Bodrum'da Doğalgaza İlgi Düşük ve Milas'ta Hiç Abone Yok
BOTAŞ tarafından getirilmesi planlanan doğalgazla ilgili abonelik duyurusuna, Muğla'nın Bodrum ilçesinde ilgi az olurken, Milas'ta hiç abone yok.
Muğla'nın Bodrum ve Milas ilçelerine Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından getirilmesi planlanan doğalgazla ilgili bir ay önce Kaymakamlığın yaptığı abonelik duyurusu ile ilgili, Bodrum'da 98 kişi abonelik için başvuru yaparkenken, Milas'ta ise hiç abone bulunamadığı ortaya çıktı.
Bodrum Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, acil toplantı düzenleyip, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu son başvuru tarihinin uzatılması veya 2014 yılına hazırlık için çeşitli oda, dernek ve belediye başkanlarından oluşan bir heyetle gerekli görüşmeler yapmayı amaçladıklarını ifade edip, "Ayağımıza kadar gelen fırsatı kaçırmayalım." uyarısında bulundu.
Muğla'nın Bodrum ve Milas ilçelerine Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından verilmesi planlana doğalgaz için bir ay önce Bodrum Kaymakamlığı tarafından yapılan anons ve duyurularla vatandaşlardan 335 TL karşılığında abone olmaları istendi. BOTAŞ'ın elektrik abonelerinin yüzde 60'ın üzerinde dogalgaz abonesi yapılması durumunda ilçeye doğalgaz verilebileceği belirtildi. Ancak, buna rağmen doğalgaz aboneliği için Bodrum'da 98 kişi başvururken, Milas'ta hiç abone kaydı yapılamadı. Bugün makamında acil toplantı düzenleyen Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Belediye Başkan Vekili Taner Uslu, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Esnnaf ve Sanatkarlar Odası İkinci Başkanı Erdoğan Başeğmez ve Bodrum Otelciler Derneği (BODER) ve belediye yetkilileriyle biraraya geldi.
KAYMAKAM'DAN 'FIRSATI KAÇIRMAYALIM' UYARISI
Kaymakam Gödekmerdan, toplantı sonrası yaptığı yazılı açıklamada, BOTAŞ tarafından ilçemize getirilmesi planlanan doğalgaz ile ilgili olarak Muğla Özel İdare Hesabı'na yatırılması gereken 335 TL abone ücretinin son günün 29 Ekim olduğunu belirtip, "Bu bedel, 22.02.2013 tarih ve 2013/4347 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre tespit edildi. BOTAŞ'ın doğalgaz hattı ihalesi yapabilmesi için yatırım sermayesi olarak il ve ilçelerin yeterli çoğunluğu sağlaması gerekiyor. İhalesi yapılan Muğla Merkez, Yatağan, Ula İlçeleri ile Bayır Beldesi'nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Kurul Kararı'na göre 6 ay içinde fiilen çalışmalara başlayacak. 18 ay içerisinde yerleşim alanlarına dağıtım şebekesiyle gaz sunumuna başlayacak. Vatandaşlarımız ve işletmelerimiz bireysel altyapı için başta maliyeti olacak ancak kısa sürede yapılan maliyet amorti edilebilecek. Doğalgaz enerjisinin hem ısınma, hem sıcak su hem de mutfak ocaklarında kullanılarak üçünün bir arada olmasından dolayı elektrik ve tüp gaz maliyet toplamından daha düşük olacak. İlçemizin ılıman ikliminin etkisiyle sarfiyatın az olmasından dolayı elektrikten tasarruf edilebilecek, temiz enerji olduğu için kullanım açısından avantajları olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu son başvuru tarihinin uzatılması veya 2014 yılına hazırlık için çeşitli oda, dernek ve belediye başkanlarından oluşan bir heyetle gerekli görüşmeler yapacağız. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını istiyorum. Ayağımıza kadar gelen fırsatı kaçırmayalım." dedi.
'ŞU ANDA KİMSENİN ISINMA SORUNU YOK'
Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon ise, yaptığı açıklamada, "Bugün yaptığımız toplantıda öğrendiğimiz abonelik sayısı Milas'ta ve Bodrum'da beklediğimiz gibi oldu. Çünkü BOTAŞ yüzde 60 abonelik sınırı doğru değil. Bodrum, Yatağan ile bir tutulamaz. Çünkü Bodrum'da bir otel 1500 konutluk gaz kullanıyor. Bu otellerin büyük bölümü de zaten sıkıştırılmış gaza geçti yani doğalgaza ihtiyacı yok. Şu anda kimsenin ısınma sorunu yok. Bu abonelik sistemi ile Bodrum'a ve Milas'a doğalgaz getirilmesi mümkün değil. Bu durumu önümüzdeki ay BOTAŞ Genel Müdürü'ne giderek bölgenin gerçeklerini anlatacağım. Bakanlar Kurulu kararı var ama bu Bodrum'un gerçeklerini yansıtmıyor. Abonelik o nedenle hüsran oldu." dedi. - Muğla