Budapeşte'de Çanakkale Savaşı Konferansı ve Sergisi
Macaristan'da Çanakkale Savaşları isimli konferans düzenlendi, sergi açıldı.
Macaristan'da Çanakkale Savaşları isimli konferans düzenlendi, sergi açıldı.
Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliği ve Macar Bilimler Akademisi tarafından, Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansa, Büyükelçi Altay Cengizer konuşmacı olarak katıldı.
Konferansa, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, KKTC Macaristan Temsilcisi Büyükelçi Arif Altay, Macaristan'ın eski Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül'ün yanı sırada çok sayıda davetli katıldı.
Büyükelçi Altay Cengizer, Birinci Dünya Savaşı'nın Avrupa'nın iç meseleleri yüzünden koptuğunu ama başladığı andan itibaren Osmanlı'nın kaderini de belirlediğini, Osmanlı'nın bu savaşa katılmasına giden yolu ve dönemin siyaset arenasındaki gelişmeleri irdeleyerek, "Bu savaşta sadece Osmanlı vatan müdafaasındaydı. Balkan hezimetinden sonra Batı, Osmanlı İmparatorluğu'nun geleceğinden tamamen ümit kesti. Osmanlı devleti zayıf, perişan ve en önemlisi yalnız bir halde idi" değerlendirmesinde bulundu.
Osmanlı'nın, Almanya ve Avusturya Macaristan İmparatorluğu ile birlikte aynı safta yer aldığını ve bunun Macarlar ve Türkler açısından ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Cengizer, "Türkler tarih boyunca Macarlarla ne derece yakın bir ilişki içinde olduklarını biliyorlar. Bunun Macarlar tarafından da bilinip takdir edilmesi çok sevindirici bir durum. Bu savaşta Türkler ile Macarlar arasında yeni bir disiplin kuruldu. Bu ikili ilişkiler ne kadar pozitif olursa olsun bu tür önemli hatıralar ve önemli birliktelikler üzerinde devam etmek lazım" diye konuştu.
Osmanlı'nın devlet ayrımı yapmadan ittifak, dostluk o da olmazsa yaşam hakkına saygı arayışı içinde olduğuna da değinen Cengizer, "Osmanlı, Balkan hezimetinden sonra ölüm fermanı imzalanmış ve mirası daha sağ iken paylaşılmıştır" dedi.
Macaristan'ın eski Ankara Büyükelçisi Janos Hovari yaptığı açıklamada, "Çanakkale Savaşı biz Macarlar için de çok önemli, çünkü bu aynı zamanda bizim de savaşımız. Bu savaşta Avusturya Macaristan imparatorluğu olarak Osmanlı ve Almanya ile aynı safta savaştık. Bu tarihi gerçek bugün de iki ülke halkları ve münasebetleri arasında büyük önem taşıyor. Çanakkale Savaşı'nda yeni bir Türkiye kuruldu. Türkler ve Macarlar 19. ve 20. yüzyılda stratejik olarak beraberdik. Bu ortaklığın 21. yüzyılda da sürmesi için çalışmamız gerekli" ifadelerini kullandı.