Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi'nin İzetbegoviç ve Mladic Kıyaslaması Tepki Çekti
Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt'in, savaş suçlusu Ratko Mladic ile merhum Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'i kıyaslaması, siyasi partiler ve yetkililerden sert tepkiler aldı. Schmidt'in açıklamaları, Mladic'in savaş suçları ve İzetbegoviç'in bağımsızlık mücadelesi bağlamında 'skandal' olarak değerlendirildi.
Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt'in, savaş suçlusu Ratko Mladic ile bağımsız Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'i kıyaslaması tepkiyle karşılandı.
Schmidt, katıldığı bir televizyon programında, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) tarih derslerinde savaş suçluları Mladic ve Radovan Karadzic'in öğrencilere "kahraman" olarak öğretilmesi meselesini değerlendirirken Mladic ve İzetbegoviç'i aynı cümlede kullandı.
Yüksek Temsilci'nin, "Eğer Mladic ve İzetbegoviç'i kabul edilemez bir biçimde görüyorsak neden onların fotoğraflarını (ders kitaplarına) koyuyoruz?" değerlendirmesine ilk tepki, merhum İzetbegoviç'in kurucusu olduğu Demokratik Eylem Partisinden (SDA) geldi.
SDA'dan yapılan yazılı açıklamada, savaş suçlusu Mladic ve merhum cumhurbaşkanı İzetbegoviç'in aynı cümlede kıyaslanmasının "skandal" bir açıklama olduğu belirtildi.
Mladic'in Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşta işlediği suçlar nedeniyle uluslararası mahkemeler tarafından "savaş suçlusu" ilan edildiği anımsatılan açıklamada, "İzetbegoviç ise savaş zamanında Bosna Hersek ordusuna liderlik etmiş, ülkenin bağımsızlığı için mücadele etmiş bir isim." ifadesine yer verildi.
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic de Schmidt'in açıklamasına tepki göstererek "Bağımsızlık savunmamız ve mücadelemizin bize saldıran ve öldüren tarafla kıyaslanmasına izin vermeyeceğiz." dedi.
Konakovic, merhum lider İzetbegoviç'in savaş suçlusu Mladic ile aynı cümlede kullanılması ve kıyaslanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Bosna Hersek Federasyonu Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Adnan Delic de Schmidt'e seslenerek "Ne yani, çocuklarımıza bir ülkeyi savunan ile o ülkeyi yok etmek isteyeni aynı kefeye koymalarını mı öğretmeliyiz?" ifadesini kullandı.
Bosna Hersek'te OHR ve Yüksek Temsilci
Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'nın getirdiği karmaşık siyasi yapının yanı sıra ülkede yine Dayton ile oluşturulan Bosna Hersek Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) ihtiyaç durumunda yasa çıkartabilecek yetkiye sahip bulunuyor.
OHR, uluslararası toplum adına Bosna Hersek'te barış anlaşmasının uygulanmasını denetliyor. Yüksek Temsilcilik, ülkede faaliyet gösteren uluslararası kurumların etkinliklerini de koordine ediyor.
Birleşmiş Milletlere (BM) her yıl Bosna Hersek'teki gelişmeler ve sorunlarla ilgili rapor sunan Yüksek Temsilci, "Bonn yetkileri" olarak bilinen geniş yetkilere sahip. Yüksek Temsilci, Devlet Başkanlığı Konseyinin üyeleri dahil olmak üzere ülkede barışın uygulanmasına engel olan kişileri görevden alabiliyor, ihtiyaç durumunda yasa çıkartabiliyor.