Haberler

Bu Üniversite Çocuklar İçin

Bu Üniversite Çocuklar İçin
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuk Üniversitesi Koordinatörü Doç.dr. Tülin Sağlam, Bilimsel Düşünme Yöntemini Sanat Aracılığıyla Çocuklarla Paylaşmayı Hedeflediklerini Belirti.

Çocuk Üniversitesi Koordinatörü Doç.Dr. Tülin Sağlam, bilimsel düşünme yöntemini sanat aracılığıyla çocuklarla paylaşmayı hedeflediklerini belirti.

ÇOCUK Üniversitesi birimi, Türkiye’de ilk defa Ankara Üniversitesi bünyesinde kuruluyor. Konuyla ilgili konuşan Çocuk Üniversitesi Koordinatörü Doç. Tülin Sağlam, "Herkes öğrenmekten hoşlanır. Biz, öğretilmekten hoşlanmıyoruz" dedi.

Çocukların bir dünya görmek, ipuçlarını bulmak ve kendi akıllarıyla çözüme ulaşmak istediğine dikkat çeken Sağlam, Çocuk Üniversitesi’ni Ankara Hürriyet’e anlattı. Sağlam şunları söyledi:

"Çocuk üniversitesi, çocuğu yaşından önce üniversiteyle tanıştırma fikri üzerine oturuyor. Üniversiteler çocuğa bilimsel düşünme yöntemini verebilecek elemanlara, ortama ve bilgiye sahip kurumlar. Gelen çocukların üniversite hocalarıyla karşılaşması önemli. Amacımız çocuklara üniversitede bazı kurslar vermek değil. Amaç, çocukların üniversite hocalarıyla üniversite ortamında karşılaşması. Bu, biyolojiden antropolojiye ve su okuluna kadar pek çok alanda yapılabilir. Çocuk üniversitesi fikri, yaklaşık 7-8 yıldır Avrupa’da yaygınlaşmış bir fikir. Avrupa’da 90’ın üzerinde çocuk üniversitesi var. Çocuk Üniversitesi, çocukları bilimsel düşünme yöntemine alıştırmak fikri üzerine oturuyor. Çocuklar, ilgilendikleri alanla ilgili ciddi bir farkındalık kazanıyor ve çok eğleniyorlar. Öğrenmekten haz duyarak okuldan ayrılıyorlar. Bu programın en önemli getirisi de bu. Yaş aralığımız 0-16. Okul öncesi çocuklara da programlar yapılabiliyor. Derslerin tümü görsel ve çocukların aktif olabileceği şekilde yapılacak. Etkinlikleri de biraz çeşitlendirip, eğitim pedagojisine uygun hale getirmeye çalışıyoruz. Çocuk Üniversitesi, üniversitenin içinde kendi başına işleyen bir üniversite haline gelecek.

Bilimle sanat bir arada

Bilimle sanat, benzer süreçlerde yaratıcılığı ortaya çıkarıyor. Bilimsel düşünme yöntemini çocuklarla paylaşmak ve bunu sanat aracılığıyla yapmak istiyoruz. Çocuklar, bilginin ne olduğunu, ne işe yaradığını, bilgiden nasıl sonuca ulaşılacağını görüyor. Çocuk Üniversitesi, yeni bir eğitim pedagojisi. Geleneksel eğitimin ötesinde bir program sunmak gerekiyor. Okuldan farklı olduğunu göstermek ve çocukları donanımlı hale getirmek çok önemli. Çok hassas dengeleri olan bir konu. Bu sebeple Eğitim Bilimleri’nin desteğiyle çalışıyoruz. Çocuğun tüm benliği merakla ve öğrenme isteğiyle doluyken bu tarz çalışmalar yapmak gerekiyor. Eğitim sistemimiz insanların öğrenme arzusunu öldürüyor. Çocukları azımsıyoruz. Dünyayı çok farklı bi boyuttan ve detaylı olarak görüyorlar. Sizin göreviniz bazen çocuğu o detaylardan çıkarıp bütünü göstermeye çalışmak olabiliyor. Programın bir mezuniyeti de olsun istiyoruz ve eğitimlerin sonunda bir sertifika vermeyi planlıyoruz."

Çocuklarımız bilimle tanışıyor

ÇOCUKLARIN eleştirel ve bilimsel düşünme yeteneklerini geliştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Ankara Üniversitesi Rektörü Cemal Taluğ, "Eğitimlerimizi çocuklarla birlikte yaparak, yaşayarak, dokunarak gerçekleştiriyoruz. Çocukları bilim kültürüyle erken yaşta tanıştırıyoruz" dedi.

Çocuk Üniversitesi’nin açılış dersini 17 Haziran’da Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Yücel Kanpolat’ın vereceğini ifade eden Taluğ, şunları söyledi:

"Üniversiteler son yıllarda geleneksel lisans ve lisans üstü eğitiminin yanında, toplumun farklı kesimlerine de açılıyor. Bizim bu tip projelerimizden en büyüğü, toplumun en önemli kesimi olan çocuklara yönelik olarak düzenlediğimiz Çocuk Üniversitesi projesi. Batının büyük araştırma üniversiteleri bile çocuklara yönelik programlar düzenliyor. Üniversiteler gelecek için kurulur. Çocuklar da bizim geleceğimiz demek. Çocukların üniversite ortamını algılaması bizim için çok önemli. Araştırmacılığı ve bilim adamlığını özendirmeyi hedefliyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close