Haberler
Muhaliflerin ilerleyişi sürüyor! İdlib'in stratejik öneme sahip ilçesi de ele geçirildi

İdlib'in stratejik öneme sahip ilçesi ele geçirildi

Suriye ve Rus savaş uçaklarının misillemesi sonrası Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike

Yaptıkları misilleme sonrası Türkiye'yi büyük bir tehlike bekliyor

Muhalifler, ele geçirdikleri Halep'te Hafız Esad'ın heykellerini yıkmaya başladı

Esad'ı çıldırtacak görüntü

15 yaşındaki kız, Marmaray'ın önüne atladı! Dehşet anları kamerada

Daha 15 yaşında! Kendini Marmaray'ın altına attı

Bosna'da Ayvaz Dede Şenlikleri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şenliklerin sonunda on binlerce kişi namaz kıldı ve dua etti

Bosna Hersek'te düzenlenen 503. Ayvaz Dede Şenlikleri, Ayvaz Dede'nin 40 gün ve 40 gece dua ettiği yerde on binlerce kişinin katılımıyla kılınan namaz ve edilen duanın ardından sona erdi.

Bosna Hersek'in en uzun soluklu etkinliği olan ve her yıl on binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Şenlikler kapsamında ülkenin 16 yerinden, ellerinde Osmanlı'yı temsil eden sancaklar, başlarında kırmızı fesleriyle gelerek dün Karaula kasabasından yola çıkan 312 atlı, sabah saatlerinde merkez etkinliklerin yapıldığı Prusaç kasabasında toplandı.

Bosna Hersek, Türkiye, Avustralya, Norveç, İsveç ve Avusturya gibi ülkelerden gelen sancaklar, Prusaç kasabasındaki etkinlik alanına ulaştırılmak üzere "bayraktar" olarak adlandırılan, çeşitli illerdeki Boşnak vatandaşların temsilcilerine verildi.

Prusaç kasabasına yurt dışından da çok sayıda kişi geldi. Etkinliklere katılanlar, atlı birlikler öncülüğünde, inanışa göre, 500 yıl önce yaşanan kuraklık sırasında Ayvaz Dede'nin 40 gün boyunca dua ettiği ve daha sonra suyun çıktığı kayalık alanına doğru, yürüyerek hareket etti. Yaklaşık 8 kilometrelik yolun ardından on binlerce kişi, ilk olarak, kayanın yarılıp suyun çıktığına inanılan alanda dua etti.

Buradan, merkez etkinliklerin yapılacağı alana gidenler için, Türkiye'den gelen Bursa Osmangazi Belediyesi Mehter Takımı ve semazen ekibi gösteri düzenledi. Boşnaklar, Mehter Takımı'nın gösterisini  ilgiye izledi ve alkışlarla eşlik etti.

Türkiye'den Orhan Çakmak ve Mustafa Akbaş da Boşnakça ve Türkçe ilahiler seslendirirken, Ankara Çankaya Müftülüğünün Tasavvuf Musikisi Korosu da konser verdi.

Reis-ul Ulema Kavazoviç'in konuşması

Bosna-Hersek'in Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç, etkinliklerde yaptığı konuşmada, "Bugün, Ayvaz Dede'nin 500 yıl önce dua ettiği yerde, hem yurttaşlarımız hem de dünyanın her yerinde sıkıntıdaki bütün insanlar için dua ediyoruz" diye konuştu.

Kavazoviç, "Bugün, yaşlı, dindar bir adamın duasıyla bir memleketin hayatının değiştiği yerde bulunuyoruz" dedi.

Boşnakların, ekim ayında yapılacak nüfus sayımında dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Kavazoviç, şunları kaydetti:

"Önümüzde nüfus sayımı var. Bu, Boşnaklığımızın olgunluk sınavı olacak. Yüzyıl boyunca, bizi istedikleri gibi isimlendirdiler. Bizi birçok konuda yok saydılar fakat bizi yok edemediler. Şimdi Boşnak ismine ve Boşnakça diline yeniden sahip çıkmamamız lazım. Bir zamanlar Ayvaz Dede'nin karşılaştığı, sert ve görünüşte parçalanamaz kayanın önünde, şimdi biz de duruyoruz. İnsanlık iradesi, bilim ve hoşgörüyle Ayvaz Dede'nin de yaptığı gibi biz de her zorluğun üstesinden geleceğiz."

Kavazoviç, Bosna Hersek'teki milletlerin, hoşgörü içinde bir arada yaşaması gerektiğini belirterek, "Bizimle yaşamak isteyen komşularımızla sürekli iyi ilişkiler geliştirmeliyiz" dedi.

Gezi Parkı odaklı gelişmelere de değinen Kavazoviç, kardeş halk olan Türkler için Boşnakların dua ettiğini söyledi. Kavazoviç, "Allah'a dua edelim ki Türk kardeşlerimiz önündeki kayayı kaldırsın" ifadesini kullandı.

Ayvaz Dede Şenlikleri'nin organizatörlerinden Travnik Müftüsü Nusret Abdibegoviç, yaptığı konuşmada, Ayvaz Dede Şenlikleri'nin gelecekte de hem Bosna Hersek hem Türkiye gibi diğer ülkelerden gelen misafirlerin yoğun katılımıyla düzenleneceğini söyledi.

Türkiye'den katılım

Bu yılki şenliklere, dünyanın çeşitli yerlerindeki Boşnakların yanı sıra Türkiye'den de yoğun katılım oldu. Türk turizm acenteleri, şenlikler için binlerce kişiyi Türkiye'den Bosna Hersek'e getirdi. Bu yılki şenliklere Ayvaz Dede'nin memleketi olduğuna inanılan Manisa'nın Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ve Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da katıldı.

AA'ya özel teşekkür

Etkinlikler kapsamında, bu yılki şenlikleri izleyen medya kuruluşlarına teşekkür edilen bildiri okundu. Bildiride, yaptığı Türkçe ve Boşnakça yayınlarla Ayvaz Dede Şenlikleri'nin, Türkiye'de, Bosna Hersek'te ve bölgedeki diğer ülkelerde duyulmasına vesile olan Anadolu Ajansı'na (AA) da özel teşekkür edildi.

Ayvaz Dede

Ayvaz Dede Şenlikleri, her yıl on binlerce kişinin katılımıyla Bosna Hersek'te bu zamana kadar yapılan en uzun soluklu etkinlik olarak biliniyor.

Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi, irşad maksadıyla Anadolu'dan kalkıp bölgeye gelen Horasan erenlerinden. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yıl önce, kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapılan Donyi Vakuf kentinin Prusaç kasabasındaki dağa geldi.

Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece, uykusunda iki koçun çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda kişi de Müslüman oldu. Şenliklerin bir bakıma bu bölgedeki insanların İslam'ı seçişi nedeniyle de kutlandığı biliniyor.

Müslümanlar kadar Hristiyanların da inandığı efsanenin kahramanı Ayvaz Dede'nin suyu bulduğu ve mezarının yer aldığı dağın etekleri, 500 yıldır Ayvaz Dede Şenliklerine ev sahipliğini yapıyor. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel
title