkanlığı sırasında GDAÜ'nün ana üye ülkelerinin karşılıklı ulaştırma ve enerji bağlantıların kurulması, göç sorunu ve sığınmacı akını ile baş edebilme çabaları ile medya ve ifade özgürlüğünün olduğunun altını çizdi.

Bulgaristan'ın bölgenin AB kurumları ile işbirliğini geliştirme sürecini desteklediğine işaret eden Mitov, "Ülkemiz, Batı Balkanlar için AB üyeliğinin duşunda başka bir gelecek görmüyor" dedi.

GDAÜ dönem başkanlığını devralan

-Toplantıdaki Türkiye'nin temsili

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Afrika seyahatinde bulunduğu için GDAU Sofya Toplantısında Türkiye'yi temsil etmek üzere gelen Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, toplantının çalışmaları konusunda AA'ya bilgi verdi.

Koru, "Biz bu sürece çok büyük önem veriyoruz, çünkü Türkiye Balkanların en önemli ülkelerinden bir tanesi. Bu toplantılar vesilesiyle 6 aylık çalışmalarımızı tanıtma fırsatı bulacağız" dedi.

Naci Koru, Bulgaristan'ın dönem başkanlığını Hırvatistan'a devredeceği toplantıda hazır bulunan 13 ülkenin daha da birbirine yakınlaştırılması, işbirliği alanlarının genişletilmesi için kurulan GDAÜ'nun 20. Kuruluş yıldönümünü kutladığını anımsattı.

GDAÜ'nün kapsamındaki bölgesel işbirliği çalışmalarını yakından takip ettiklerini aktaran Koru, ekonomi, ulaştırma, teknoloji alanında Balkan ülkelerin arasında işbirliği projelerin yapıldığını ve hayata geçirildiklerini ifade etti.

Dışişleri bakan Yardımcısı koru sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci ile ilgili genel siyasi değerlendirmeler yapılıyor hem de bölgesel ekonomik ve ticari işbirliği alanında projeler değerlendiriliyor. Bu gibi toplantılarda Balkan ülkelerinin birbirine daha da yaklaştıklarını düşünüyorum."

-AB-Türkiye işbirliği

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov da Türkiye'nin GDAÜ sürecinin

önemli bir parçasını oluşturulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

GDAÜ ve iyi komşuluk bizim için olağanüstü önem taşır. Türkiye bu sürece aktif olarak katılıyor. Maalesef son dönemde yapılan görüşmelerin büyük bir bölümü göç meselesine odaklanmış bulunuyor. Tabii ki bu görüşmeler daha ziyade Avrupa Birliği (AB) – Türkiye formatında yapılıyor." dedi.

Mitov, "Bulgaristan'ın Türkiye ile varmış bulunduğu (geri kabul) anlaşmasından dolayı memnuniyet duyduklarını, alınan sonuçlar gözle görülebilir" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Umarım uygulaması da devam edecektir. Her türlü risk ve olanakları değerlendirmek gerekiyor ancak burada AB için önemli olan dış sınırlarını kontrol edebilmesi. Bu alanda özellikle göç baskısına en çok maruz kalan bölümleri göz önünde bulundurarak, dış sınırların güvenlik yönetimine ilişkin hiç bir çabayı esirgemememiz gerekiyor. Üzerinde çalıştığımız ikinci önemli konu ise şu ki yasa dışı insan trafiğini yapan kişilere karşı sert ve acımasız bir mücadele vermemiz gerekiyor. Bu konu bölgemizde, Güneydoğu Avrupa'da, bizim önümüzde zorunlu bir görev olarak duruyor. Ülkelerimizin arasında gerekli işbirliğini yaparak bu kişilerin üçüncü ülkelerindeki kaçakçılık ağlarının imza etmemiz gerekiyor. Tabii ki sınır dışı etme ve geri kabul politikaları ile ilgili da çalışmalar önemlidir."

Bulgaristan, AB ile Türkiye arasında geri kabul anlaşmasını onay protokolünü imzalayan ilk ülke olduğunu belirterek, "Fırsattan istifade, bizim (Türk) komşu ve dostlarımıza teşekkür etmek isterim. Türkiye için AB vizelerinin kaldırılmasana doğru gidiliyorsa, uygulanacak 72 faslının bir parçası da budur" ifadelerine yer verdi.

-Türkiye-Bulgaristan ilişkileri

Toplantıya katılan Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı da, ikili ilişkilerini değerlendirirken AA'ya yaptığı açıklamada şu sözlerine yer verdi:

"Bulgaristan bizim komşu ülkemiz. Biz çok uzun yıllardır Bulgaristan ile çok yakın ilişkiler içerisindeyiz. Siyasi ilişkilerimiz, ekonomik ilişkilerimiz oldukça iyi bir düzlemde devam ediyor. Dolayısıyla herhangi bir sorun çıktığı zamanda çok rahat bir şekilde Bulgaristan yetkilileri ile bir araya gelip konuşabilir ve çözebiliriz. Şu anda önemli bir sorun yaşadığımızı da düşünmüyorum."

-Notlar

Bu arada Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, toplantıya gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias'ı kabul ederek, kendisi ile birlikte Bulgaristan ile Yunanistan arasında iki ülkenin doğalgaz boru hatlarını birbirine bağlayacak hattının inşaatını konuştu.

Borisov, AB'nin doğalgaz aktarım hatlarının çeşitlendirilmesine değer verdiğini belirterek, başta Yunanistan olmak üzere komşu ülkeleri ile boru bağlantılarının inşaatına öncelik verdiğini söyledi. "Bu, sadece Bulgaristan ve Yunanistan için değil, tüm Güneydoğu Avrupa için stratejik sayılır bir projedir." Diye konuştu.

Görüşmede, Bulgaristan'ın sığınmacı akınından dolayı en çok etkilenen Macaristan, Yunanistan ve Makedonya Cumhuriyeti gibi ülkelere yardım çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.

Mayısta Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan, polis ve gümrük işbirliği anlaşmasının değerinin altını çizen Borisov, Bulgaristan sınırlarına yönelik göç baskısının azaldığını, kaçak yoldan girenlerin hızlıca iade edildiklerini de söyledi.

Bu arada Yunanistan-Makedonya sınırındaki İdomeni bölgesindeki imha edilen sığınmacı çadır kentinden ve diğer bazı siyasi görüş ayrılıklarından ötürü ikili ilişkileri zaman zaman gergin dönemlere girip çıkarken, dışişleri bakanları GDAÜ toplantısında çarpıcı bir samimiyet sergiledi.

Toplantı açılışı öncesi Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ve Makedon mevkidaşı Nikola Poposki kucaklaşarak, siyasi önyargılarından uzak durduklarını gösterdiler.

Bulgaristan'da Gdaü Toplantısı
Kaynak: AA / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title