Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'nin savunma sanayisini öve öve bitiremedi

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'yi bir konuda öve öve bitiremedi

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

Brezilya Devlet Başkanı Temer'in Rüşvet Verdiği İddiası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

RIO DE Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer, yolsuzluk soruşturması kapsamında 15 yıl hapse mahkum edilen eski Temsilciler Meclisi Başkanına yargı ile iş birliği yapmaması için rüşvet verdiği iddiasını reddetti.

RIO DE Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer, yolsuzluk soruşturması kapsamında 15 yıl hapse mahkum edilen eski Temsilciler Meclisi Başkanına yargı ile iş birliği yapmaması için rüşvet verdiği iddiasını reddetti.

Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Temer'in, partisinden eski Temsilciler Meclisi Başkanı Eduardo Cunha'ya sessiz kalması ve yargı makamlarıyla iş birliği yapmaması için rüşvet verdiği yönündeki haberlerin hiçbir şekilde doğru olmadığı belirtildi.

Açıklamada, "Temer, Cunha'yı susturmak ya da yetkililerle iş birliği yapmamasını sağlamak için hiçbir eylemde bulunmamış ve kimseyi yetkilendirmemiştir." ifadesi kullanıldı.

Öte yandan açıklamada, haberde adı geçen et paketleme şirketi JBS'nin Başkanı Joseley Batista ile Temer'in mart ayında görüştükleri teyit edildi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Globo'da yer alan haberde, Temer'in et paketleme şirketi JBS'nin Başkanı Joseley Batista ile mart ayında yaptığı görüşmenin Batista tarafından kayıt altına aldığını ve yolsuzluk soruşturmasında adı geçen Batista'nın elindeki kayıtları iş birliği kapsamında yargı makamlarına verdiği iddia edildi.

Gazete, ses kaydına dayandırdığı haberinde Temer'e Cunha'ya sessiz kalması için ödeme yapıldığının söylenmesi üzerine, Devlet Başkanının, "Buna devam etmelisiniz, tamam mı?" dediği yazıldı.

Söz konusu kaydı yayımlamayan Globo, kayda nasıl ulaşıldığına ilişkin açıklama yapmadı.

Bu arada JBS yetkilileri, Associated Press'in konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı.

Senato ve Temsilciler Meclisi çalışmalarını durdurdu

Ülkede devam eden "Araba Yıkama" yolsuzluk soruşturması kapsamında kabinesindeki 8 bakanı hakkında soruşturma açılan Temer'in rüşvet verdiği iddiası ülke gündeme otururken Senato ve Temsilciler Meclisi, devam eden ekonomik durgunluğa karşı mevzuat çalışması oturumlarını durdurdu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Rodrigo Maia, konuyla ilgili "Bu iklimde çalışılamaz." açıklamasında bulunurken, muhalefetteki siyasetçiler, meşruiyetini kaybettiği gerekçesiyle Temer yönetimine istifa çağrısında bulundu.

İddialar protestolara neden oldu

Brezilya'nın en büyük kenti Sao Paulo'da toplanan binlerce kişi, Temer'in istifasını isteyerek gösteri düzenledi.

32 yaşındaki eczacı Rafaela Rossi, "Buraya geldim çünkü çok kızgınım. Nasıl olur da bu kadar güvenilmez olduğu herkes tarafından bilinen biri koltuğunda oturmaya devam eder?" ifadesini kullandı.

Brezilya'da "Araba Yıkama" yolsuzluk soruşturması kapsamında, Odebrecht yapı ve mühendislik şirketinin eski bir yöneticisi, Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer'in partisine 40 milyon dolar rüşvet verdiği iddiasında bulunmuştu.

Söz konusu soruşturma çerçevesinde bugüne kadar onlarca siyasetçi ve yönetici mahkum edilirken 2 milyar doların üzerinde rüşvet ve yolsuzluk ortaya çıkarılmıştı.

Petrobras soruşturması kapsamında 19 Ekim'de gözaltına alınan Cunha, geçen yıl nisan ayında Temsilciler Meclisi Başkanı olduğu dönemde eski Devlet Başkanı Dilma Rousseff hakkında mali bütçede manipülasyon yaptığı gerekçesiyle azil sürecini başlatmıştı. Dilma ağustos ayındaki Senato oylamasıyla görevinden alınmıştı.

Geçici olarak mayısta görevinden alınan Cunha, 8 Temmuz'da istifa etmiş, milletvekilliği 13 Eylül'de Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada düşürülmüştü.

Milletvekilliğinin düşürülmesiyle yasal dokunulmazlığını kaybeden Cunha, eski Devlet Başkanı Rousseff'in azil sürecinde oynadığı aktif rolün bedeli olarak görevden alındığını söylemişti. 31 Ağustos'ta görevinden azledilen Rousseff, yardımcısı Michel Temer ile Cunha'yı kendisine komplo kurmakla suçluyordu.

Brezilya'da Petrobras'daki sözleşmelerden alınan rüşvetlere odaklanan "Araba Yıkama Operasyonu"nda şimdiye kadar iki yüzden fazla kişi suçlandı. Yüksek Mahkemenin hala görevde olan onlarca siyasetçi hakkındaki araştırma taleplerini onaylaması bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel
title