Bozcaada, Hidrojen Enerji Adası Oldu
Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü'nün (UNIDO) ortak kuruluşu olan Uluslararası Hidrojen Enerji Teknolojileri Merkezi (ICHET) tarafından 'Bozcaada Hidrojen Adası Projesi' kapsamında, 1 milyon 500 bin dolara inşa edilen Hidrojen Enerji Üretim Tesisi hizmete açıldı.
Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü'nün (UNIDO) ortak kuruluşu olan Uluslararası Hidrojen Enerji Teknolojileri Merkezi (ICHET) tarafından 'Bozcaada Hidrojen Adası Projesi' kapsamında, 1 milyon 500 bin dolara inşa edilen Hidrojen Enerji Üretim Tesisi hizmete açıldı.
Bozcaada'da, pilot uygulama kapsamında kaymakamlık veya 20 evin enerji ihtiyacını karşılayacak Hidrojen Enerji Üretim Tesisi'nin açılışı için düzenlenen törene Bozcaada Kaymakamı İbrahim Çenet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Hayati Çetin, Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, UNIDO-ICHET Türkiye Genel Direktörü Dr. Mustafa Hatipoğlu, eski bakanlardan Kutlu Aktaş ve çok sayıda davetli katıldı.
UNIDO-ICHET Türkiye Genel Direktörü Dr. Mustafa Hatipoğlu, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü'nün (UNIDO), enerji üretimi zor ve pahalı olan uzak adalarda hidrojen teknolojilerinin kullanılmasına önem verdiğini belirtti. Hatipoğlu, Hidrojen Adası uygulamalarının temeli, mevcut olduğu zamanlarda rüzgar, güneş, su gibi yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretmek ve onu doğrudan kullanmak, ihtiyaç fazlası enerjiyi ise hidrojen olarak depolamak, 'pik' olarak nitelenen enerjinin fazla kullanıldığı saatlerde veya ihtiyaç duyduğu anlarda ya da ulaşım araçlarında kullanmaktır. Bozcaada anakara elektrik şebekesine bağlı olması nedeniyle bu tarifeye tam uymasa da hidrojen adası teknolojilerinin gösterimi için uygun bir yer. Buradan elde edilecek tecrübe diğer uygulamalara temel teşkil edecek. Ayrıca, Bozcaada'ya monte edilen sistemler sabit değil, taşınabilir sistemler" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Hayati Çetin, "Türkiye, diğer ülkelerle kıyasladığında, son 7-8 yıl içinde Çin'den sonra en fazla enerji tüketim oranına sahiptir. Türkiye çok hızlı bir değişim içinde. Artan nüfusu, gelişen sanayisi, artan refah payı enerjiye olan ihtiyacı da artırıyor. 2000 yılında Türkiye'nin elektrik kurulu gücü 26 bin megavattı. 10 yıl içinde bu rakam ikiye katladı. Bugün 51 bin megavatı aşmış durumda. 2023'e kadar iki kat daha artması bekleniyor. Talebin ise 210 milyar kilovat/saatten 10 yıl içinde 500 milyar kilovat/saatin üzerine çıkması hesaplanmakta" dedi.
Bozcaada Kaymakamı İbrahim Çenet, "Adamızın, batı burnunda 17 rüzgar tribünümüz var. Bu, Türkiye'de nasıl bir ilk ise ve bugün bütün dünya bu enerji arzını konuşup uyguluyorsa bugün biz de bulunduğumuz Avrasya coğrafyasında, Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da gerçekten bu bölgeye hitap edecek aynı zamanda bir teknolojik laboratuar olarak da hizmet edecek güzel bir projeye evsahipliği yapıyoruz. Bozcaada'da her gün iç içe yaşadığımız güneş ve rüzgar gibi bu iki tabi kaynağın hidrojen taşıyıcısıyla bir enerjiye dönüştürüp depolayabilmek ve bunu da hükümet konağımızda kullanabilmek çok önemli. Adada suyla çevrili bir hayat yaşıyoruz. Eğer elektrik kesilirse, haftalarca, belki aylarca elektriksiz kalabiliriz. Onun için bu şekilde yerinden projeler çok önemli" dedi.
Konuşmaların ardından törene katılan protokol üyeleri birlikte kurdelesini kesip tesisin açılışını yaptı. UNIDO-ICHET Türkiye Genel Direktörü Dr. Mustafa Hatipoğlu, törene katılanlara tesisi gezdirip, bilgi verdi. Hatipoğlu ve Bozcaada Kaymakamı İbrahim Çenet, birlikte düğmeye basıp, tesiste enerji üretimini başlattı.
BG, EK (İÖ/RT) - Çanakkale / Bozcaada