Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Bükgökçeli'de Gelenekdel Bayram Yemekelri Devam Ediyor

Bükgökçeli'de Gelenekdel Bayram Yemekelri Devam Ediyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkeze bağlı Büyükgökçeli Kasabasında asırlardır süregelen geleneksel bayram yemekleri devam ediyor.

Dini bayramlarda 4 gün boyunca evlerde pişirilen yemekler, mahalle fırınlarında pişirilen ekmekler kasaba meydanında kurulan sofralarda hep birlikte yeniliyor.

Ramazan Bayramının son gününde kasaba meydanında verilen geleneksel bayram yemeğine Vali Memduh Oğuz ve eşi Canan Oğuz, Milletvekili Recep Özel ve eşi Nigar Zeliha Özel, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Necati Tekin ve eşi Selma Tekin ve Isparta Eski Belediye Başkanı Altan Raşit Civan katılarak bu mutlu günlerinde Büyükgökçelileri yalnız bırakmadılar.

Misafirlerini meydan girişinde karşılayan Büyükgökçeli Belediye Başkanı Mehmet Akar, amaçlarının bu güzel geleneğin bozulmadan gelecek nesillere aktarmak olduğunu kaydetti.

Başkan Akar; "Bu gelenek yaklaşık olarak 250 yıldır süregelen bir gelenek. Biz büyüklerimizden böyle gördük ve bizden sonraki nesillere bu güzel geleneği bozulmadan aktarmak en büyük amacımızdır.

Tabi bu geleneğin bir çıkış sebebi var, asırlar öncesinde bizim kasabamız 30-40 hane iken o zaman bazı komşular bayramlarda kurban kesemezmiş. Kurban kesme imkanı olanlar kurbanının bir kısmını kurban kesemeyenlere vermek istemişler. Ancak ne var ki kurban kesemeyenler öyle gururlu ve onurlu imiş ki bizde kestik sağ olun diyerek kendilerine ayrılan payları kabul etmemişler. Bu durum her bayram tekrar edince kurban kesemeyenler çareyi bayramlarda evlerini kilitleyerek tarlalarda çalışmakta bulmuşlar. Kurban kesme imkanı olan komşular bakmışlar ki bu iş böyle olmayacak, kurban etlerinden pişirdikleri yemekleri sofralara koyarak akşamüzeri tarlalardan çalışmaktan yorgun bir şekilde köye dönen komşularına ikram etmişler. O gün bu gündür bu gelenek devam etmekte.

Bizim kasabamızda kesinlikle dilenci ve isteyici yoktur. Evinde yoksa bile arından gelip de isteyemez.

Günümüzde bu yemeği bayram süresince mahalleler olarak vermekteyiz. Hangi mahallenin hangi gün yemek vereceği bellidir. Sırası gelen mahallelerde yemekler evlerde pişirilirken ekmeklerde mahalle fırınlarında pişirilir ve herkes sofrasını kasaba meydanına getirir ve burada hep birlikte yenilir. Erkekler burada yerken bütün kasabanın bayanları sıra hangi mahalledeyse o mahalde evlerde yemeklerini yerler.

Bölünürsek yok oluruz, bölüşürsek çok oluruz mantığıyla bu gelenek yıllardan beri devam etmektedir. Bu güzel günümüzde bizleri yanız bırakmayarak soframıza misafir olan başta Sayın Valim olmak üzere, Sayın Milletvekilimize ve Sayın Garnizon Komutanımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.

Geleneğe yabancı olmadığını ifade eden Milletvekili Recep Özel; "Bu güzel gelenek Büyükgökçeli Kasabasında ve Harmanören köylerinde devam etmektedir. Bildiğiniz gibi ben Harmanören köyündenim ve bu gelenek orada biraz daha eskidir. Geçmişte en çok sıkıntısını bayanlar çekiyor diye bu geleneği kaldıralım denmiş. Ama kalkmaması yönünde de büyük bir irade oluşmuş ve bu güne kadar yozlaşma olmadan gelmiş. İnşallah bu şekilde devam eder ve bu güzel gelenek diğer köylere de örnek olur. Zaman zaman bazı köylerde bu yemeklerin verildiğini duyuyoruz ve tabi ki buda bizleri memnun etmektedir.

Burada amaç açları doyurmaktan ziyade, köylünün birlikte bayramlaşmasını sağlamak ve küsleri aynı sofrada bir araya getirerek barışmalarını sağlamaktır" dedi.

Görüntünün çok güzel olduğunu belirten Vali Memduh Oğuz; "Kasabalı bir meydanda toplanarak ayrı ayrı her evden pişirilen yemekler burada hep birlikte yeniliyor. Yani bu sofranın bir sahibi var, yandaki sofranın da bir sahibi var. Dolayısıyla toplu olarak bir mahalle diğer üç mahalleyi misafir ediyor ve herkes bu yemeğe katılıyor. Belediye başkanımız güzel bir söz söyledi; 'Bölünürsek yok oluruz, bölüşürsek çok oluruz' diye. Esas ana fikir bu, yani burada bölüşmenin ve paylaşmanın kutsiyeti yaşatılıyor.

Sayın milletvekilimiz bir faydasını daha ifade etti, bu meydanda bu sofrada oturunca küslük kalmayacak. Zaten bayram demek dostluk demek, kardeşlik demektir ve küslerin barışması demektir. Bayramın esas manası odur, paylaşmaktır ve barışmaktır, bu sofra o misyonu da ifa ediyor. Düşünün ki bir takım batıl inanışlar, kan davaları, töre cinayetleri maalesef yaşanıyor, ama şu ortamda bunlar olmaz. Demek ki güzel bir gelenek, bizde burada Sayın Milletvekilimizle, Sayın Generalimizle beraber bu güzel âdeti desteklediğimizi, alkışladığımızı belirtmek üzere bu sofrada bulunuyoruz. Bu bizim milletimizin büyüklüğüdür ve bundan gurur duyuyoruz.

Evet, bu güzel bir alışkanlık, yüzlerce sene önce başlamış, kim başlatmışsa Allah ondan razı olsun ve Allah onlara rahmet eylesin. Bu güzel alışkanlığı bozmadan orijinal haliyle devam ettirenlere, özellikle burada bu sofraları kuran gizli kahramanlarımız kadınlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Şimdi sen desen ki hanım bu bayramda sofra kurma, yorulma, gel seninle beraber tatile gidelim desen kıyamet kopar gitmez" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title