Buğdayın Atası "Siyez"E Yoğun İlgi
VURAL AKKİRPİ - Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak bilinen siyez, yoğun ilgi görüyor.
ÖZGÜR ALANTOR - VURAL AKKİRPİ - Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak bilinen siyez, yoğun ilgi görüyor.
Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde ekilen siyez buğdayı araştırmalara göre 14 kromozomdan oluşuyor. İlçede yıllık yaklaşık 2 bin ton siyez üretiliyor.
İç ve dış piyasada alıcı bulması nedeniyle sipariş yoğunluğu yaşanan buğday, neredeyse yeni sezon gelmeden tükeniyor. Sezonda kilosu 5-6 liradan alıcı bulan siyez buğdayı unu, bugünlerde ortalama 8,5 liradan satılıyor.
İhsangazi Siyez Üreticileri Derneği Başkanı Halit Nadir Alıcıoğlu, siyezin "buğdayın atası" olarak nitelendirildiğini söyledi.
Siyezin bozulmadan günümüze geldiğini kaydeden Alıcıoğlu, "Siyez aslında ilk insanların tükettiği buğday formu. İlk insandan bugüne gelen kültür mirası." dedi.
Alıcıoğlu, siyezin genetiğiyle, kromozomuyla oynanmamış dünya üzerindeki tek ürün olduğunu iddia etti.
Buğdayın un, bulgur ve hayvan yemi olarak değerlendirildiğini dile getiren Alıcıoğlu, "Talep dolayısıyla elimizde ürün çok az kaldı. Hammaddemiz bitmek üzere. 2 ay sonra yeni sezon başlayacak. Artık yeni sezonu bekliyoruz." diye konuştu.
Fiyatların arttığını söyleyen Alıcıoğlu, "Unun kilosu 8,5 lira civarında. 50 kilogramlık bir torba siyez buğdayı unu 400-450 lira civarında satılıyor. Normal unun torbası ise 60 lira civarında satılıyor. Kromozom yapısı, sağlıklı oluşu, un haline getiriliş tarzı çok zor. Bir de bu buğday çok bulunmuyor. Bulunmadığı için fiyatı yüksek." ifadelerini kullandı.
Un fabrikası sahibi Ahmet Buran da siyez buğdayına ilginin fazla olduğunu söyledi.
Eskiden normal un fabrikası olduğunu belirten Buran, "Eskiden fabrikamız normal buğdaylardan un yapıyordu. Siyez ununa ilgiyi görünce buna çevirdik. Şu anda siyez ununu Türkiye'nin birçok noktasına satıyoruz." dedi.
Hammadde stoğunun azaldığını ifade eden Buran, "Geçen sezondan kalan buğdayları değerlendiriyoruz ama ham maddemiz bitmek üzere. Çeşitli hastalıklar için istiyorlar, küçük talepler oluyor. 'Çocuğum hasta, babam hasta' diye birkaç kilo isteyenler oluyor. Onları mağdur etmemek için büyük talepleri eksik gönderiyoruz. Geçen haftalarda İstanbul'dan 12 ton talep geldi ancak 8 ton gönderebildik." diye konuştu.
Buran, üreticinin de tüketicinin de yeni sezonu beklediğini söyledi.