Bü'den Glokom Hastalığı İçin Biyosensör
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) öğretim üyeleri glokom hastalığının teşhisi ve sürekli izlenmesi için kontak lensle bütünleşen yeni bir biyosensör uygulaması geliştirdi.
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) öğretim üyeleri glokom hastalığının teşhisi ve sürekli izlenmesi için kontak lensle bütünleşen yeni bir biyosensör uygulaması geliştirdi.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Günhan Dündar, Doç. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya ve Doç. Dr. Hamdi Torun, glokom hastalığının teşhisi ve sürekli izlenmesi için kontak lens ile bütünleşen yeni bir biyosensör geliştirdi. Geliştirilen uygulamanın ticari olarak da sağlık sektöründe kullanılması ve uygulamaya geçirilmesi için "GlakoLens" adıyla bir şirket kuruldu.
GlakoLens, risk sermayesi fonu olan ACT VC'den 465 bin avro yatırım aldı.
Biyosensör teknolojisi ile glokom hastalığı çok yüksek bir hassasiyetle tespit edilebilecek ve hastaneye gitmeye gerek duymadan hastalığın seyrinin izlenmesi ve kontrol altında tutulması mümkün olabilecek.
Açıklamada, teknolojinin patentleme çalışmalarının Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (BÜ-TTO) koordinasyonu ile devam ettiği, tescil safhasına yaklaşıldığı belirtildi. Üniversite adına patentlenen yeni biyosensör teknolojisinin lisans hakkı, imzalanan bir lisans sözleşmesi çerçevesinde münhasır olarak GlakoLens'e veriliyor.
Kuruluş adımları ve uzun vadeli iş planı, proje ekibi, BÜ-TTO ve yurtdışında bu alanda uzman danışmanlar tarafından ortak bir çalışma ile tamamlanan GlakoLens, Boğaziçi Üniversitesi Teknopark bünyesinde dinamik yapısıyla teknolojiyi ilerletme ve ürünleştirme çalışmalarını yürüterek küresel pazarlara açılmayı hedefliyor.
Elektriksel olarak pasif bir özelliğe sahip olan algılayıcı biyosensörler, hem teknoloji hem de uygulama alanına önemli bir yenilik getirecek. Boğaziçili akademisyenler, sağlık alanında kullanılabilecek bu teknoloji ile bilimin sağlık alanında kullanımı için önemli bir adım attıklarının altını çiziyor.
2010 yılından bu yana biyosensör teknolojisi üzerine çalışan akademisyenler, hastalıkların tespiti için geliştirilen ve biyobelirteçleri (biomarker) deri üzerinden algılayabilen biyonsensör teknolojisi ile birden fazla hastalığın aynı anda teşhis edilebilmesi yönünde çalışmalarını sürdürüyorlar.