Haberler

Btk'Nin Çanakkale Raporu

Btk'Nin Çanakkale Raporu
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Çanakkale'de yer alan baz istasyonlarına ilişkin ölçümler yaparak açıklık getirdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Çanakkale'de aktif bulunan baz istasyonları denetlemeleri yapıldı. Denetleme sonucuna göre Çanakkale'deki baz istasyonları ICNIRP (Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu) tarafından belirlenen limit değerlerin altında çıktı. ICNIRP tarafından belirlenen limit 41 Volt/Metre olmasına rağmen Çanakkale'de 10 Volt/Metre'yi geçen baz istasyonuna rastlanmadı.

Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Komisyonu tarafından kabul gören ICNIRP elektromanyetik dalgaların limit değerlerini ortam için 41 Volt/metre olarak belirlerken Türkiye'de bu değer BTK tarafından 4 kat aşağıya çekilerek 10 Volt/Metre olarak kabul ediliyor. Yapılan denetlemeler sonucunda ise Çanakkale'de 10 Volt/Metre'yi geçen baz istasyonuna rastlanmadı.

"Elektromanyetik Dalgalar ve İnsan Sağlığına Etkilileri" konulu seminere; Teknoloji Bilgilendirme Platformu ve İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzmanı Ali Rıza Özdemir ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan katıldılar.

Tüm ilçe belediyeleri, ilgili STK ve kurumlarında davetli olduğu seminere Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan daire müdürleri ve personelleri ile katılırken, Esenler, Namık Kemal ve İsmetpaşa Mahallesi Muhtarları ve Eceabat Belediyesi Zabıta Personelleri de katılım sağladılar.

Seminerde konuşan Başkan Gökhan; "Teknolojik gelişmelere paralel olarak baz istasyonları kent yaşamı içerisinde sorun ola gelmiştir. Bu konuda bilen bilmeyen herkes görüş belirtmiştir. Bu konuyu en doğru bilen, buna izin veren ve denetleyen devletin bir kurumu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu uzmanlarından konunun açıklamasını ve değerlendirmesini isteyeceğiz.

Sağlığa zararlı olduğu noktasında söylemler var. Bunlarla ilgili bilimsel yaklaşımları yine konunun uzmanlarından öğreneceğiz. Toplantının amacı kentliyi bu konuda bilgilendirmek. Bu bağlamda herkesin tedirgin olduğu, sadece duyumlarla bilgi sahibi olduğu konuları uzmanlar vasıtasıyla basın ve medya yoluyla kentlinin öğrenmesini sağlayacağız.

Bu toplantıyı İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz' ün girişimleriyle gerçekleştiriyoruz. Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla baz istasyonlarının kurulması imar konusu haline geldi. Bunun ardından biz belediye olarak GSM firmalarıyla temaslarda bulunduk. Vatandaşı rahatsız etmeyen uygun ve açık alanlarda baz istasyonu kurmalarına meclis kararı ile olanak sağladık. Fakat sıkıntılar bitmiyor, nereye baz istasyonu kurulsa insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle hemen karşı tepki geliyor.

Bu toplantının daha geniş katılımlı olması gerekirdi. Belediye olarak bilgilenmek ve bilgilendirmek için uzmanları kentimize getirdik fakat bu konudaki eleştirilere muhatap olanlar bu toplantıya teveccüh etmediler. Her zaman olduğu gibi toplumu ilgilendiren konularda biz görevimizi yapıyoruz ve bundan böyle de herhangi bir söylentinin kabul edilmesi söz konusu değildir. Biz bu toplantıdaki bilgiler doğrultusunda hareket edeceğiz.

Çünkü kentlinin sağlığı her şeyden önemli. Bunu biz de kabul ediyoruz ama aynı zamanda kentin geleceği de bir hak. Bu hakkı temin etmek de bizim görevimiz. Baz istasyonlarını yasaklayalım, var olanları kaldıralım demekle bir yere varamayız. Kentimize gelen uzmanlara ve konuya hassasiyet gösteren katılımcılara teşekkür ediyorum." dedi.

ÇANAKKALE'DE BAZ İSTASYONLARI

Mobil haberleşmenin vazgeçilmez bir unsuru olan baz istasyonları Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanıyor ve denetleniyor. BTK verilerine göre Çanakkale'de 507 adet baz istasyonu bulunuyor. BTK'nın toplam 6 bin 996 noktadan veri toplayarak yaptığı denetim sonucunda elde edilen verilere göre; 6.397 noktada 0-1 V/m, 427 noktada 1-2 V/m ve 27 noktada ise 2-3 V/m ölçüm değerlerine ulaşıldı.

BTK Spektrum Yönetimi Dairesi Bilişim Uzmanı Ali Rıza Özdemir Çanakkale ölçüm sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "ICNIRP tarafından baz istasyonları için belirlenen limit değer 41 V/m limit değeri, Almanya, Danimarka, Fransa ve Slovenya gibi ülkelerde aynen uygulanırken, Türkiye'de bu değer 4 kat aşağıya çekilerek 10 V/m olarak uygulanıyor. Ancak yapılan ölçüm sonuçlarında görüyoruz ki baz istasyonları için bu değerler bizim de belirlediğimiz değerlerin çok altında çıkıyor. Çanakkale'de de 10 V/m limit değerin üstünde ölçüme rastlanmadı" dedi.

"BAZ İSTASYONLARI DÜŞÜK ELEKTROMANYETİK DALGA YAYAR"

BTK'nın Çanakkale için yaptığı ölçüm sonuçlarını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan ise Türkiye'de baz istasyonları ile ilgili önyargı oluştuğunu belirterek, baz istasyonlarının bilinenin aksine daha düşük elektromanyetik alan oluşturduğunu belirtti.

Prof. Dr. Tunaya Kalkan kendisinin de bizzat ölçümler yaptığını belirterek, "Cep telefonu teknolojisi ilk geldiğinde baz istasyonlarının şiddetleri biraz yüksekti. O zamanlar bir cep telefonunun 100 V/m'lere çıktığını da biliyoruz. Şu anki ölçümler 1 V/m civarında sonuç veriyor. Yani 10 V/m sınır değerinin de 10'da 1'ini görüyorum. Türkiye'deki uygulamada Avrupa uygulamasının 4'te 1'i sınır değer kabul ediliyor. Yaptığımız ölçümlerde de sınır değerin 10'da 1'ini elde ediyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close