Haberler

Bosna'da Vakıf Arazileri Tika Desteğiyle Tarıma Açılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TİKA, Bosna Hersek'in Biyelyine ve Yanya bölgesinde ilk kez İslam Birliği'ne (Diyanet) ait arazilerde tarım yapılacak olması nedeniyle traktör, biçerdöver, sulama makinaları bağışında bulundu Kırsal kesimlerde tarımı canlandırmayı hedefleyen, geri dönüşleri hızlandıracak ve Boşnak genç nüfusun Avrupa ülkelerine göçünü önlemeyi hedefleyen projeyle özellikle kırsal kesimde yoğun olan işsizliğin de önüne geçilmesi hedefleniyor TİKA'nın Bosna Hersek Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç: "TİKA sadece tarihi eserlerin onarımı ile değil, Bosna Hersek'in gündeminde olan işsizlik gibi sorunların da çözülmesi için çalışıyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Bosna Hersek'in kuzeyinde yer alan ve Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı Biyelyina ve Yanya şehirlerinde ilk kez İslam Birliği'ne (Diyanet) ait arazilerde tarım yapılacak olması nedeniyle traktör, biçerdöver, sulama makinaları gibi ekipman bağışında bulundu.

Bosna Hersek'teki savaş döneminde Boşnaklar'a yönelik büyük katliamların yaşandığı Biyelyina ve Yanya kentlerinde, topraklarına geri dönen Boşnaklar'ın işsizlik sorununa çözüm bulmak amacıyla İslam Birliği Meclisleri, bölgedeki 510 dönümlük vakıf arazisinin tarıma açılması yönünde karar aldı. Bosna Hersek'te vakıf arazilerinin tarıma açılması yönünde ilk kez alınan bu karara, TİKA ise ekipman desteğinde bulundu. TİKA'nın aldığı 2 traktör ile biçerdöver, mısır ekim ve sulama makinaları ile pullukların teslimi amacıyla Yanya kentindeki Atik Camii bahçesinde tören düzenlendi.

Törene, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç, TİKA Saraybosna Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, Biyelyina ve Yanya İslam Birliği Meclisi temsilcileri ile çok sayıda Boşnak vatandaş katıldı.

TİKA Koordinatörü Dr. Oruç, törende Boşnakça olarak yaptığı konuşmada, TİKA'nın 20 senedir Bosna Hersek'te birbirinden önemli projeler gerçekleştirdiğini, bugün de yine ülke tarihinde bir ilk denecek projeyi hayata soktuklarını söyledi.

Ülkedeki vakıf arazilerinin ilk kez tarıma açıldığını ve bu sayede bölgedeki işsiz halkın söz konusu arazilerde tarım yapma imkanı bulacağını belirten Dr. Oruç, "Bu bizim için çok önemli bir proje. Böyle bir yardımı ilk defa Biyelyina ve Yanya'da gerçekleştirdik. Projenin, bölgedeki tarımın gelişmesi için önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Bosna Hersek'te işsizliğin en büyük sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Dr. Oruç, bugün gerçekleştirilen projeyle 80 ile 100 arasında vatandaşın iş sahibi olacağını, Boşnak genç nüfusun Avrupa ülkelerine göçünü önleyebileceğini kaydetti.

Dr. Oruç, vakıfların tarih boyunca toplumsal sorunların çözümü için çalıştığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bosna Hersek ve Türkiye'yi birbirine bağlayan şeylerden biri de vakıf kültürüdür. Bu projenin en önemli sonuçlarından biri de, savaş sonrasında Biyelyina ve Yanya'ya dönmek isteyen kimselerin iş bulma imkanıdır. TİKA sadece tarihi eserlerin onarımı ile değil, Bosna Hersek gündeminde olan işsizlik gibi sorunların da çözülmesi için çalışıyor. Benzer projeleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz."

-"TİKA halkımıza balık tutmayı öğretiyor"

Bosna Hersek Reis-ul Uleması Kavazoviç ise bugün Yanya'ya geldiğinde "cami veya mektep açılışı olacağını" düşündüğünü, ancak gördüğü manzaranın kendisini çok etkilediğini söyledi.

İslam Birliği'nin daha önce cami ya da mektep yapımı için bağış aldığını, ancak ilk kez tarıma açılan araziler için ekipman desteği alındığını belirten Kavazoviç, "TİKA'nın gerçekleştirdiği bağış kapsamında, Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında süren savaş boyunca Biyelyina ve Yanya'dan sürülmüş ve geri dönmek isteyen ya da geri dönüp de iş bulamayan Boşnaklar, tarım alanında çalışarak iş bulma imkanına kavuşacaklar" dedi.

"TİKA'nın ihtiyacımız olan şeyi görmesi ve böyle bir bağışta bulunması bizi çok mutlu etti" diye konuşan Kavazoviç, bağışın sadece İslam Birliği'ne değil, tarımcılık ile uğraşan herkes için hayırlı olacağını söyledi.

Bosna Hersek'te savaş sonrası yıllarda en büyük sorunun işsizlik olduğunu vurgulayan Kavazoviç, şunları kaydetti:

"Bosna Hersek'te yaşayan insanların çoğu yardımlara ihtiyaç duyuyor. Halkımız çalışkandır, fakat savaş bizi fakirleştirdi. Şimdi ise bir şeyler yapmak için fırsatımız var. Biz bağış ve yardım talebinde bulunmuyoruz. Biz halkımıza iş imkanı sağlayacak yatırımlar istiyoruz. TİKA bunu çok güzel bir şekilde yapıyor. Çünkü halkımıza balık vermiyor, balık tutmayı öğretiyor. TİKA'nın halkımıza balık tutmayı öğretecek türden projeleri hayata geçirmesi ülkemiz için çok önemli. Bu nedenle TİKA'ya ve Türkiye'ye teşekkür ediyoruz."

Biyelyina ve Yanya Proje Koordinatörü Azra Mediniç ise yaklaşık 6 ay önce vakıf arazilerinin tarıma açılması fikrini konuştuklarını ve bunu şimdi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, bu projenin ülkenin diğer bölgelerine de örnek olmasını temenni ettiklerini kaydetti.

Mediniç, TİKA'nın verdiği malzemelerle bölgede tarıma başlayacaklarını ve arazilere buğday ile mısır ekeceklerini sözlerine ekledi.

Bu arada, Biyelyina ve Yanya İslam Birlikleri, tarıma açılan vakıf arazileri projesinin ardından, elde ettikleri ürünleri değerlendirmek için de önümüzdeki dönemde değirmen ve sebze meyve paketleme fabrikası kurmak için çaba göstereceklerini söyledi. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel
title
Close