BRICS Xiamen Zirvesi Güney-Güney İşbirliğinin İyi Bir Örneği
Gelişmekte olan beş büyük ekonominin (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) oluşturduğu BRICS Grubu'nun dokuzuncu zirvesi Eylül ayında Çin'in sahil kenti Xiamen'de yapılacak.
Fransız uzman David Gosset'e göre Xiamen'de düzenlenecek Dokuzuncu BRICS Zirvesi, gelişmekte olan ülkelerin artan önemi ve küreselleşmeyi sürükleyen güçlerin batı ülkelerinden gelişmekte olan ülkelere kaydığı konusunda güçlü bir sinyal gönderecek.
Avrupa-Çin Forumu ve Yeni İpek Yol Girişimi'nin kurucusu olan Gosset geçtiğimiz günlerde Xinhua ile yaptığı röportajda, BRICS Zirvesi'nin on yıldan daha kısa bir sürede, üyelerinin artan ekonomik ve siyasi ağırlığı ile orantılı olarak önemi artan etkili bir forum haline geldiğini söyledi.
Gosset "BRICS dinamikleri Güney-Güney ilişkilerinin gittikçe artan önemi ile tanımlanıyor. Dış ticaret ekonomilerinin toplam büyüklüğü dünya ekonomisinin %20'sinden fazlasını oluşturan BRICS ülkeleri arasındaki ilişkileri artırırken, bundan böyle Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'nın küresel konumunu olduğu gibi duramaz" dedi.
Gosset'e göre bu yılki toplantı, korumacılığın yeni versiyonlarının uluslararası toplumun gündeminde olmasına rağmen uluslararası karşılıklı bağımlılığı derinleştirmenin bir gerçeklik olduğuna işaret ediyor.
Gosset "Batı, istediği küreselleşmeden korkabilir. Amerika Birleşik Devletleri, korumacılığı cazip görebilir ancak bu küreselleşmenin ortadan kalkmasını tetikleyemez, küreselleşen güçler basitçe bir kaynaktan diğerine geçmiştir; Batı dışı bölgelerde, yeni çok taraflılık ve işbirliği biçimleri şekilleniyor" dedi.
Gosset'e göre, BRICS dinamikleri gelişmekte olan ülkeler tarafından kendi çıkarları için üretildi, ancak aynı zamanda küresel istikrara katkıda bulunuyorlar.
Gosset "8. BRICS Zirvesi'nden sonraki Goa Bildirisi'nde belirtildiği gibi, yenilenebilir enerji ile ilgili projeleri desteklemek için Yeni Kalkınma Bankası'nın verdiği ilk krediler, sürdürülebilirliği ve iklim değişikliği ile mücadele konusundaki kararlılığı BRICS gündeminin en başında koydu" dedi.
Gosset ayrıca, piyasa dalgalanmalarına maruz kalan ülkelerde finansal güvenlik ağı sağlamak için bir BRICS mekanizması olan "Şartlı Rezerv Düzenlemelerin" kurulmasına da değindi.
BRICS Yeni Kalkınma Bankası ile ilgili olarak da Goseet "Küresel finansal ortamı zenginleştiriyor. İkinci Dünya Savaşı sonunda Bretton Woods Konferansı'nda doğan sistemle çelişmez, ancak onu tamamlar; bu yeni bir güç dağılımının yansımasıdır" dedi.