Haberler

Bomba Kurbanı Gençlerin Ailelerinden Tazminatın Geri İstenmesi, Meclis'e Taşındı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuşadası'nda 2005 yılında bombalı terör saldırısında, 2 turistle birlikte hayatını kaybeden Deniz T, Ufuk Y ve Eda Okyay'ın ailelerine 70'er bin TL tazminatın geri istenmesi meclise taşındı.

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde 2005 yılında bombalı terör saldırısında, 2 turistle birlikte hayatını kaybeden Deniz Tutum, Ufuk Yücedeniz ve Eda Okyay'ın ailelerine 70'er bin TL tazminat verilmesi kararının, İçişleri Bakanlığı'nın itirazı üzerine Danıştay tarafından 'Devletin hizmet kusuru olmadığı' gerekçesiyle bozulması; yerel mahkemenin de buna uymasıyla yaşanan mağduriyet TBMM gündemine taşındı. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "İçişleri Bakanlığı, ülkenin güvenlik ve emniyeti sağlamada yetkili bakanlıktır. Bu durumda vatandaşlarının güvenliğini sağlamayan İçişleri Bakanlığı'nın hiç kusuru yok mudur?" dedi. Moroğlu önergesinde ayrıca, aynı saldırıda hayatını kaybeden turistlerin ailelerine, hangi gerekçeyle ve ne kadar tazminat verildiğini de sordu.

Kuşadası'nda 16 Temmuz 2005 tarihinde Kasım Yaman Parkı önünde saat 10.45'de meydana gelen olayda, Kadınlar Plajına giden minibüste patlama oldu. Tüm dünyanın lanetlediği bombalı saldırıda 21 yaşındaki Deniz Tutum, 23 yaşındaki Ufuk Yücedeniz, 24 yaşındaki Eda Okyay ve İrlandalı 17 yaşındaki Tana Whalen olay yerinde, İngiliz vatandaşı 21 yaşındaki Helyn Bennett de hastanede hayatı kaybetti, 13 kişi de yaralandı. Bombalı saldırıdan yaklaşık 9 ay sonra eylemi gerçekleştiren M.S.K., Elazığ'da yakalandı. M.S.K., 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

AİLELERE TAZMİNAT ŞOKU

Bombalı saldırıda hayatını kaybeden Deniz Tutum, Ufuk Yücedeniz ve Eda Okyay'ın ailelerinin tamzinat davası açtığı Aydın İdare Mahkemesi, ölen kişilerin anne ve babalarına 30'ar bin TL, kardeşlerine ise 10'ar bin TL tazminat ödenmesine kadar verdi. Ölen üç gencin de birer kardeşi olduğu öğrenildi. Aileler mahkemenin verdiği karar doğrultusunda, toplam 70'er bin TL tazminatı aldı. Tazminat tutarını fazla bulan İçişleri Bakanlığı'nın temyiz talebini inceleyen Danıştay 10'uncu Dairesi, terör saldısında 'devletin hizmet kurusu olmadığı' gerekçesiyle, kararı bozdu, tazminat ödenmemesi gerektiğine karar verdi. İlk kararı veren Aydın İdare Mahkemesi, bir kez daha görülen dava sonrasında Danıştay'ın kararına uyarak ailelere tazminat ödenmemesi yönünde karar aldı. Mahkemenin ikinci kararıyla büyük şaşkınlık yaşayan terör kurbanı gençlerin aileleri bu kez, temyiz başvurusunda bulundu. Danıştay'ın kararı onaması durumunda, ailelerin aldıkları 70'er bin TL'lik tazmınatı faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalacakları bildirildi.

Bu arada, İngiliz Sky News kanalının, aynı saldırıda hayatını kaybeden İngiliz turist Helyn Bennett'in ailesine Türkiye'nin 1 Milyon Sterlin (yaklaşık 2.8 milyon TL) tazminat ödediğine yönelik olarak 2009 yılındaki haberi üzerine, Türk ailelerin, başvurularına rağmen açıklama gelmedi.

MOROĞLU, MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Terör saldırısında hayatını kaybeden gençlerin ailelerinin yanı sıra karara vatandaşlardan da büyük tepki geldi. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da konuyu TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Moroğlu, "İçişleri Bakanlığı, ülkenin güvenlik ve emniyeti sağlamada yetkili bakanlıktır. Bu durumda vatandaşlarının güvenliğini sağlamayan İçişleri Bakanlığı'nın hiç kusuru yok mudur?" diye sordu. Moroğlu önergesinde ayrıca, "Söz konusu olayda hayatını kaybeden turistlerin ailelerine hükümetiniz tarafından tazminat ödenmiş midir? Tazminat verildi ise, hangi gerekçeyle, ne zaman, ne ad altında ve ne kadar ödendi? Ayrıca bu durumda turistler için söz konusu olan hizmet kusuru, Türk vatandaşlarımız açısından geçerli değil midir" sorularını yöneltti. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close