Haberler

Bosna Hersek'te Osmanlı Mirası Uluslararası Tarih Sempozyumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Develi: "Bosna Hersek'e duyduğumuz sevgi, bağlılık, muhabbet, kelimelerle anlatılabilecek bir muhabbet değildir"

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, "Bosna Hersek'e duyduğumuz sevgi, bağlılık, muhabbet, kelimelerle anlatılabilecek bir muhabbet değildir. Bu muhabbetin, sevginin, bağların yüzyıllar boyunca devam edebilmesi için yeni yollar bulmak, var olan yolları güçlendirmek zorundayız" dedi.

"550 Yılın İzinde Bosna Hersek Osmanlı Mirası Uluslararası Tarih Sempozyumu", Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen açılış programıyla başladı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı  Develi, yaptığı konuşmada, enstitülerinin 25 ülkede kurulu 32 kültür merkeziyle, Türkiye'nin kültürel alanda tanıtılması için faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getirdi.

Öncelikle Türkiye ile tarihsel ortaklığı olan halklara yönelik enstitüler açtıklarını aktaran Prof. Dr. Develi, "İlk kültür merkezimiz Saraybosna'da açıldı. Bunun özel bir önemi var elbette. Saraybosna'nın Türkiye için, Türkiye vatandaşları için ayrı bir yeri, değeri var. Oraya duyduğumuz sevgi, bağlılık muhabbet kelimelerle anlatılabilecek bir muhabbet değildir. Bu muhabbetin, sevginin, bağların yüzyıllar boyunca devam edebilmesi için yeni yollar bulmak, var olan yolları güçlendirmek zorundayız" dedi.

Türkçe'nin yüzyıllar boyunca Balkanlar'da iletişim dili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Develi,  şöyle devam etti:

"70 yıl 80 yıllık bir kopuşun arkasından ortak iletişim yollarımız arasına Türkçe'nin katılması, bizim temel arzularımızdan birisidir. Bosna-Hersek hükümeti, kanton yönetimleri bütün entelektüeller, bizim oradaki faaliyetlerimize canı gönülden destek oluyorlar. Kurslarımız ziyadesiyle ilgi görüyor. Onun dışında Türkçe'nin orta öğrenim müfredatında ikinci yabancı dil olarak kabul edildiğini, eğitime başlandığını tekrar haber vermek istiyorum. Bu önemli bir gelişme. İngilizce'den sonra Türkçe'nin ikinci yabancı dil olarak Bosna'da müfredata girmiş olması, Bosna halkının ortak kültürümüze, esasen kendi kültürlerine ve hafızalarına olan ilgisini, gelecek için de bu ortak geçmişten kaynaklanan bir vizyon sahibi olduklarını gösteriyor. Bugün 5 bine yakın Boşnak genç, 6. ve 7. sınıflarda, orta öğrenimde Türkçe öğreniyor."

Bu gelişmelerin iki ülke arasındaki geçmişten gelen bağları daha da kuvvetlendireceğini dile getiren Prof. Dr. Develi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile daha bir çok alanda işbirliği yapmayı istediklerini belirterek, üniversite yetkililerine teşekkür etti.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Saraybosna'ya kendisinin de pek çok kez gittiğini ve bu bölgeye büyük yakınlık duyduğunu dile getirerek, sempozyum katılımcılarına teşekkür etti. Aydın, "Bosna bizim geleceğimizdir, ufkumuzdur. Boşnaklar bugün Fatih'in ordularıyla şehre girdiği yere 'Kapu' demektedirler. Ben inanıyorum ki bu kapı bizlere, Boşnaklar ile ortak geleceğimizi de açmaktadır" ifadelerini kullandı.

Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir, üniversitelerinin kısa sürede büyük bir atılım gerçekleştirdiğini ve pek çok alanda "ilklerin üniversitesi" olduğunu söyledi. Üniversitelerinin küresel ısınmadan fakirlikle mücadeleye kadar pek çok konuda çalışma yürüttüğünü, bunların yanı sıra değerlere sahip çıkma konusunu da kendilerine görev edindiğini dile getirdi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde, bu bölge insanından ve coğrafyasından bir Anadolu kenti ve insanından bahseder gibi söz ettiğini dile getirerek, "Anadolu insanları, bu coğrafya insanlarıyla hep aynı mutlulukları ve acıları yaşadı. Hikayelerimiz hep aynı oldu. Onun için bugün bir Bosnalı kahramanın mezarı başında hüzünlenerek dualar ediyoruz. Onun için bir Bosnalı kahraman gazi, kendini Türkler ve Türkiye için feda etmek için hazır olduğunu söyleyebiliyor" diye konuştu.

Üniversitenin Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fahameddin Başar da sempozyumun düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Bakanı Davutoğlu'nun mesajı

Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Dönmez, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun mesajını katılımcılara iletti.

Davutoğlu'nun mesajı şöyle:

"Gönlümüzde özel bir yeri olan Bosna Hersek'e, Bosna Hersekli kardeşlerimize, 550 Yılın İzinde Bosna Hersek Osmanlı Mirası Uluslararası Tarih Sempozyumu'nun katılımcılarına en içten selamlarımı iletiyorum. Türkiye ile Bosna Hersek arasında tarihten gelen sağlam gönül bağlarının günümüze taşınması ve bu bağın pekiştirilerek ortak kültür mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılması konusunda kararlı olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bugün başlayan 550 yılın izinde Bosna Hersek'te Osmanlı Mirası Uluslararası Tarih Sempozyumu'nun da Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki köklü tarihi ve kültürel bağları daha iyi anlamaya ve geliştirmeye yönelik değerli katkılarda bulunacağına inanmaktayım. Bu sempozyumun aynı zamanda Osmanlı döneminde Balkanlar'daki çok kültürlü toplumsal yapının nasıl başarıyla yaşatabildiğinin anlaşılması bakımından da yarar sağlayacağını düşünüyorum. Yaşadığı acılar çok taze olsa da, tarihe bakıldığında Balkanlar ve özellikle Bosna Hersek, Osmanlı yönetimi altında uzun ve kesintisiz barış ve huzur döneminin yaşandığı, kültürel ve insani değerlerin gelişip kaynaştığı ender yerlerden biridir. Bu kaynaşma ve değişik kültürlerin birarada yaşama geleneğinin başarılarını doğru şekilde irdeleyebildiğimiz ölçüde geleceğe de taşıyabileceğimize, gelecek nesillere bu değerleri hediye edebileceğimize inanmaktayım. Zeytinburnu Belediyesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesiyle organizasyonda emeği geçen tüm kurum, kuruluş, akademisyen ve şahıslara yaptıkları bu çok değerli katkıdan ötürü teşekkürlerimi sunuyor, üstün başarı diliyor, tüm katılımcılara saygılar sunuyorum."

Sempozyuma, Başkan Yardımcısı Bülent Arınç ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da tebrik mesajı gönderdi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ile üniversitenin Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fahameddin Başar da sempozyumun düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Sempozyum

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin, Yunus Emre Enstitüsü, Türk Tarih Kurumu ve Zeytinburnu Belediyesinin katkılarıyla düzenlediği "550 Yılın İzinde Bosna Hersek Osmanlı Mirası Uluslararası Tarih Sempozyumu", bugün ve yarın yapılacak oturumların ardından 10 Kasım'daki sosyal programla sona erecek.

Sempozyumda Türk ve yabancı üniversitelerden 25 kadar öğretim üyesi tebliğ sunacak. Yarınki oturum ise Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yerleşkesi'nde yapılacak. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title
Close