Böyle Olur İtfaiyecilerin İftarı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, en zor şartlarda bile yangına müdahele ediyor
Ekipler, bazen yangın alarmına iftar sofrasında yakalanıyor. 30 saniyede araçlara binerek hareket eden itfaiyeciler, yılda ortalama 45 bin olaya koşuyor.İstanbul’da görev yapan Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri her hangi bir ihbara karşı 24 saat nöbet tutuyor. Hayatlarının büyük bir kısmını görev yaptıkları binada geçiren itfaiyeciler her anlarında alarma yakalanabiliyor. İtfaiyeciler iftar veya sahur sofrasını yarıda bırakarak 30 saniyede araçlarına biniyor. Yaklaşık 6 dakikada olay yerine ulaşan İstanbul itfaiyesi personeli, görev yerlerinde Ramazan ayının bütün maneviyatını yaşıyor.
İFTAR SOFRASINDAN YANGINA
En zor şartlar altında bile, başarıyla görev yapan itfaiye personelini, her anlarında alarma yakalanabiliyorlar. Ekipler Ramazan ayı sebebiyle, iftar veya sahur sofrasında gelebilecek ihbarlara karşı sürekli hazır bekliyor. Bir ihbarın gelmesi durumunda ise ekipler, iftar sofrasını bile yarıda bırakıyor. 30 saniye içinde araçlarını hareket ettiren itfaiyeciler, yaklaşık 6 dakika içinde olay yerine gidiyor. Avrupa standartlarında ise bu oran yaklaşık 5 dakika.
İFTAR SONRASI SEMAVERLER TÜTÜYOR
Fatih İtfaiye Amirliği’nde 3 vardiya görev yapan 60 personel, güne ise spor yaparak başlıyor. İftarın ardından ise itfaiye personeli arasında arkadaşlık en üst seviyeye çıkıyor. Hazırlanan semaverde demlenen çaylar, acı tatlı hatıralar eşliğinde yudumlanıyor. Bahçede otururken bile, itfaiye erleri gözlerini alarm ışıklarından ayırmıyor. Ekipler, hazır olduklarını her an göstermek için sık sık tatbikat yapıyor. Hızla çıkış yapan ekipler, kıyafetlerini araçların içinde giyiniyor.
“BİZİ EN ÇOK ÜZEN, NE ZAMAN VARACAĞIZ STRESİ”
İtfaiyeciliğin her zaman zorlukları olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Fatih İtfaiye Grup Amiri Hasan Karakaş, “Sıkıntılı olay ve operasyonlara müdahale ediyoruz. İtfaiye teşkilatımız 97 istanyonda, 4 bin 500 personel ile İstanbul halkına hizmet ediyor. Malzeme, araç, gereç noktasında her hangi bir sıkıntısı yok. Bizi en çok üzen, ihbar geldiği zaman olay yerine ne zaman varacağız stresi. Bu konuda vatandaşlarımızın araçlarını uygun yerlere park etmesi, trafikte itfaiyeye öncelik vermesi bizim en çok isteğimiz. İtfaiyecilerimiz yangından, olaydan korkmuyor. Olaya yetişememekten korkuyor. Bu anlamda sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.
“NAMAZ KILARKEN BİLE ALARM GELEBİLİYOR”
Ramazan ayının kutsallığına dikkat çeken Karakaş, “itfaiyecilerimiz, inançlı arkadaşlarımız. Oruçlarını tutuyorlar. Bir mahmurluk içindeler ama ihbar geldği zaman hiç fark etmeksinizin, olaya en kısa zamanda ulaşmaya çalışıyoruz. İhbar anı hiç fark etimiyor. Bu iftar sofrasında, namazan kılarken, tuvaletteyken de olabilir. İhbar ışığı yandığı zaman arkadaşlarımız 30 saniye içinde, araçların tekeri dönecek şekilde hazır bulunmak zorundalar. Olay yerinde bir çocuğun veya yaşlı birinin 3-5 saniye canına mal olabilir. Onun için saniyeler bizim için çok önemli” diye konuştu. Ramazan ayı sebebiyle unutkanlığın ve dalgınlığın arttığını belirten Hasan Karakaş, “Vatandaşlarımız, bazen yemekleri ocak üstünde, fişleri prizde unutabiliyor. Bundan kaynaklı yangın Ramazan ayında olabiliyor.
KAPALI ALANLARDA SİGARA YASAĞI, YANGINLARI AZALTTI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, Tuzla’dan Silivri’ye 97 istasyonda, 4 bin 500 personel ile çalışıyor. Günde yaklaşık 150 yangın olayı meydana gelirken, yılda ise 45 bin olaya müdahale ediliyor. En çok yangın hafta sonu çıkarken, çıkış sebepleri arasında ilk sırayı sigara koruyor. Ancak kapalı alanlarda sigara yasağının gelmesiyle, yüzde 50 olan sigaradan yangın çıkma olayı, yüzde 47’lere geriledi.
Yaz aylarında yangın vakaları ise artıyor.
HABER: REFİK FİDAN