Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Başvurular Sonrası Köylerin İsimleri Değişiyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yasa kapsamında köylere "Türkçe'den başka dilde isim verilmeyeceği" hükmü kaldırılınca köylere eski isimleri tekrar verilmeye başlandı.

Eylül 2013'te açıklanan "demokratikleşme paketi" ve geçtiğimiz yıl mart ayında yürürlüğe giren yasa kapsamında köylere "Türkçe'den başka dilde isim verilmeyeceği" hükmü kaldırılınca ismi değiştirilen pek çok yerleşim yerine eski isimleri verilmeye başlandı.

SÜRYANİ KÖYÜNÜN MUHTARI ESKİ İSİM İÇİN BAŞVURDU

Yeni ismi "Alagöz" olan Mardin'in Midyat İlçesi'ne bağlı Süryani köyü Beth Kustan da onlardan biri. Alagöz Köyü Muhtarı Fetrus Aktaş, Midyat Belediyesi'ne başvurarak köyün eski ismi olan "Beth Kustan" adının geri verilmesini istedi.

İlgili Haberler

KÖYÜN İSMİ DEĞİŞTİ

Geçtiğimiz yıl kasım ayında yapılan meclis toplantısında oybirliğiyle köyün adının "Beth Kustan" olarak değiştirilmesine karar verildi. Alınan karar Mardin Valiliği'ne gönderildi. Valilik de kararı 27 Ocak'ta onayladı. Kararla birlikte ilk kez bir Süryani köyü Süryanice olan eski ismine kavuşmuş oldu.

"BETH KUSTAN 'KONSTANTİN'İN EVİ' ANLAMINA GELİYOR"

Geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan köyün eski ismine kavuşmasından dolayı mutlu olduklarını söyleyen Muhtar Aktaş, "Köyün Süryanice ismi 'Konstantin'in evi' anlamına gelen Beth Kustan'dır. Müslüman halk arasında ise 'Bakısyan' olarak geçiyordu. Ancak daha sonra köy isimleri Türkçe yapıldı ve köyün adı 'Alagöz' olarak değiştirildi.
Yasa değişikliği olunca eski isminin kullanılması için başvuru yaptık. Belediye meclisi başvurumuzu kabul etti ve valilik tarafından da onaylandı. Bundan sonra tüm resmi belge ve yazışmalarda da Süryanice ismi kullanılacak" dedi.

İLK SÜRYANİ KİLİSESİNIN OLDUĞU KÖY

Dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı olan Mor Gabriel Manastırı'nın adını aldığı 7'nci yüzyılda yaşayan Mor Gabriel'in de doğduğu köy olan Beth Kustan'da Süryanilerin ilk kilisesi de bulunuyor. M.S. 343 yılında yapılan ve faaliyetini sürdüren Mor Eliyo Kilisesi'nin de bulunduğu köyde halen 20 Süryani aile yaşıyor.
Köy, şu anki Turabdin Metropoliti Mor Timotheos Samuel Aktaş'ın doğduğu köy olduğu için de Süryaniler için ayrı bir önem taşıyor.

ARAZİ İADE EDİLDİ, KİLİSE İÇİN YER VERİLDİ

Demokratikleşme paketi kapsamında Mor Gabriel Vakfı'na ait 12 parselden oluşan 244 dönümlük arazi de 2013 yılında Süryani cemaatine iade edilmişti. Mor Gabriel arazisi, 2011'den beri azınlıklara ait vakıf mallarının iadesi sürecinde vakıflara iade edilen en büyük arazi oldu.

Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı'nın kilise yapmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yaptığı yer tahsis talebine de olumlu yanıt verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yeşilköy Yeşilzeytin Sokak'taki 2 bin 736 metrekarelik arazisini kilise yapılmak üzere vakfa tahsis etme kararı aldı. Kilisenin yapılması için Anıtlar Kurulu'nun vereceği karar bekleniyor.

SIRADA BEKLEYEN KÖYLER VAR

Süryanilerin Turabdin diye adlandırdığı Mardin-Midyat-Nusaybin bölgesinde 100'e yakın Süryani köyü bulunuyor. Halen Süryanilerin yaşadığı ve isimleri değiştirilen bazı köyler şunlar:

Kâfro - Elbeğendi
Keferze - Altıntaş
Hah - Anıtlı
Harabe Ale - Üçköy
Anhel - Yemişli
Aynvert - Gülgöze
Bisorine - Haberli
Badibe - Dibek
Morbobo - Günyurdu
Deyrodeslibo - Çatalçam

(Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title