Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Bu Barınakta Köpekler Daha Özgür

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Büyükşehir Belediyesince yaptırılan 150 dönümlük hayvan barınağında tedavileri yapılan sokak köpekleri daracık kafeslerde değil geniş alanlarda bakılıyor

İLYAS GÜN -  Samsun Büyükşehir Belediyesince yaptırılan 150 dönümlük hayvan barınağında tedavileri yapılan sokak köpekleri daracık kafesler yerine daha geniş alanlarda daha özgür şekilde bakılıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Müdürü Veteriner Hekim Nurhan İşler, AA muhabirine, güçten düşmüş hayvanların dar alanlarda barındırılmasında sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Bu hayvanları daha geniş bir ortamda barındırmak için proje hazırladıklarını belirten İşler, "150 dönüm araziyi Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan kiralayarak modern hayvan barınağı haline getirdik. Hayvanların ormanlık arazide uyum içinde yaşadığını gördük" dedi.

Barınakta önce hayvanları kısırlaştırdıklarını ve hasta hayvanların tedavilerini yaptıklarını anlatan İşler, şöyle devam etti:

"Hayvanları tekrar eski sağlığına kavuşturduktan sonra yeniden alınan yerlere bırakıyoruz. Ama sokağa geri döndüğünde hem sağlık açısından hem de insanları tedirgin eden pitbull, kangal gibi köpekleri sahamızda barındırmaya devam ediyoruz. Barınakta köpekler 25'erli gruplar halinde bir aile olarak yaşıyor. İçlerine 25'ten fazla hayvan koymuyoruz ve yaşamları boyunca öyle kalıyorlar."

"Barınakta 320 köpek var"

Sokaktan getirilen annesiz yavru köpeklere de sahip çıktıklarını ifade eden İşler, "Çünkü bu köpeklerin çeşitli sebeplerle sokağa dönmesi halinde yaşayamayacağını düşünüyoruz. Dokuz aylık olduklarında kısırlaştırdıktan sonra tekrar geldikleri yere bırakılıyorlar. Barınakta 320 tane doğaya tekrar dönemeyecek olan hasta, yaşlı hayvanımız var. Bunların tüm bakımı veterenir hekimlerimiz tarafından yapılıyor" diye konuştu.

"Örnek bir barınak oldu"

Türkiye'de 150 dönüm alan üzerine, bu kadar büyük bir barınak olmadığını ifade eden İşler, şunları kaydetti:

"Burası hayvanların doğal yaşam alanı olarak da örnek bir yer. Sokaktaki hayvanların daha özgür olacakları alanlar gerekiyor.  Bugüne kadar küçük barınaklarda bu sorunu çözmeye çalıştık ama bunun böyle olmadığını, hayvanların daha geniş arazilere ihtiyaç duyduğunu anladık. Belki bu 150 dönüm arazi yetmeyecek 500 dönüm araziye çıkarmayı planlayacağız."

"Bir erkek bir dişi köpekten 5 yılda 67 bin köpek"

Kısırlaştırmayı yaygın bir şekilde sürdürdüklerini kaydeden İşler, "Yapılan bir bilimsel araştırmada bir dişi, bir erkek köpeğin çiftleşmesinden her batında 13 ortalama yavru köpek meydana gelmektedir. Bu köpeklerin de çiftleşmesinden 5 yılın sonunda 67 bin köpek meydana geldiği belirtilmektedir. Bu rakamları özdeşleştirdiğimizde bir çok şeyin önüne geçtiğimizi görüyoruz. Biz bugüne kadar 8 bin 700 tane hayvan kısırlaştırdık. Bunu çarpanlara ayırdığımızda bir çok felaketin önüne geçmiş olduk" dedi.

"Pet Shoplardan değil bizden köpek alın"

Evcil hayvanların pet shoplarda satın alındıktan sonra sokaklara terk edilmemesini isteyen İşler, şunları dile getirdi:

"Eğer vatandaşımız evcil hayvanını sokağa terk etmek zorundaysa biz buradayız. Bize teslim etmelerini istiyoruz. Onların bakım ve tedavilerini ücretsiz olarak üstlenebiliriz. Ayırıca vatandaşlarımız pet shoplardan ücretli hayvan alacaklarına bizden ücretsiz hayvan talep edebilirler. Bazen bir hayvanı sevmek anlık bir heves oluyor, bu heveste olan vatandaşlarımız bizden hayvan alabilirler. Buradaki hayvanların da sevgiye ihtiyacı var. Biz bütün yemek ve sağlık ihtiyaçlarını sağlıyoruz ama hepsine sevgi veremiyoruz. Bu sevginin vatandaşlarımız tarafından verilmesini istiyoruz, buradan evlerine  bakabilecek hayvanı ücretsiz alabilirler. Hatta hayvanlarını istedikleri zaman geri getirebilirler, bakım ve tedavilerinde de ücretsiz hizmet verebiliriz." - Samsun

Kaynak: AA / Güncel
title