Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Genel Kurul'da gerginlik: 'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

Bosna Savaşıyla Silinmek İstenen Osmanlı Eserleri Yeniden İhya Edildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

IRCICA Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Amir Pasic, Osmanlı mimarisini ve Balkanlar’da yapılan çalışmaları anlattı.

IRCICA Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Amir Pasic, Osmanlı mimarisini ve Balkanlar'da yapılan çalışmaları anlattı.

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Kültür ve Tarih Konferansları'nın beşincisi Ördekli Kültür Merkezi'nde yapıldı. İslam Tarihi ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Amir Pasic'in konuşmacı olarak yer aldığı konferansta, 'Osmanlı mimari mirası, dünü, bugünü ve geleceği' ele alındı. Konferansta, Osmanlı'nın mimari açıdan çok önemli eserlere sahip olduğunu ifade eden Pasic, "IRCICA olarak bizim ana çalışmamız Osmanlı ve İslam mimarisinin korunması. Hedefimizde ise Türkiye ve Balkanlar'daki eserler var. Gerek Türkiye'deki gerekse de Balkanlar'daki Osmanlı mimarisinin korunması ve o dönemden kalma eserlere sahip çıkılması son derece mühim. UNESCO dünya üzerinde binden fazla eseri koruma altına alırken, bu eserlerden sadece 9 tanesi Osmanlı dönemine ait. Sayının bu kadar az olmasından dolayı bu yapıların korunması hayati önem taşıyor. Aslında bu sayının en az 50 olması gerekir. Bu sayının arttırılması için çalışmamız gerekiyor" dedi.

Bursa'nın Osmanlı dönemi eserlerin korunması adına örnek çalışmalara imza attığını ifade eden Prof. Dr. Amir Pasic, "Bursa'yı gezdiğimizde Osmanlı dönemi eserlerinin restore edildiğini görüyoruz. Bu çalışmaları görmek bizler için çok sevindirici. Bursa'nın UNESCO için hazırlamış olduğu rapor gerçekten mükemmeldi. Hanlar bölgesi, sultan külliyeleri ve Cumalıkızık köyünün UNESCO dünya mirası listesine girmesiyle Bursa'nın değerleri evrensel olarak tescillendi. Bursa'nın turizm ve ekonomik yapısının da bu tarihi eserler çevresinde yapılandırılması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

BOSNA SAVAŞIYLA SİLİNMEK İSTENEN OSMANLI ESERLERİ YENİDEN İHYA EDİLDİ

Konferansta Bosna'daki Osmanlı yapılarına da dikkat çeken Prof. Dr. Amir Pasic, "Bosna Savaşı sırasında Osmanlı'ya ait tüm eserlerin yıkılarak yok edilmesi hedeflenmiştir. Ancak Sırplar bunu başaramadı. Savaş döneminde bine yakın Osmanlı'dan kalma yapı yıkıldı. Bu eserlerin neredeyse tamamı yenilendi. Yenilenmesi gereken sadece 10 eser kaldı. Bu konuda Türkiye'den çok ciddi destek görüyoruz. Türkiye'den birçok kurum Balkanlar'daki eserlerin yenilenmesini üstlenmiş durumda. Saraybosna'daki Başçarşı'nın restorasyonu da Osmangazi Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleştirildi. Bu konuda büyük emeği olan Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar'a teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Konferans sonunda Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu, Prof. Dr. Amir Pasic'e çini tabak takdim etti. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title