Haberler

Bu Akademi Yazar Yetiştiriyor!

Bu Akademi Yazar Yetiştiriyor!
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin yeni yazarları ve senaristeri Karakalem Akademi'den çıkacak!

Türkiye'de ilk kez geniş bir yazar ve senarist grubu, yaratıcı yazım, roman kuramı ve senaryo üzerine atölye çalışmaları yapmak üzere bir araya gelerek Karakalem Akademi'yi kurdu. Kapılarını Ekim ayında açan ve ilk katılımcılarıyla atölye çalışmalarına başlayan Akademi'de yaratıcı yazım atölyesi, senaryo atölyesi, senaryonun şifreleri, son taslak, roman incelemesi-kuramı ve metin değerlendirmesi yapılıyor

Edebiyatımız ve sinemamız, son yıllarda önemli başarılara imza atarken, yazar ve senaristliğe duyulan ilgi de her geçen gün artıyor.

Peki yazarlık öğretilebilir mi? Roman veya senaryo yazmak için yetenek gerekiyorsa, öğrenilecek olan nedir? Türkiye'de ilk kez geniş bir yazar ve senarist grubu, bu düşünce ile yola çıkarak senaryo, yaratıcı yazım ve roman incelemesi-kuramı üzerine atölye çalışmaları yapmak üzere bir araya geldi ve Karakalem Akademi'yi kurdu.

Edebiyatla ilgilenen ve kalemini güçlendirmek isteyenlerle atölye çalışmalarının yapıldığı Karakalem Akademi'de Barış Pirhasan, Behçet Çelik, Burhan Sönmez, Emine Ayhan, Eyüphan Erkul, Hayati Aral ve Ömer Türkeş ders verirken; Ahmet Büke, Gaye Boralıoğlu, Hakan Bıçakcı, Selim İleri, Sırrı Süreyya Önder, Tanıl Bora ve Tarık Tufan gibi önemli isimler de konuk hoca olarak derslere katkıda bulunuyor.

Kapılarını Ekim ayında açan ve ilk katılımcılarıyla atölye çalışmalarına başlayan Karakalem Akademi'de yaratıcı yazım atölyesi, senaryo atölyesi, senaryonun şifreleri, son taslak, roman incelemesi ve kuramı çalışması ve metin değerlendirmesi yapılıyor.

Kalemleri güçlendirmenin ilk basamağı

Roman veya öykü yazmanın zahmetli ve keyifli yollarını öğrenmek ve kalemlerini güçledirmek isteyenlerin Akademi'deki ilk durağı Yaratıcı Yazım Atölyesi… 'Kurgu ve karakter nasıl işlenir? Mekan, zaman ve betimlemeler romanın yapısına nasıl etki eder? Yazar olmak yüzde doksan dokuz ilham mıdır, yoksa yüzde doksan dokuz çalışmak mıdır? Dil nasıl kullanılır, anlatılan hikayeye en uygun dil nasıl yaratılır?' sorularının etrafında ortak üretimler yapılıyor.

Gerçekliğin ve düşlerin dünyasına giriş

Roman İncelemesi ve Kuramı Atölyesi'nde, okumaya kıymet veren edebiyatseverlerle birlikte, romanların alt dokularına iniliyor. Roman teknikleri, üsluplar ve farklı yaklaşımlar tartışılıyor. Yazar ile metin, metin ile okur arasındaki ilişki açık hale gelince, gerçekliğin ve düşlerin dünyası da yeni anlamlar kazanıyor.

Senaryo yazmak yeniden yazmaktır

Film veya dizi senaryosu yazmak zorlu ama zevkli bir iştir. İyi bir fikirden nasıl senaryo inşa edilir? Karakter nasıl yaratılır ve nasıl geliştirilir? Sahne, sekans ve diyalog nasıl oluşturulur? Sinema, tiyatro, televizyon ve edebiyat eserlerindeki ortak noktalar nelerdir? Komedi, kriminal, gerilim ve duygusal komedi gibi türlerin temel ayrımı nelerdir? Tüm bu sorular Senaryo Atölyesi'nde cevap buluyor…

Senaryonun Şifrelerini Çözmek gerekir

Bu iki tam günlük hafta sonu çalışmasında sorular nettir: Senaryo nasıl okunur? Dolayısıyla, nasıl yazılır? Senaryoda şifreler oluşturulmasına ve bunların çözülmesine odaklanan bu atölyede, yazarken farkında olunan ve olunmayan sayısız düğüm, gerilim ve akış yolu inceleniyor.

Senaryo hep "son taslak" çalışmasıdır

Bir senaryo çalışmanız var ama içinize tam sinmedi veya istediğiniz gibi ilerlemiyor. Syd Field, "senaryo yazmak, yeniden yazmaktır" der. Karakalem Akademi'de, Senaryoda "Son Taslak" Atölyesi ile, ilk yazımı tamamlanmış ama yazarının içine tam sinmemiş senaryoları, grup dinamiğinin katkısıyla yeniden yazmak mümkün.

Senaryoda "Son Taslak" Atölyesi'ne katılacaklar, sunacakları projeye göre seçilecektir. İlk oturuma yazarların yanısıra, eğer varsa filmi çekecek yönetmen ve yapımcı da katılabilir.

Edebiyat Danışmanlığı

Roman veya öykü yazıp, dışarıdan bir değerlendirmeye ihtiyaç duyanlar için Karakalem Akademi'de danışmanlık hizmeti veriliyor. Bir kitabı yazıp bitirmek, onun yetkinleştirilmesini ve kusurlarının en aza indirilmesini gerekli kılar. Karakalem Akademi'de özenli bir okumayla hazırlanacak değerlendirme raporunda, metne farklı bir ışık tutuluyor. Kitabın temel

özellikleri, ağırlık noktaları, yapısal gücü ve varsa sorunlu yanları ele alınıyor. Yazarların, adımlarını daha rahat atmaları için yapmaları veya sakınmaları gereken şeylere dikkat çekiliyor. Ressam Georgia O'Keeffe'nin

dediği gibi, "Başarmanız veya başarmamanız diye bir şey yoktur, esas mesele, bilinmez yanınızı bilinir hale getirmektir."

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close