Haberler

Bologna Eşgüdüm Komisyonu Toplantısı Çetinsaya (1)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "2014 yılı başında üniversitelerimizin son iki yıla ait performansları ortaya çıkacak. Bu bilgilerden yola çıkarak yükseköğretim sistemimiz görünümü ve pe...

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "2014 yılı başında üniversitelerimizin son iki yıla ait performansları ortaya çıkacak. Bu bilgilerden yola çıkarak yükseköğretim sistemimiz görünümü ve performansı raporu hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılacak" dedi.

Çetinsaya, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ndeki Bologna sürecinin son aşaması olan Bologna Eşgüdüm Komisyonu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Bologna süreci olarak bilinen Avrupa yükseköğretim alanının oluşturulmasına yönelik çalışmaların Türkiye uygulamasında 2011-2013 dönemi projesinin sonuna gelindiğini kaydetti.

Küresel rekabet ortamında 2000'li yıllardan itibaren bilgi tabanlı bir kalkınmanın herkesin öncelikli konusu olduğunu ifade eden Çetinsaya, şöyle konuştu:

"2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefi bilgi tabanlı bir süreci ön plana çıkartmakla mümkün olabilir. Üniversiteler, bu süreçte her zamankinden daha önemlidir. Üniversiteler topluma değer üreten bireyler yetiştirmek ve topluma değer üreten araştırmalar yapmak zorundadır. Ülkemizle birlikte 47 ülkenin üyesi bulunduğu ve Avrupa yükseköğretim reformu olarak bilenen Bologna sürecini bu kapsamda bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'nin yarınların için yükseköğretim sistemimizin uluslararasılaşması kaçınılmazdır. Bu yüzden Bologna süreci önemlidir ancak nihai bir amaç değildir. Dünyanın bütün bölgeleriyle de yükseköğretim ileriye gitmiş ya da model geliştirmiş bütün örnekleriyle ilişki, irtibat içinde ve ortak akademi bağlar içinde olmamız şarttır."

- "Türkiye'nin kamusal temsili çok önemli"

Çetinsaya, son dönemde çok önem verdikleri ve eksikliğini hissettikleri Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşmasına katkı sağlaması planlanan "Study in Turkey" web sitesine çalışmalarının bulunduğunu bildirdi.

Anadolu Üniversitesi'nden (AÜ) bir ekiple geliştirdikleri ve son aşamalarında oldukça katkı verdikleri çalışmanın bir ihtiyaçtan kaynaklandığına değinen Çetinsaya, şunları belirtti:

"Türkiye'nin kamusal temsili çok önemli. YÖK'ün şemsiyesi altındaki bütün üniversitelerin eşit olarak temsil edildiği ve tanıtıldığı bir imkan verelim. Her bir üniversiteye link verildi. Bu site sosyal medya araçlarıyla da desteklenecek. Son dönem Türk dizileri, komşu ülkelerde çok popüler Türk dizilerinin bazı aktör ve aktrisleri Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunmak için davet etmek istiyoruz. Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak bitirildi. Arapçası yakında tamamlanacak. Bu süreçte, başta AÜ Rektörü Davut Aydın olmak üzere Ferruh Uztuğ ile ekibine, Dr. Köksal Büyük ve ekibine teşekkür ediyorum. Bir diğer projemiz de YÖKDİL'dir. AÜ ile iş birliği yaparak bu projeyi bir adım daha ileriye taşıdık. Mevcut sisteme bir paralel sistem oluşturarak bunu öğrenciler için daha cazip ve işlevsel hale getirmeye çalıştık. Burada da sizlerin katkılarını bekliyoruz. 7 farklı dilde çok yakında öğrencilerimiz ders alabilecek. Bunun çok daha ötesi gidebilmeliyiz."

- "Üniversitelerimizin son iki yıla ait performansları ortaya çıkacak"

Çetinsaya, son yıllarda Türk yükseköğretim sistemiyle ilgili yapılan çalışmaların iki koldan yürütüldüğünü vurguladı.

Üniversitelerde bazen iş ve işlem tekrarları yüzünden verimsizlik ve gereksiz iş yükleri oluştuğuna değinen Çetinsaya, şunları söyledi:

"İçerikten ziyade biçim öne çıkabildi. Hazırlanan dokümanlar için gerekli geri bildirimler yapılamadı. Şu anda üniversitelerimizden istediğimiz yaklaşık 5 raporu birleştirerek, bütünleştirerek tek ve bütüncül bir raporlama sistemine geçmek için bütün hazırlıklarımızı yaptık. Bu sistemle, üniversitelerin kurumsal performansı değişik açılardan sıralanıp, değerlendirilebilecek. Bu çalışmalar YÖK'te oluşturduğumuz Kurumsal Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilecek. 2014 yılı başında üniversitelerimizin son iki yıla ait performansları ortaya çıkacak. Bu bilgilerden yola çıkarak yükseköğretim sistemimiz görünümü ve performans raporu hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılacak. Bunun pilot projesini Sakarya Üniversitesi ile yürüttük."

Çetinsaya, son iki yılda yükseköğretimin yeniden yapılandırılması çalışmaların da YÖKSİS'in neredeyse yüksek öğretim sisteminin en temel unsuru olduğunu aktardı.

YÖKSİS'in mükemmel, fonksiyonel, doğru, işlevsel olarak çalışmasının önemine değinen Çetinsaya, "YÖKSİS ne kadar iyi çalışırsa, yükseköğretim alanındaki çalışmaların da daha verimli ve başarılı olacağına inancımız arttı. 2013 yılın içinden 20 kalemde önemli iyileştirmeler yapıldı. YÖKSİS'de, 2014 yılında 13 kalemde daha önemli çalışmalar ve iyileştirmeler yapacağız" diye konuştu.

(Sürecek)

Muhabir: Deniz Açık

Yayınlayan: Mürsel Çetin

Kaynak: AA / Güncel
title
Close