Btd Başkanı Yılmaz: Bankalar Yine Hukuk Tanımadı, Kartel Faizi Aldı
BURSA Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, 12 güçlü bankanın tüketiciye faiz kumpası kurduğunu iddia ederek, Başbakan Binali Yıldırım'dan tüketicilerin bankaların insafı ile karşı karşıya kalmaması için önlem alınmasını istedi.
BURSA Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, 12 güçlü bankanın tüketiciye faiz kumpası kurduğunu iddia ederek, Başbakan Binali Yıldırım'dan tüketicilerin bankaların insafı ile karşı karşıya kalmaması için önlem alınmasını istedi.
Sıtkı Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, 12 bankanın faiz oranlarını rekabet kurallarına göre değil uzlaşarak belirlediklerini, bu uzlaşma ile tüketiciden 'deve yükü' ile haksız kazanç sağladıklarını iddia etti. Rekabet Kurulu'nun bu süreci değerlendirdiğini ve 12 bankanın kartel oluşturarak faiz oranlarının belirlediği sonucuna vardığını bildiren Sıtkı Yılmaz, "Bu konuda yargı süreci işletilmiş, bankaların itirazına rağmen kartel oluşumu en yüksek yargı makamı tarafından da onanmıştır. Devlet gereken para cezasını kesmiştir. Ancak tüketiciden hukuka aykırı olarak alınan faizle ilgili durum açıklığa kavuşmamıştır" dedi.
'TÜKETİCİNİN KORUNMASI DEVLETİN SORUMLULUĞU'
Bu süreçte tüketiciden kaç baz puan fazladan alındığını ve bu bunun nasıl ve kimin tarafından hesaplanacağını soran Yılmaz, şöyle devam etti:
Tüketici yargı sürecini başlatmak için bu soruların yanıtını almak üzere her gün derneğimize başvurmaktadır. Bu konuda BDDK ne düşünmektedir? Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bir çalışması var mıdır? Henüz bilmiyoruz. Ancak bütün Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de tüketicinin ekonomik çıkarlarının korunması Devlet'in sorumluluğu altındadır."
'SAYIN BAŞBAKANIM TÜKETİCİYİ SAHİPSİZ BIRAKMAYIN'
Sıtkı Yılmaz, bu konuda Başbakan Binali Yıldırım'a çağrıda bulunarak şunları söyledi:
"Sayın Başbakanım; Ülkemizin en güçlü ve en çok kar eden bankaları, temel ihtiyaçlarını karşılamak için kredi alan ülkemizin en fakir, fukara ve gariban insanlarından haksız kazanç sağlamışlardır. Tüketiciyi bu süreçte sahipsiz bırakmayınız. Tüketici, bankaların insafı ile karşı karşıya kalmasın. Hakem heyeti kapılarında kuyruk olup zamanı çalınmasın, kaynak israfı olmasın istiyoruz. Bu sorun hakkaniyet kurallarına uygun, tarafların uzlaşması ile ya da yasal bir düzenleme ile çözülsün istiyoruz. Bu süreçte Devlet'in desteğine ihtiyacımız olduğunu bir kez daha yinelemek istiyoruz."
- Bursa