Botan Çayındaki Ani Su Yükselmesine Protesto
Siirt'te Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu üyesi bir grup, Botan Çayında 6 kişinin ölümüne neden olan olayı protesto için basın açıklaması yaptı.
Siirt'te Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi bir grup, Botan Çayı'nda 6 kişinin ölümüne neden olan olayı protesto için basın açıklaması yaptı.
KESK Siirt Şubesi önünde toplanarak Güres Caddesine kadar yürüyen grup adına, basın açıklamasını okuyan Osman Yüztaş, bugüne kadar barajdan ani su bırakılması sonucu çok sayıda kişinin öldüğünü söyledi.
Yüztaş, 2011 yılında 45 günde aynı nedenle 17 kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, tehlikeleri bildirmek için sadece baraja yakın bir bölgede siren sesini duyuracak sistemin kurulduğunu kaydetti.
Görgü tanıklarını, suların aniden yükseldiğini ve piknik yapan ailelerin bu şekilde sulara kapıldığını anlattığını anımsatan Yüztaş, şöyle konuştu:
"Bu katliam bir basın açıklaması ile geçiştirilecek bir durum değildir. Bu daha başlangıç diyoruz. Bugünden itibaren Siirt'teki tüm sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve gönüllü çevrecilerle birlikte bu mücadele, katliamda sorumluluğu bulunanların hesabı soruluncaya kadar devam edecek."
Olaydan 9 gün önce Siirt Valiliğince İl Taşkın Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldığını bildiren Yüztaş, buna rağmen önleyici kararların alınmadığını savundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP İl Başkanı Nevaf Bilek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Siirt İl Başkanı Mehmet Ata İnan ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Başkanı Yılmaz Çınar da açıklamanın yapıldığı yere gelerek gruba destek verdi.
Botan Çayı'nın aniden yükselmesi nedeniyle suya kapılan Semanur (10), Seval (5), Betül (8) ve babaları Osman Parlaküşer (34) ile Ahmet (28) ve ağabeyi Fikret Tente (34) hayatını kaybetmişti.