Haberler

Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Açıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: ''Nasıl Tuna Nehri, Budapeşte’yi ikiye ayırmaktan ziyade, Buda ve Peşte’yi birleştiriyor, birbirlerine sarılmasını sağlıyorsa, aynı şekilde Türk ve Macar halklarının tarih boyunca süren birlikteliklerini gösteriyor'' ''Kültürümüzün ve medeniyetimizin en büyük simgesi Yunus Emre’nin ismini buraya getirdik'' Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Balog: ''Macar Enstitüsü planımız mevcut'' Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Develi: ''Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ile Türkiye Macaristan arasında var olan bağlar güçlenerek devam edecek''

Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, Kültür ve Turzim Bakanı Ömer Çelik'in katılımıyla açıldı.

Çelik, açılışta yaptığı konuşmada, Macaristan'da bir Türk Kültür Merkezi açmanın önemine değinerek, "Dünyanın neresinde bir Yunus Emre Türk Kültür Merkezi varsa, Türk Kültür Merkezi olduğu kadar bir Macar Kültür Merkezi'dir. Çünkü bu merkezde öğrettiğimiz Türkçe'nin oluşmasına katkıda bulunan birçok Türkolog, Macar kökenlidir" diye konuştu.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin bulunduğu binanın hemen yanında Macar halkının faşizme ve komünizme karşı özgürlük mücadelesinin hatıralarını taşıyan Terör Müzesi'nin olduğunu hatırlatan Çelik, "Yan binada Macar halkının özgürlüğünü çalmaya çalışan faşizmin ve komünizmin hatıraları var. Bu binada ise her zaman için Macar halkının özgürlük mücadelesine destek vermiş olan biz Türklerin hatıraları var" ifadelerini kullandı.

Çelik, bugün kendisi için de ilginç bir gün olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Burada bir Adanalı hemşehrim var. Ama kendisi Türk değil, Macar. 23 Mart 1930'da Adana'da doğan hemşehrimin ailesi de 1924 yılında Türkiye'ye geldi. 10 yıldan fazla Türkiye'de yaşadılar. Dolayısıyla Macaristan'da sadece ortak tarihimize dair izleri değil, hemşehrilerimizi de bulabiliriz. Nasıl Tuna Nehri, Budapeşte'yi ikiye ayırmaktan ziyade, Buda ve Peşte'yi birleştiriyor, birbirlerine sarılmasını sağlıyorsa, aynı şekilde Türk ve Macar halklarının tarih boyunca süren birlikteliklerini gösteriyor."

Türk devlet ve ilim adamlarının Macaristan'a her geldiklerinde Gül Baba Türbesi'ni ziyaret ettiğini kaydeden Çelik, fakir bir derviş olan Gül Baba'nın Türk ve Macar halklarının ortak sembolü haline geldiğini, cenazesini Kanuni Sultan Süleyman'ın taşıdığını ve cenaze namazını Şeyhülislam Ebussuud Efendi'nin kıldırdığını söyledi.

Türk halkının her zaman Macar halkının özgürlük mücadelesinin yanında olduğunu aktaran Bakan Çelik, "Türkiye hem 1956'daki Macar ihtilali hem de 1989'daki gelişmeleri büyük bir destek ve sempatiyle izlemiş ve demokratik güçlerin başarıya ulaşmasını arzu etmiştir" dedi.

Türkiye'de birçok tanınmış Macar isim için müzeler kurulduğunu ve onların aziz hatıralarının Anadolu'nun değerleri olarak saygıyla korunduğunu anlatan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Buradaki Yunus Emre Kültür Merkezimiz, Türkiye'nin kültürel diplomasi faaliyetlerinin en önemli durağı olarak hizmete girecektir. Burada bundan sonraki faaliyetler ilişkimizi her anlamda geliştiren faaliyetler olacaktır. Biz de bu güzelliğe yakışır bir şekilde kültürümüzün ve medeniyetimizin en büyük simgesi Yunus Emre'nin ismini buraya getirdik. Eğer birisi bize derse ki Türkiye hakkında net bir tanımı nerede bulabilirim, biz ona adres olarak Yunus Emre'yi gösteririz. Türkiye'nin her zaman Macar halkı ve devletinin yanında kardeşlik duygularıyla olacağını bilmenizi isteriz. Buradaki eserlerimize sahip çıkan Macar halkına ve devletine ebedi kardeşlik duygularıyla saygılarımı sunarım."

-'Macar Enstitüsü planı-

Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Zoltan Balog ise Macar ve Türk halkları arasındaki bağların tarih boyunca hep canlı ve güçlü kaldığını belirterek, Türkleri güçlü ve başarılı olarak bildiklerini ifade etti.

Balog, "Kültür merkezinin açılması ile ilişkilerimiz çok daha güçlenecektir. Macar hükümeti olarak biz elimizden gelen her türlü yardımı sunmaya hazırız. Macaristan olarak bizim de Türkiye'de Macar Enstitüsü kurma planımız mevcuttur. Bunun için eylül ayında iki uzman diplomat görevlendirdik. Macar Enstitüsü konusunda Türklerin de bizlere desteklerini sunacaklarından eminiz" dedi.

-Bağların güçlenmesi vurgusu-

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi de Türk-Macar ilişkilerinin Osmanlı'dan çok öncelere dayandığını belirterek, Orta Asya'dan gelen Macarların Türklerle dil ve külürel anlamda birçok ortak noktası olduğunu kaydetti. Develi, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ile Türkiye-Macaristan arasında var olan bağların güçlenerek devam edeceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü sanatçıları tarafından klasik Türk müziği dinletisi sunuldu.

-Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi-

Kazakistan'dan İngiltere'ye, Azerbaycan'dan Güney Afrika Cumhuriyeti'ne kadar pek çok ülkede Türk dili ve kültürünü öğretmek, Türkiye'yi tanıtmak amacıyla merkezler açan Yunus Emre Enstitüsü, Budapeşte'deki merkezi için, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan dünyaca ünlü Andrassiy Caddesi'ni seçti.

Merkezde dersliklerden kütüphaneye, konferans salonundan Türk Evi'ne kadar birçok kültürel aktivite alanı bulunuyor. - Budapeşte

Kaynak: AA / Güncel
Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title