Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Bakan Güler: Zap'ta kilit kapatıldı, toplamda 2 bin 564 teröristin etkisiz hale getirildi

"Zap'ta kilit kapatıldı" diyen Güler ses getirecek rakamı ilk kez paylaştı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Borusan Grubu, Özel Buluta Geçti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Borusan Grubu, VMware ve SAP'nin desteği ile Türkiye'nin holding bazında ilk özel bulutunu hayata geçirdi.


Borusan Grubu şirketlerinin ortak BT uygulamalarının merkezileştirildiği ödüllü Cloud Borusan projesi sayesinde, grup şirketlerinin BT bölümleri artık iş odaklı projelere odaklanıyor ve iş birimlerinin yenilikçi projelerine ve taleplerine daha hızlı ve etkin yanıt veriyor.

Çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren ve bu yıl 70. yılını kutlayan Türkiye'nin önde gelen sanayi topluluklarından Borusan Grubu, 2010-2014 planlarını yaparken iş birimleri ve BT'nin eşgüdümünü sağlamak amacıyla yeni bir bilişim stratejisi izleme kararı aldı. Stratejinin ana hedefi, BT'nin iş yükünün önemli bir bölümünü oluşturan altyapı ve güvenlik operasyonları, yardım masası hizmetleri, kurumsal yazılımlar gibi ortak uygulamaları merkezileştirmek, şirketin tüm BT departmanlarının ağırlıklı olarak iş odaklı projelere zaman ayırabilmelerini sağlamak, böylece şirketlerin bilgi teknolojilerinin itici gücünden en yüksek faydayı elde etmeleri idi. Bu amaçla Borusan, VMware ve SAP'nin işbirliği ve desteği ile Türkiye'nin holding bazında ilk özel bulutu olan Cloud Borusan'ı devreye soktu. Borusan Grubu altında bulunan ve daha önce kendi veri merkezlerini kendileri işleten 12 adet büyük ve orta ölçekli bir firma, Borusan'ın inovatif projelere hızlı cevap verebilmek amacıyla devreye soktuğu bu merkezi bulut çözümü Cloud Borusan'da yerini aldı. Böylece grup hem felaket kurtarma tarafında çok düşük maliyetler elde etmeyi, hem de provisioning'i çok hızlandırmayı başardı.

Önümüzdeki dönemde hedef özel buluttan melez buluta geçiş…

Borusan, bu proje için kurum içinde 16 kişilik merkezi bir ekip kurdu. Merkezi grup projenin ana planlamasını ve kilit noktalarını belirliyor, geri kalan işler dış kaynaktan alınıyor. Bu ekiple birlikte 23 iş ortağı da projede çalışıyor. Şu aşamada operasyonlar hala merkezi olarak içeride gerçekleştiriliyor ve hizmet olarak altyapı (PaaS) ve Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)'a kadar uzanan çözümler sunuyor. Tüm kurumsal, İK, E-fatura ve E-defter uygulamaları tamamen merkezi yönetiliyor. Borusan eğer maliyet avantajı olursa önümüzdeki dönemde özellikle kullanıcı tarafındaki bulut kullanımını bir miktar dışarıya taşımayı planlıyor.

Bulut projesi Borusan'a ödül getirdi

Borusan'ın "Cloud Borusan" projesi, CIO dergisinin "2013 CIO Ödülleri" yarışmasında yenilikçi liderlik kategorisinde 1. ödülü aldı. Yalın IT dönüşümünde grubun rekabet gücünü artıracak ikinci ve asıl önemli aşama, şirket BT kaynaklarının iş birimleri ile kârlı büyüme, stratejik pazar pozisyonu, yeni ürün ve hizmet inisiyatiflerini destekleyen bir yapıya dönüşmeleri oldu. Buna ilişkin örnekler kısa sürede Cloud Borusan üzerinde yerini aldı. İş makinaları distibütörlüğü kapsamında CAT Türkiye Temsilciliği için 2010 yılında başlayan entegre SAP sistemi, 2 yıl içinde bütün iş süreçleri Caterpillar'ın tavsiye ettiği süreçlere uygun olacak şekilde kuruldu. Bu proje, dünyada CAT dünyası içinde SAP üzerinde çalışan ilk proje oldu. Borusan'ın lojistik sektörü için geliştirdiği, gelişmiş bir yazılım üzerinde yükselen elektronik taşımacılık sistemi ETA da, Cloud Borusan üzerine taşınarak sektörde bir ilk oldu. Borusan Otomotiv için BMW işbirliğiyle 3 yıllık çalışma ile geliştirilen, iş ortaklarının Borusan bulutu üzerinden kullandıkça aylık ödeme yaptığı yeni nesil bayi yönetim sistemi "DMS on Cloud" da, Türkiye BT sektörü için yeni bir iş modeli oldu. Bu proje de IDC tarafından düzenlenen "2014 CIO of the Year" ödülüne layık görüldü.

Borusan Holding Bilişim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Çötelioğlu, "Bu BT dönüşüm yolculuğumuzda VMware'i seçmemizin sebebi, hedeflediğimiz bulut bilişim mimarisiyle örtüşen en olgun ve en eksiksiz özellik setine sahip sanallaştırma ve özel bulut çözümü olması, başarılı referansları, SAP başta olmak üzere ana sistemlerimizi sanallaştırma imkanı vermesi, şirketlerimizde halihazırda belli bir oranda kullanılıyor olması ve ekibimizin bu konudaki bilgi birikimi idi. Projenin olmazsa olmazı felaket kurtarma çözümü alanında da VMware'in büyük avantajları vardı. 4 yıl önce hayal ettiklerimizle bugün gerçekleştirdiklerimizi kıyasladığımızda, Borusan olarak doğru teknolojik yatırımlar yaptığımızı ve doğru iş ortaklarını seçtiğimizi düşünüyorum. Bu sayede artık Borusan şirketleri müşterilerine daha güvenilir, kesintisiz ve hızlı hizmet sağlıyor" diye konuştu.

Borusan ve SAP'nin 14 yıldır tedarikçi – müşteri ilişkisinden ziyade stratejik iş ortakları olarak birlikte çalıştığına dikkat çeken SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin de, "Bugünün yoğun ve rekabetçi iş dünyasında tüm kurumların gündeminde teknoloji, teknoloji ile gelen inovatif süreçler, daha verimli ve etkin iş yapış tarzı var. Türkiye'de ekonomi için önemli bir değer olan Borusan, iş dünyasının teknoloji kullanımı açısından da bir rol model. Borusan'ın bulut projesi, Türkiye'de birçok kurumun bulut yatırımlarının veya bulut üzerinden kurum içinde servis vermeye, ortak paylaşılan servislere gitmenin önünü açacak. SAP olarak Borusan'ın stratejik iş ortağı olmaktan ve bu projenin içinde yer almaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz" diye konuştu. Bulutun artık önümüzde kaçınılmaz bir yol olduğunu ve bu teknolojiden uzak durmanın artık pek doğru olmayacağını vurgulayan Keskin, "SAP de kendisini bir bulut şirketi olarak konumluyor ve bugün tüm servislerini bulut üzerinden sunuyor. Dünyada önemli bir VMware kullanıcısı olan SAP de kendi bünyesinde tüm altyapısını VMware üzerinde sanallaştırmış durumda" dedi.

Bulut bilişim son 2-3 yıldır en çok konuşulan konu olmakla birlikte, ülkemizde uygulamasının çok hızlı olmadığına dikkat çeken VMware Türkiye Ülke Müdürü Murat Mediçeler, Bulut bilişimde Türkiye'de en öncü kurumlardan biri olan ve bu vizyonu gerçeğe dönüştüren Borusan'la birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Mediçeler, "Borusan'ın projesi, VMware olarak Yazılım Tabanlı Veri Merkezi (SDDC) vizyonumuzu, ürün ve çözümlerimizi birlikte uygulayabileceğimiz ve anlatabildiğimiz önemli bir referans oldu. Şirketlerde BT biriminin iş taleplerine cevap verme süresi ortalama 5 ayı bulabiliyor. Bu da kurumlara ciddi maliyet yaratıyor. VMware'in SDDC konsepti veri merkezini mümkün olduğunca donanım bağımlılığından kurtararak değişikliklere en hızlı ve esnek şekilde adapte olabilmeyi hedefliyor. Böylece BT bölümleri, iş birimlerinin taleplerini birkaç saat içinde çözebiliyor. Borusan'ın iş birimlerini doğrudan etkileyen, firmanın verimliliğini artıran bu projeleri Borusan'la birlikte gerçekleştirmekten onur duyuyoruz" diye konuştu.

VMware Türkiye Ülke Müdürü Murat Mediçeler, son üç yılda iş kritik uygulamaların sanallaştırma platformuna taşınmasında çok hızlı yol kat edildiğini, 3 yıl önce sadece yüzde 18 olan oranın bugün yüzde 53'lere çıktığını kaydetti. Mediçeler, SAP'nin de iş kritik uygulamalarının yaklaşık yüzde 50'sinin de VMware çözümleri üzerinde çalıştığına dikkat çekti. Mayıs ayında SAP'nin Hana uygulamasının tamamen VMware ortamlarında üretim ortamlarında çalışabileceğini teyit ettiğine dikkat çeken Mediçeler, bu yıl içinde uygulamaların sanal ortama taşınma oranının çok daha yukarı çıkacağını ifade etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title