Brezilya'daki Et Skandalı
SAO Brezilya Tarım Bakanı Blairo Maggi, bozuk et skandalı sonrasında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu heyeti ile yaptığı görüşmenin ardından AB tarafında Brezilya'dan et ithalatı konusunda hala birçok şüphenin olduğunu bildirdi.
SAO Brezilya Tarım Bakanı Blairo Maggi, bozuk et skandalı sonrasında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu heyeti ile yaptığı görüşmenin ardından AB tarafında Brezilya'dan et ithalatı konusunda hala birçok şüphenin olduğunu bildirdi.
Maggi, başkent Brasilia'da AB Komisyonu heyeti ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
"Brezilya yönetiminin Avrupalıların tutumu ilgili endişesi var" diyen Maggi, AB'nin Brezilya'dan et ithalatına yeni kurallar ve kontrol önerileri getirebileceğini belirtti.
Avrupalı yetkililerin usulsüzlüklerin tespit edildiği tesislerde Avrupa'ya ihraç edilecek diğer ürünlerin kirletilmediğinden emin olmak istediklerini söyleyen Maggi, araştırma altındaki 21 tesisten altısının bütün dünyaya, dördünün ise Avrupa'ya ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.
Bakan Maggi 21 tesisten numuneler alındığını, 12 tesisin numunelerinin incelemelerinin bittiğini ve buralarda insan sağlığı için risk oluşturabilecek bir sorun tespit edilmediğini kaydetti.
Blairo Maggi, Brezilya'nın önde gelen et ithalatçısı ülkelerine mayıs ayında ziyaretler gerçekleştireceğini dile getirdi.
AB Sağlık ve Gıda Güvenliği Komisyon Üyesi Vytenis Andriukaitis de yaptığı açıklamada, AB'nin gelecek salı günü ek önlemler alabileceğini ve çeşitli et paketleme tesislerini ziyaret etmek ve Brüksel'e rapor vermek üzere Paskalya sonrası yeni bir denetim ekibinin Brezilya'ya gönderileceğini söyledi.
Rusya 2 et üretim tesisinden ithalatı askıya aldı
Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Gözetimi Dairesi de internet sitesinde yayımladığı açıklama ile Brezilya Federal Polisinin bozuk et operasyonunda araştırılan iki et üretim tesisinden ithalatı askıya aldığını bildirdi.
Brezilya Federal Polisinin 17 Mart'ta başlattığı operasyonlarda, Tarım Bakanlığı müfettişlerinin rüşvet karşılığında uygunsuz üretim tesislerine lisans verdikleri, birçok firmanın da tarihi geçmiş ve bozulmuş etleri kimyasal madde katarak yurt içi ve yurt dışı pazarına sattıkları belirlenmişti.
Dünyanın en büyük et ihracatçılarından Brezilya'da bozuk etlerin son kullanma tarihlerini değiştirdikleri, etlere kimyasal madde ve su karıştırdıkları iddiasıyla 21 şirket hakkında soruşturma başlatılmıştı.
Skandalın ortaya çıkmasının ardından birçok ülke et ithalatına kısıtlamalar getirirken, Avrupa Birliği ve bazı ülkeler de ithalatı geçici olarak durdurmuştu.