Bozcaada'nın "Davetsiz Misafiri" İnşaat Demiri Olacak
Çanakkale'de, yaklaşık 4 yıl önce hukuk sorunları nedeniyle seferden men edilerek demirletildiği Bozcaada açıklarında fırtına yüzünden Beylik Koyu sahiline sürüklenen 88 metre uzunluğunda ve 2 bin 250 groston ağırlığındaki "Mercy God" adlı kuru yük gemisi, söküm işlemlerinin...
BURAK AKAY - Çanakkale'de, yaklaşık 4 yıl önce hukuk sorunları nedeniyle seferden men edilerek demirletildiği Bozcaada açıklarında fırtına yüzünden Beylik Koyu sahiline sürüklenen 88 metre uzunluğunda ve 2 bin 250 groston ağırlığındaki "Mercy God" adlı kuru yük gemisi, söküm işlemlerinin tamamlanmasının ardından inşaat demiri olarak ekonomiye kazandırılacak.
Geminin söküm işlemini gerçekleştirecek olan Efekan Gemi Söküm ve Nakliye Şirketi'nin sahibi Fırat Yurtdaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta 7 Nisan'da başladıkları çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.
Bozcaada'nın bir ada olması sebebiyle çalışmaların hava durumuna bağlı olarak sürdürüldüğünü ifade eden Yurtdaş, şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadıklarını, hava koşulları elverdiği sürece, çalışmaların devam edeceğini aktardı.
Yurtdaş, "Adaya ulaşımda turizm sezonuyla birlikte yoğunluk başladı ama yine de aralıksız olarak söküm işlemlerine devam ediyoruz. Türkiye'de bu şekilde 140'tan fazla gemi var. Aslında biz hepsini sökmeye talibiz. Tabii batık gemilerden daha çok karaya oturmuş gemilerle ilgileniyoruz." diye konuştu.
Yurtdaş, gemilerin metal yapılar olduğuna işaret ederek, bu tür gemilerin söküm işlemlerinin ardından yeniden ekonomiye kazandırıldığını vurguladı.
"Bundan sonraki ömründe bina olacak"
"Mercy God"un tüm dünyayı dolaşıp burada karaya oturduğunu, şimdi de işlenip inşaat demiri haline getirileceğini anlatan Fırat Yurtdaş, şöyle devam etti:
"Bu gemilerin söküm işlemlerini tamamlayıp çıkan malzemeyi demir çelik fabrikalarına veriyoruz. Bunlar belli ebatlar haline getiriliyor, 1 metreye 1 metre gibi. Fabrikalara gelen demirler arza göre inşaat demiri ve inşaat çubuğu gibi ya da inşaat profili gibi şekillere sokuluyor ve buradan elde edilen metal tekrar piyasaya, ekonomiye geri dönüyor. Bozcaada'da 4 yıl kadar karaya oturmuş bu gemi belki bundan sonraki ömründe bir bina olacak. Güzel ve değişik bir yapı olacak. Ama yapacak bir şey yok. Artık ekonomiye kazandırılıyor bu gemi. Şu anda topraktan demirin ham maddesinin çıkarılması daha maliyetli. Bu şekilde geri dönüşümler yapılarak gemiler daha az maliyetle ve çevreye daha az zarar verilerek geri dönüşüme, ekonomiye kazandırılıyor."
Mercy God Gemisi
Beylik Koyu'nda bulunan 39 yaşındaki gemi, 1994'te "Diler", 2007'de "Sitarem", 2013'te ise "Nil K" isimleriyle faaliyet gösterdi. Geminin adı, Mısırlı bir şirket tarafından satın alındıktan sonra "Mercy God" olarak değiştirildi.
Yabancı şirket, Sierra Leone bayraklı geminin ismini bazı kaynaklarda değiştirmeyince Mısır'ın Alexandria Limanı'ndan Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na giderken Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapacağı esnada, eksik evrak ve devam eden bazı mahkeme süreçleri yüzünden Çanakkale Liman Başkanlığının seferden men emriyle 19 Mayıs 2014'te Bozcaada açıklarındaki demir bölgesinde bekletilmeye başlandı.
Liman Başkanlığınca gemi kaptanına ve ait olduğu şirkete, gemideki evrak eksikliğinin tamamlanması, isim mülkiyet devrinin yasal şekilde çözüme kavuşturulması ve devam eden hukuki süreçler hakkında bilgi verilmesi istendi.
Bir leasing şirketinden kullanılan kredi kaynağıyla Mısırlı armatör tarafından satın alınan gemi, eksikliklerin giderilmesi sürecini başlattığı sırada ikmal için gittiği Yeniköy mevkisi açıklarında 28 Eylül 2014'te karaya oturup Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörlerce kurtarıldı. Tekrar Bozcaada açıklarındaki demir bölgesine getirilen gemi, demirleyip beklemeye alındı.
Burada yaklaşık 3 ay bekleyen, 88 metre uzunluğunda ve 2 bin 250 groston ağırlığındaki bin 267 ton kuru soğan yüklü gemi, 29 Aralık 2014'te kuvvetli fırtınanın etkisiyle gece yarısı demir tarayıp (rüzgar veya akıntı yüzünden çıpasını sürümek) Beylik Koyu önlerinde karaya oturdu.
Gemi kaptanının durumu Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğüne bildirmesinin ardından bölgeye güvenlik amacıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait "Kurtarma-7" römorkörü gönderildi. Yapılan kontrollerde geminin sahile çok yakın mesafeye kadar ulaştığı, can kaybının yaşanmadığı, çevre kirliliği meydana gelmediği rapor edildi. Gemideki 5 personel ise aynı gün karadan tahliye edildi.
Geminin yerinde sökümünün yapılarak kaldırılması kararının ardından İzmir'den bölgeye gelen Efekan Gemi Söküm ve Nakliye Şirketi, geçen hafta çalışmalara başladı.
Görevli ekipler karaya oturmuş halde bulunan gemide ilk olarak ambarlarında yüklü bulunan ve çürüyen soğanları paketledi. Daha sonra geminin iç tefrişatı, yaşam mahalli ve baş tarafından söküm işlemlerine başlayan şirket, adanın "davetsiz misafiri"nin söküm çalışmalarında yüzde 40'lık bölümü tamamladı.