Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Bu da lavanta turizmi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DENİZLİ'nin Acıpayam ilçesinde 3 yıl önce Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle 50 dekar alanda lavanta tarlası kuran Hüseyin Gündoğar (59), dağ başını adeta turizm merkezine çevirdi.

DENİZLİ'nin Acıpayam ilçesinde 3 yıl önce Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle 50 dekar alanda lavanta tarlası kuran Hüseyin Gündoğar (59), dağ başını adeta turizm merkezine çevirdi. Ekonomik değeriyle ön plana çıkan lavanta tarlaları, bir yandan da eşsiz manzarasıyla doğal fotoğraf stüdyosunu andırırken, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Evlenen genç çiftler fotoğraf çekimi için lavanta tarlalarını tercih ederken, turistler de eşsiz manzarayı görmek ve fotoğraflamak için bölgeye geliyor.
Girişimci Hüseyin Gündoğar, 3 yıl önce tekstil atölyesini kapattıktan sonra eşi Sabiha Gündoğar'ın (55) isteği üzerine lavanta tarlası kurmak için harekete geçti. İlk olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Tıbbi Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması Projesi'ne katılan Gündoğar çifti, aromatik bitkiler hakkında kurs aldı. Kursun ardından proje kapsamında Acıpayam ilçesinin kırsal Yukarı Mahalle Küme evler mevkisinde tarla satın alıp, lavanta fideleri dikti. Gündoğar çifti, şimdi 50 dekar alanda lavanta yetiştiriyor. Lavanta tarlasından bu yıl 40 ton yaş hasat beklediğini ifade eden Hüseyin Gündoğar, ürünün yaş ve kuru olmak üzere iki ayrı kalemde satıldığını belirtti. Yaş lavantanın kilosunun bu yıl 2,5 liradan, kurusunun ise 13 liradan satılmasının beklendiğini söyledi.
ZİYARETÇİ GELİRİ, LAVANTA GELİRİNİ GEÇTİ
Acıpayam ilçesine 10 kilometre, Denizli'ye ise 65 kilometre mesafede bulunan dağ başını adeta turizm merkezine çeviren Hüseyin Gündoğar'ın oluşturduğu lavanta tarlası, ziyaretçi akınına uğruyor. Ekonomik değeriyle ön plana çıkan lavanta tarlaları, bir yandan da eşsiz manzarasıyla doğal fotoğraf stüdyosunu andırırken, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Evlenen genç çiftler fotoğraf çekimi için lavanta tarlalarını tercih ederken, yerli ve yabancı turistler de eşsiz manzarayı görmek ve fotoğraflamak için bölgeye geliyor. Lavanta tarlasının içine fotoğraf çektirmek isteyenler içinde salıncak, bisiklet, saman balyaları gibi dekoratif eşyalar yerleştiren Gündoğar, tarlaya girmek isteyenlerden kişi başına 5 lira, fotoğraf çektirmek isteyenlerden ise çekime göre para alıyor. Tarlasındaki ekonomik dengeyi yürütmek için girişlerden para aldığını ifade eden Gündoğar, lavanta hasadından çok ziyaretçilerden para kazandığını söyledi. Haziran ayının sonunda lavantaların açtığını, ağustos ayı sonunda da hasat yaptığını belirten Gündoğar, şimdiye kadar 5 bin kişinin üzerinde ziyaretçinin geldiğini, hafta sonları çok kalabalık olduğunu söyledi.
DAĞ BAŞINI TURİZM MERKEZİ YAPTI
Lavanta tarlasına ziyaretçilerin akın akın geldiğini ifade eden Hüseyin Gündoğar, "Lavanta tarlasını kurarken üründen çok sanatsal boyutunu ortaya çıkarmak istedik. Tasarladığımız eşyalarla da bunu başardık. Burası kuş uçmaz kervan geçmez bir yerdi, şimdi ise yerli ve yabancı turistler akın akın geliyorlar. İstediğimizi burada başardık. Daha sezon başı olmasına rağmen 5 bin kişinin üzerinde ziyaretçi geldi. Tur otobüsleriyle gelen yabancı turistler çok beğeniyor. Burayı ayçiçeği ve gelinciklerle daha da genişletmeyi planlıyoruz. Lavanta ürününden daha çok ziyaretçilerden kazanıyoruz. Burayı turizme kazandırdığımız için çok mutluyuz" dedi.
Eşi Sabiha Gündoğar ise, "Lavantanın hayranıyım. Eşimde ben çok sevdiğim için bu işe girdi. Buranın böyle olacağını tahmin etmiştik. Güzel bir konsept oluşturdu. Herkes burayı görmeye geliyor" diye konuştu.
' ÇEKİMİ İÇİN ADETA BİR PLATO'
Lavanta tarlasına fotoğraf çektirmek için gelen ziyaretçilerden Ayşe Çetin, ilk kez geldiğini, hayran kaldığını, bol bol fotoğraf çektirdiğini, herkesin tarlayı görmesi gerektiğini söyledi. Nil Şanlı ise, Denizli'de lavanta tarlası olduğunu internetten duyunca geldiğini, çok beğendiğini söyledi.  Lavanta tarlasında gelin ve damat fotoğrafları çeken fotoğrafçı İbrahim Güler de "Özellikle yeni evlenen çiftler ve hamile kadınlar lavanta tarlasını tercih ediyor. Biz de ücretini ödeyip, çekimlerimizi yapıyoruz. Lavantalar arasında çok güzel ve keyifli çekimler ortaya çıkıyor. Güzel bir konsept oluşturulmuş, burası adeta açık bir plato haline gelmiş" diye konuştu.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title