Bosna Hersek'te "Genç Türkologlar Dil Sempozyumu"
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, "Uluslararası Genç Türkologlar Dil Sempozyumu" başladı.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, "Uluslararası Genç Türkologlar Dil Sempozyumu" başladı.
Türk Dil Kurumu (TDK) ve Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu (GENÇKONFED) iş birliğinde Bosna Hersek'te düzenlenen "Balkan Dil Kültür Gençlik ve Spor Festivali" kapsamındaki iki gün sürecek sempozyumda, Türkiye'den gelen akademisyen ve araştırmacılar Türk dilini anlattı.
TDK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sempozyuma Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden araştırmacıların katıldığı belirterek, "Festival kapsamında aynı zamanda GENÇKONFED'in katkılarıyla 'Biz Aynı Hikayenin Çocuklarıyız Şenliği' de düzenlenecek." dedi.
Sempozyumda genç araştırmacıların oluşturduğu "Anadolu Mektebi"nin Mehmet Akif Ersoy konulu seminer düzenleyeceğini dile getiren Çakıcı, "Merhum Aliya İzetbegoviç'in, ortak hafızamızın mekanı olan bu güzel coğrafyaya hizmeti olan Bilge Kral'ın mezarını ziyaret edeceğiz. Bosna Hersek şehitlerinin ruhuna fatiha okuyarak faaliyetlerimizi tamamlayacağız." diye konuştu.
Çakıcı, sempozyumda Türk dilini konu alan bildirilerin ele alınacağını söyleyerek, Türkolojinin tüm konularının 2 gün boyunca Saraybosna'da anlatılacağını belirtti.
TDK'nın "Boşnakça-Türkçe Sözlük" yayımladığını sözlerine ekleyen Çakıcı, sempozyumda sözlüğe ilişkin tanıtım toplantısının yapıldığını ifade etti.
"2017'yi 'Türk Dili Yılı' ilan ettik"
TDK Bilimsel Çalışmalar Müdürü Vekili Yaşar Yılmaz da TDK'nın eski Türkçe'den başlayarak dilin geçirmiş olduğu evreler ve değişikler üzerine birçok seminer ve konferans düzenlediğine işaret ederek, "Türkiye sahasının dışında lehçeler dediğimiz alanlarla ilgili yayımlar yaptık. Bunun dışında akraba topluluklarımız olan Balkanlar'da Boşnakça-Türkçe Sözlük hazırlandı." diye konuştu.
Balkanlar'la ilgili faaliyetlerin devam edeceğini vurgulayan Yılmaz, "TDK çalıştığı konular bakımından bugüne kadar bin 200 kitap yayımladı. Bunun dışında bu yıl 8. Dil Kurultayı'nı yaptık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde 2017 yılını 'Türk Dili Yılı' ilan ettik." dedi.
Yılmaz, dil yozlaşmasının son derece olumsuz etkileri olduğunun altını çizerek, Bosna Hersek'te yapılan sempozyumun, ilmi faaliyetleri Türkiye sınırları dışında da yürütmeyi amaçladığını ve Balkanlar'ın bunu hak ettiğini söyledi.
"Biz Aynı Hikayenin Çocuklarıyız Şenliği"
Başkentte yarın sona erecek sempozyumun ardından "Balkan Dil Kültür Gençlik ve Spor Festivali" kapsamında, Saraybosna ve Mostar'da "Biz Aynı Hikayenin Çocuklarıyız Şenliği" düzenlenecek.
GENÇKONFED Genel Başkanı Bilal Okudan konuyla ilgili, Balkanlar'ın Türkiye'nin özel ilgi gösterdiği bölgelerden biri olduğunu söyledi. Okudan, "Tarihi bağlarımız ve iyi komşuluk ilkesi ışığında her geçen gün ilişkilerimiz daha da kuvvetleniyor." diye konuştu.
GENÇKONFED'in "Biz Aynı Hikayenin Çocuklarıyız" temasıyla festivale katkıda bulunmak istediğini aktaran Okudan, "Sportif etkinlikler, yarışmalar, sokak gösterileri ve farklı birçok etkinlikle Türkiye ve Balkanlar'dan gençler bir araya gelecek." ifadesini kullandı.
TDK ve GENÇKONFED iş birliğinde düzenlenen festival 4 Ağustos'ta sona erecek.