Haberler

Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Hizmete Girdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunus Emre Enstitüsü, Türk Kültür Merkezleri'nin 32'ncisini de Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'de açtı.

"Kültürümüzün En Güzel Simgesi Yunus Emre'nin İsmini Getirdiğimiz Bu Merkez Kültürel Diplomasi Durağı Olacaktır"

Kazakistan'dan İngiltere'ye, Azerbaycan'dan Güney Afrika Cumhuriyeti'ne kadar pek çok ülkede Türk dili ve kültürünü öğretmek, Türkiye'yi tanıtmak amacıyla merkezler açan Yunus Emre Enstitüsü, Türk Kültür Merkezleri'nin 32'ncisini de Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'de açtı.

UNESCO dünya kültür mirası listesinde yer alan Andrassy Caddesi üzerinde yer alan ve altından Avrupa'nın ilk metrolarından tarihi Milenyum Metrosu'nun geçtiği Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, 1882 yılında inşa edilen ve Macar Bilimler Akademisi'ne ait olan tarihi binanın 1'nci ve 2'nci katlarında hizmet verecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Zoltan Balog'un açılışını yaptığı merkezde, Türkçe derslerinin verileceği sınıflarla, çeşitli kültürel aktivitelerin yapılacağı sergi, kokteyl ve konferans salonları yer alıyor.

Türk kültürünün ve medeniyetinin en güzel simgesi Yunus Emre'nin ismini Budapeşte'de yaşatacak olan merkezin açılışında konuşann Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, merkezin Türkiye'deki kültürel diplomasi faaliyetlerinin en önemli durağı olacağının altını çizdi.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinin, aynı zamanda bir Macar Kültür Merkezi olduğunu belirten Bakan Çelik, iki ülke arasındaki tarihi, kültürel bağlara ve dostluğa dikkati çekti.

Yüzyıllara Dayanan İlişkilerimizi Bu Merkezde Daha Çok Geliştireceğiz

Dünyanın neresinde bir Yunus Emre Kültür Merkezi varsa bir Türk kültür merkezi olduğu kadar aynı zamanda da bir Macar kültür merkezidir. Çünkü bu merkezde öğrettiğimiz Türkçenin, bu merkezde Türkçe olarak yaptığımız faaliyetlerin oluşmasına katkıda bulunan pek çok Türkolog Macar kökenlidir.

Yunus Emre Kültür Merkezimiz, Türkiye'deki kültürel diplomasi faaliyetlerinin en önemli durağı olarak hizmete girecektir.

Bundan sonra, buradaki faaliyetler yüzyıllara dayanan ilişkilerimizi her adımda daha çok geliştiren faaliyetler olacaktır.

Macarların Özgürlük Mücadelesini Destekleyen Türkler, Macaristan'da Demokratik Güçlerin Başarıya Ulaşmasını Arzu Etmiştir

Macar halkının faşizme ve komünizme karşı özgürlük mücadelesinin hatıralarını taşıyan ve Sayın Bakan Zoltan Balog'un Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Terör Müzesi'nin hemen yanında büyük ve anlamlı bir şekilde yükseliyor Yunus Emre Kültür Merkezimiz.

Yan binada Macar halkının özgürlüğünü çalmaya çalışan faşizmin ve komünizmin hatıraları; bu binada ise Macar halkının özgürlük mücadelesine her zaman destek vermiş olan biz Türklerin hatıraları var.

Türk halkı, her zaman Macar halkının özgürlük mücadelesinin yanında olmuştur. Türkiye ve Türk toplumu hem 1956'daki Macar ihtilalini hem de 1989'daki gelişmeleri büyük bir sempati ve destekle izlemiş, demokratik güçlerin başarıya ulaşmasını arzu etmiştir.

Güzelliği Yazarlarımızın Satırlarına Yansıyan Budapeşte'ye Kültürümüzün En Güzel Simgesini Taşıdık

Macaristan'ın ilk anayasasını Kütahya'dayken kaleme alan Kossuth Lajos, Macar Halk Kurtuluş Kahramanı Rakoczy Frençh, Macar Milli Kahramanı Tökeli İmre ve Araştırmacı Müzisyen Bela Bardok hakkında ülkemizde müzeler kurulmuş ve onların aziz hatıraları Anadolu'nun değerleri olarak milletimiz tarafından saygıyla korunmaktadır.

Evliya Çelebi, Cenap Şahabettin, Ebubekir ve Atilla Efendi daha pek çok yazarımız Budapeşte'nin bize güzelliğini anlatıyor.

Biz de bu güzelliğe yakışır bir şekilde, bu güzelliğe daha büyük bir güzellikle karşılık vermek için kültürümüzün ve medeniyetimizin en güzel simgesini, Yunus Emre'nin ismini buraya getirdik.

Eğer bize birisi derse ki; 'Türkler ve Türkiye hakkında net bir tanımı nerede bulabilirim?' Biz ona adres olarak Yunus Emre'yi gösteririz.

Macaristan'da Sadece Ortak Kültürümüzün İzlerini Değil, Hemşerilerimizi de Bulmamız Mümkündür

Bugün benim açımdan da ilginç bir gün. Çünkü burada bir hemşerim var. Adanalı ama kendisi Türk değil, Macar. 23 Mart 1930'da Adana'da doğan hemşerim Clara Delany'nin ailesi de 1924 yılında Türkiye'ye geldi. 10 yıldan fazla ülkemizde yaşadılar.

Dolayısıyla Macaristan'da sadece ortak kültürümüze ait izleri değil, hemşerilerimizi de bulmamız mümkündür.

Nasıl ki, Tuna Nehri Budapeşte'yi ikiye ayırmaktan ziyade Buda'yı ve Peşte'yi birleştiriyor ve birbirine sarılmasını sağlıyor; aynı şekilde Türk ve Macar halklarının da birbirleriyle tarih boyunca süren birlikteliğini gösteriyor.

Türk devlet adamlarının ve Türk bilim adamlarının Macaristan'a her geldiklerinde, her zaman için karşısında saygıyla bulundukları ve rahmet diledikleri Gül Baba Türbesi burada.

Fakir bir derviş, Türk ve Macar halklarının ortak sembolü haline geldi. Fakir bir dervişin cenazesini Muhteşem Padişah Kanuni Sultan Süleyman taşıdı. Ve o fakir dervişin cenaze namazını Şeyhülislam Ebussuud Efendi kıldı. Kanuni Sultan Süleyman ile Ebussuud Efendi'nin cenazesini defnettiği günden beri de, Türk devlet adamları ve bilim adamları Macaristan'a geldiklerinde, Türk ve Macar halkının ortak sembolü haline gelmiş olan Gül Baba'nın huzurunda saygı duruşunda bulunuyorlar.

Türkiye'nin her zaman Macar halkının ve Macar devletinin yanında kardeşlik duyguları ile olacağını bilmenizi isteriz.

Buradaki eserlerimize sahip çıkan, mezarlarımızı, anıtlarımızı koruyan Macar halkına ve Macar devletine ebedi kardeşlik duyguları ile saygılarımı sunuyorum.

Kaynak: Bültenler / Güncel
Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title